https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/01/madsag/citrus-faelles612x325.jpg
Mad

5 opskrifter fyldt med C-vitamin

9. januar 2013
af Louise Dandanell Ørsted
foto: Bjørn Jakobsen
Hold snuen på afstand med rigeligt C-vitamin - SØNDAG giver dig her 5 fantastiske opskrifter med masser af C-vitamin

C-vitaminer er vigtige for dig og så holder de tilmed din krop sund og sygdomsfri, du kan derfor nærmest ikke få for mange. SØNDAG giver dig her 5 fantastisk velsmagende opskrifter, der er de rene C-vitaminbomber.

Citrusfrugter er den bedste kilde til C-vitaminer, og de skal helst virke tunge af saft, og må ikke være bløde eller have pletter. Undgå også dem med tynd, blød skal, for de er ikke nemme at rive, kun presse. Skal du bruge skallen, skal du altid købe øko- eller usprøjtede frugter.

Om citrusfrugter

Appelsin
Dyrket i Europa siden 1500-tallet. Jaffa- og Valenciaappelsinen (som ikke er spansk, men fra bl.a. Marokko og USA) er en stor spise- og pressefrugt med en finporet skal. Navelappelsinen er lettere at pille, men er mindre saftig.

Mandarin
Stammer fra Kina. Har en sød smag og en løs skal. Satusma er en kernefri mandarin med et let grønligt skær.

Klementin
En slags mandarin, fremavlet af en fransk gartner, Père Clémant, for godt 100 år siden. En blanding af en appelsin og en mandarin, har meget sjældent kerner og en stærk sød smag.

Grapefrugt
Stammer fra Vestindien og vokser i klaser ligesom vindruer. Anvendes til morgenmad, frugtsaft og juice. Den røde variant har en sødligere smag.

Citron
Stammer fra Indien og blev importeret til det danske hof allerede i 1520. Indeholder 6-7 pct. citronsyre og har et højt indhold af C-vitamin. Perfekt smagsgiver til både kolde og varme retter og drikke.

Lime
Smager mere krydret end citronen og bliver aldrig bitter. Den er kernefri og velegnet til asiatisk mad, dressinger, desserter og drinks.

Pomelo
Den største citrusfrugt, stammer fra Asien. Dens tykke skal bruges bl.a. til sukat og marmelade. Frugtkødet er fast, og hinderne omkring skal fjernes inden spisning.

Læs også