https://imgix.femina.dk/media/article/crying_baby.jpg
Gravid

Vi reagerer forskelligt på ’feminin’ og ’maskulin’ babygråd

5. maj 2016
af Anne Romanelli
En undersøgelse viser, at voksne allerede inddeler børn i kønsstereotyper i 3-månedersalderen og opfatter dem som enten maskuline eller feminine – alene ud fra deres gråd! Og det kan påvirke, hvordan vi behandler børnene.

Forskere fra University of Sussex har undersøgt, hvordan voksne reagerer på grædende babyer, alt efter om de græder med en lys eller mørk stemme.

Her kan du købe søde sutteklude til dit barn - gode til trøst og tryghed! >>

Og undersøgelsen førte til flere interessante og tankevækkende konklusioner:

• Voksne tror ofte fejlagtigt, at babyer med lys gråd er piger, mens babyer med mørk gråd er drenge – til trods for at der ikke er markante forskelle på kønnenes tonelejer før puberteten.

• Når voksne kender den grædende babys køn, bliver babyen ofte vurderet som hhv. mere maskulin eller feminin end gennemsnittet, alt efter hvor mørk eller lys deres stemme er – en drengebaby med lys gråd vurderes f.eks. som mere feminin end en drengebaby med mørkere gråd.

Terminsdato, hjerne og vægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen >>

• Jo lysere stemmer babyer græder med, jo mere desperate og utilpasse mener de voksne, at de pågældende babyer er.

• Voksne mænd har desuden en tendens til at spore større desperation og utilpashed i en drengebaby, som græder med en lys stemme, end en pigebaby, som græder i samme toneleje.

Mor og far snakker forskelligt med baby. Se her hvordan >>

Kan påvirke måden vi behandler babyer

Forskningsleder Dr. David Reby siger:

- Der er allerede undersøgelser, som peger på, at kønsstereotyper påvirker måden, forældre reagerer på, men det er første gang, vi har set det påvist i forbindelse med babyers gråd. Vi vil nu undersøge nærmere, om de stereotype opfattelser påvirker måden, babyer behandles på, og om forældre f.eks. vælger forskelligt tøj, legetøj og aktiviteter ud fra tonelejet i babyens gråd.

Er 'drengefarver' og 'pigefarver' godt eller skidt? Få svar her >>

Og det er der ifølge Dr. David Reby noget, der tyder på:

- Når mænd f.eks. går ud fra, at drengebabyer er mere utilpasse end pigebabyer, der græder i samme toneleje som dem, kan det indikere, at denne måde at inddele køn i stereotyper er mere tungtvejende hos mænd. Og det kan ende med at have direkte indflydelse på babyernes velbefindende: Hvis en pigebaby er meget utilpas, og hendes gråd er meget lys, kan hendes behov måske blive overset lettere, når det sidestilles med en dreng, der græder i samme toneleje, vurderer han.

Må din lille dreng gå i kjole? Dét mener ekspert >>

Selvom det endnu kun er gisninger, opfordrer Dr. David Reby derfor forældre og andre til at have dette i baghovedet, næste gang de hører en baby græde.

Se også:

https://imgix.femina.dk/video_5.jpg
https://imgix.femina.dk/video_6.jpg

Læs også