Familieliv

Må din lille dreng gå i kjole?

Af Julia Schmiegelow 30. marts 2016
Det er helt normalt, at små drenge klæder sig ud i kjoler og leger prinsesse, mener sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen.

Der er ingen grund til at gå i panik, hvis din søn griber ud efter det lyserøde tylskørt i børnehavens udklædningskasse. Det mener i hvert fald sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen.

Hun forklarer, at det er helt normalt, at drenge i 3-5 årsalderen har lyst til at klæde sig ud som prinsesser, for i den alder skeler børn ikke så meget til kønsrollerne som forældrene.

- Drenge bliver lige så fascinerede af de skinnende stoffer, pynt og pailletter som piger. Børn leger ofte lege, der er inspireret af de ting, de oplever i hverdagen lige fra prinsessen i eventyret til 'mor får en ny kjole' eller 'far, mor og børn'. Så tænker den lille purk, at det er da interessant, når der er så meget fokus på mors nye kjole, og så kan det være, at det bliver til en leg, siger Helen Lyng-Hansen til go.tv2.dk.

Bliver ikke homoseksuel af at gå i kjole

At en lille dreng går med kjole eller anden feminin påklædning er heller ikke noget, som han bliver homoseksuel af, hvilke nogle forældre - måske især fædre - kan frygte, understreger sundhedsplejersken.

- Gør det ikke til et problem. Det kan højst være fars problem, ikke sønnens. Som far kan man dog forsøge at tilføje mere maskuline elementer som en fisketur, en biludstilling eller lignende, så far og søn kan have det sammen, hvis du synes, det lyserøde fylder for meget, siger hun.

Drenge kan blive superhelte - piger kan gifte sig med dem!

Der findes ikke 'rigtige' drenge og piger

Omvendt skal man ikke tvinge sønnen på fisketur, hvis han hellere vil danse rundt. Forsøg i stedet at se hans interesser som en styrke og støt ham uanset hvad, råder Helen Lyng-Hansen.

- Anerkend det og snak med ham om udklædningen. Spørg om, hvorfor han har valgt lige den kjole, hvad han leger og 'hvor han da har fundet sådan en flot kjole' - ligesom du ville gøre, hvis han havde klædt sig ud som brandmand. Der er ikke noget i vejen for, at drenge leger med perler, for måske vil han gerne lave en halskæde og forære den til mor i gave, og måske vil mor blive mere glad for netop halskæden end for en malet træbil. Fortæl ham, at han er noget ganske særligt, fordi han er den, han er. For der er brug for os alle sammen, og måske er det en ny, stor modeskaber, der står foran dig. Det handler om at give børn de bedste muligheder og lade dem være sig selv uanset hvad. Der findes ikke 'rigtige' piger og 'rigtige' drenge, siger hun.

Efter tv-værts kritik: Føtex forsvarer kønsopdelt legetøj

I skolealderen kender børn godt 'spillereglerne'

Hvornår sønnike smider kjolen, kan variere fra dreng til dreng, men ifølge Helen Lyng-Hansen har de fleste gjort det, når de når skolealderen.

- Når de når skolealderen, ved børnene godt, at der er spilleregler for, hvad det vil sige at være en dreng, og hvad det vil sige at være en pige. Drenge går ikke til dans, de spiller fodbold. Men det er noget, vi forældre har påduttet dem, siger hun og mener hermed, at det er vores fordomme, der er noget i vejen med, og ikke drengene, hvis de stadig i skolealderen måtte foretrække det 'pigede' og omvendt.

Brangelinas datter skaber debat i USA: Vil  nu kaldes John

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn