Pigefarver og drengefarver.
Familieliv

Drengefarver og pigefarver – godt eller skidt?

af Anne Romanelli 22. juni 2016
Vidste du, at lyserød engang var en drengefarve - og blå en pigefarve? Dog har børn aldrig været så skarpt opdelte i farver (og personligheder) som i dag. Men hvad betyder det, når vi gør forskel på farver og køn? Få svar her.

Vidste du, at lyserød engang var en drengefarve – og blå en pigefarve?

I bogen ’Pink and Blue: Telling the Boys From the Girls in America’ har forfatteren Jo Paoletti dokumenteret, at lyserød for 100 år siden signalerede noget aktivt, der passede til drenges stærke og bestemte natur, mens blå var en passiv og himmelsk farve, der var ideel til de sartere piger.

Brangelinas datter skaber debat i USA: Vil  nu kaldes John

Det var først i 1940’erne og frem, at lyserød og blå begyndte at bytte plads som hhv. pige- og drengefarve, men så sent som i 70’erne var barneverdenen stadig nærmest ’intetkønnet’, hvor både piger og drenge gik med brune fløjlsbukser, skjorter med lange flipper og grydeklip langt op i skolealderen.

Jo mere ligestilling – jo mere kønsopdelte farver

Først i midten af 80’erne indtog lyserød en suveræn position i små pigers klædeskabe. Og det kan virke paradoksalt, at jo mere ligestilling vi har fået, jo mere kønsopdelt er farverne blevet.

Efter tv-værts kritik: Føtex forsvarer kønsopdelt legetøj

Men det er egentlig helt naturligt, mener kønsforsker Karen Sjørup: 

- Vi får så få børn i dag, at der er en hel masse drømme hos forældrene, der skal leves ud hos børnene. Mange kvinder ved godt, at prinsessedrømmen er langt fra det levede liv – men nu er det tilgængeligt i form af kostumer. Så i takt med at vi har fået flere penge mellem hænderne, og børnene har fået deres eget værelse, lever vi drømmen ud i form af lyserødt tøj og lyserøde prinsesseværelser. Da jeg var barn (i 1950’erne, red.), skulle man være praktisk klædt og gå i tøj, som ens søskende også kunne gå i, og derfor skulle det ikke være så kønnet, siger hun til Femina.

Er kønsopdelte farver virkelig så slemt?

Men er det egentlig så slemt at dele farver op i drengefarver og pigefarver?

Som udgangspunkt nej, mener børnepsykolog Grethe Kragh-Müller. Så længe man ikke hermed helt fratager børn muligheden for at udvikle alle sider af sig selv – ’feminine’ såvel som ’maskuline’.

Drenge kan blive superhelte - piger kan gifte sig med dem!

Tøj og farver er og bør være helt ligegyldigt for dit barns udvikling, understreger hun og henviser til et eksperiment, hvor babyer helt uden hensyn til kønnet blev iklædt hhv. lyserøde og lyseblå sparkedrager. Herefter blev voksne forsøgspersoner bedt om at underholde babyen med en kurv af blandet legetøj. Helt konsekvent tilbød de voksne babyerne i lyserødt dukker, mens babyerne i lyseblåt blev tilbudt biler.

Drengefamilier vælger oftest at få endnu et barn

Drenges hjerner udvikles senere

En anden undersøgelse viser ifølge børnepsykologen, at når vi tager spæde pigebørn op, så vender vi dem ansigt til ansigt, men allerede ved 6-månedersalderen begynder vi at vende drengene udad mod verden.

Må din lille dreng gå i kjole? Dét siger ekspert!

- Vi har denne her opfattelse af, at drenge er mere optaget af den ydre verden end af indre kontakt. Men vi ved, at øjenkontakt styrker hjerneudviklingen, og måske er det derfor, drengenes hjerne udvikler sig senere end pigernes. Vi voksne skal koncentrere os om, hvordan vi kan støtte pigerne i at turde være mere selvstændige og drengene i at turde have mere intimitet. Tøj og legetøj betyder ikke så meget. Lyserødt eller ej er ikke vigtigt. Vi skal hjælpe børnene til ikke at få undertrykt sider af sig selv, der er centrale for deres fremtidige personlighed, siger Grethe Kragh-Müller.

Læs også:

Forsker: Dominerende kvinder føder drenge

Fertilitetsekspert: Sådan bestemmer du kønnet på din baby

Kønsroller indlæres allerede fra fødslen

Termin, hjerne og vægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen

Kinesisk kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

20 myter - venter jeg en dreng eller en pige?:

gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn