Anja Fonseca
Familieliv

Efter DR-værts kritik: Føtex forsvarer kønsopdelt legetøj

15. marts 2016
af Anne Romanelli
Anja Fonseca er ude med riven efter Føtex, fordi supermarkedet har inddelt legetøj i drenge og pige-kategorier. Men Føtex forsvarer sin beslutning.

Vejrværten Anja Fonseca slog efter eget udsagn et slag for ligestillingen, da hun i søndags var i Føtex på Vesterbro i København og opdagede, at legetøjet var delt ind i drenge- og pigekategorier.

Hun byttede ganske enkelt rundt på skiltene, så Barbie-dukkerne blev kategoriseret som ’drengelegetøj’ og Turtles-figurerne som ’pigelegetøj’.

Læs også: Drenge kan blive superhelte - piger kan gifte sig med dem!

Resultatet viste hun herefter med dette billede på sin Facebook-profil – ledsaget af kommentaren ’Øverst: før. Nederst: efter. Selv tak Føtex. ‪#‎føtex ‪#‎ligestilling’:

https://imgix.femina.dk/legetoej_2.jpg

Et levn fra 60’erne?

Overfor metroxpress begrunder Anja Fonseca sin beslutning:‬

- Det er et levn fra 60'erne. Det er totalt kønsstereotypt at klassificere, at piger leger med dukker og drenge med seje biler og Turtles. Det kan jeg slet ikke have, siger hun.

Læs også: Barbie får nyt look - sådan ser hun ud i dag

Vejrværten har siden fået flere ’likes’ for sit Facebook-opslag, men også kritiske kommentarer med på vejen:

- Get a life eller en kønsskifteoperation - tag letsindet med på din vej frem, skriver én bruger.

- Mener du seriøst at drenge skal lege med dukker i ligestillingens navn?, spørger en anden, hvortil Anja Fonseca svarer:

- Jeg mener seriøst, at vi ikke skal stoppe børn i kasser og på forhånd beslutte hvad der er legetøj for dem.

Læs også: Brangelinas datter skaber debat i USA - vil nu kaldes John

Føtex forsvarer kønsinddeling

Føtex’ sortimentchef Tore Nederland forsvarer derimod kønsinddelingen af legetøjet:

- Vi har lavet inddelingen for at gøre det overskueligt for kunderne at finde de klassiske pige- og drengeting, ligesom vi gør for kvinder og mænd i tøjafdelingen og på vores sortiment af parfumer. Det er ikke vores intention, at nogen skal føle sig forkerte ved at købe Turtles til piger eller prinsessedukker til drenge – tværtimod. Vi har tillid til, at kunderne selv beslutter, hvad de vil købe, og hvem de vil give det til, siger han til metroxpress.

Læs også: Må din lille dreng gå i kjole?

Familievejleder: Lad børn lege med det, de vil

For nogle år tilbage, i 2013, gik legetøjsbutikken Toys’R’Us i den modsatte grøft og udgav et reklamekatalog med piger, der legede med pistoler og ridderborge, og drenge, der legede med sminkedukker og dukkevogne.

Men det var at gå for langt, sagde familievejleder Lola Jensen til tv2.dk:

- Pludselig bliver det dikteret, at drenge skal lege med det såkaldte pigelegetøj, og pigerne skal lege med det såkaldte drengelegetøj. Vi skal passe på med at presse kønsopfattelser ned over hovedet på såvel børnene som forældrene. Det, der sker, er, at forældrene enten bliver rigtig trætte af at blive dikteret, hvad der er politisk korrekt. Eller også at de tænker så meget over det, at de pludselig begynder at undre sig over, hvorfor junior nu leger det ene eller det andet – f.eks. ’Det er egentlig også underligt, at min søn altid vil gå i lyserøde prinsessekjoler - gad vide, om han er transseksuel?’. Lad nu børnene være naturlige og lege med det, de har lyst til – uden at vi skal diktere dem, hvad der er rigtigt og forkert.

Andre artikler om legetøj:

Legetøj der udvikler dit barn (0-5 år)

Guide til sikkert og alderssvarende legetø

Læs også