https://imgix.femina.dk/media/article/boy_or_girl.jpg
Gravid

Forsker: Dominerende kvinder føder drenge

23. december 2015
af Anne Romanelli
En undersøgelse fra universitetet i Auckland konkluderer, at dominerende kvinder i højere grad får drenge, fordi det befrugtede æg udsættes for et højere testosteronniveau.

Den newzealandske fertilitetsforsker Dr. Valerie Grant har foretaget en undersøgelse af 353 kvinders personlighed og sammenholdt resultatet med kønnet på deres børn.

Hun mener, at have fundet et klart mønster: Dominerende, stærke og selvsikre kvinder har tendens til at føde flere drenge, mens de mere bløde, omsorgsfulde og favnende kvinder har tendens til at få piger.

Forskeren forklarer kønsfordelingen med kvindens niveau af det mandlige kønshormon, testosteron, omkring undfangelsestidspunktet. Niveauet påvirker ifølge Valerie Grant det befrugtede æg, så et højt niveau giver større chancer for en dreng, mens et lavt giver bedre odds for en pige. Denne sammenhæng har også tidligere været påvist hos andre pattedyr – bl.a. hos hjorte, pointerer hun.

’Dominerende kvinder er indrettede til at opdrage drenge’

Valerie Grant er nået frem til konklusionen ved at lade kvinderne udfylde et spørgeskema omkring deres personlighed og måle deres testosteronniveau i blodet.

Hun mener, at der er en helt naturlig grund til, at kvinder med højt testosteron får drenge, da deres måde at opdrage på også passer bedre til drengebørn:

- Dominerende kvinder får oftere sønner end døtre. Det kunne være, fordi dominerende kvinder er specielt indrettede både fysisk og psykisk til at få og opfostre drengebørn. Forskere har allerede bevist, at mødre agerer forskelligt over for babyer afhængigt af deres køn (drengemødre er mere initiativrige, mens pigemødre er mere lydhøre over for barnet), men konklusionen har været, at det er pga. kønsstereotyper, som samfundet dikterer. Jeg tror mere, at det handler om, at mødrene bare agerer på måder, der kommer helt naturligt for dem i forvejen, siger hun ifølge The Guardian.

Her kan du købe graviditetstest og ægløsningstest over nettet >>

’Vores venner har typisk børn af samme køn’

Valerie Grant, der selv er mor til tre drenge, giver som eksempel, at blandt hendes egne veninder på deres fælles hockeyhold er der 34 sønner og kun 2 døtre:

- Det er statistisk set helt usandsynligt, men alligevel ret logisk, for høje niveauer af testosteron og konkurrencesport går hånd i hånd. Det er også sandsynligt, at hvis du kun har børn af samme køn, så vil dine nærmeste venner have det samme. Ikke alene ligner I hinanden som personer, men du vil også være mere tilpas med deres opdragelsesstil, siger hun.

Og hvis man har børn af begge køn?

Det er umiddelbart let at tilbagevise Valerie Grants teori, da mange kvinder får børn af samme køn. Til dét har hun følgende forklaring:

- De fleste kvinder har typisk et middelniveau af testosteron, som svinger lidt op og ned fra måned til måned. Så børnenes køn afhænger af, hvilket niveau kvinden lige havde på tidspunktet for undfangelsen. Samtidig dykker testosteronniveauet typisk med alderen, så man kan sagtens få seks drenge i træk og så pludselig få en pige i 40 årsalderen. Det er hos kvinder, hvor testosteronniveauet generelt er meget højt eller lavt, at vi ser de store forskelle på børnenes køn, slutter forskeren.

Det bør nævnes, at videnskaben er skeptisk over for Valerie Grants konklusioner.

Den amerikanske fertilitetsforsker Landrum B. Shettles mener, at man kan bestemme sit barns køn via sexstilling og samlejetidspunkt. Læs mere her >>

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

Eller hvad med et gavekort til en uforglemmelig oplevelse? (Gavekortet kan printes ud, så du kan nå det i tide inden juleaften):

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs også