https://imgix.femina.dk/media/4cc6db6132d14a59b887ab6c6aa50f76.jpg
Familieliv

Kønsroller indlæres fra fødslen

18. november 2010
af Marie Tromborg Petterson
Foto: All over Press
Forældres måde at behandle deres spædbørn på danner grundlag for traditionelle kønsroller, viser dansk forskning

Når drenge klatrer i træer, og piger giver dukker tøj på, så er det ikke, fordi de er født som drenge og piger, der instinktivt interesserer sig for forskellige ting. Forskning fra Københavns Universitet viser, at mødre behandler deres drenge og piger meget forskelligt, allerede fra de er nyfødte.

Sociolog Kia Ditlevsen har i forbindelse med undersøgelsen observeret mødre og deres spædbørn i alderen en til fem måneder i forskellige miljøer. På den måde er hun kommet frem til, at der er nogle helt tydelige mønstre, der går igen, når mødre interagerer med hhv. sønner og døtre.

Påvirker resten af livet

Formentlig kan dette være med til at præge deres personlighed og opfattelse af sig selv gennem resten af livet.

4 råd til dig, der ikke vil gøre forskel

1. Vær opmærksom på, at du og samfundet højst sandsynligt instinktivt behandler drenge og piger forskelligt.

2. Vær bevist om dine egne handlingsmønstre og hold øje med om dit spædbarn ikke kun bliver behandlet som et køn, men som et barn.

3. Giv din datter kropslig selvtillid ved at lade hende fylde noget i rummet. Lad hende larme og husk selv at lege mere vildt med hende, end du finder det naturligt med din lille pige.

4. Vis din søn, at det er helt i orden at være sårbar. Lad ham søge tryghed, trøst og kropslig nærhed hos dig, og giv ham det.

Kilde: Kia Ditlevsen.

- Der er generelle handlingsmønstre, der går igen. De foregår tilsyneladende helt ubevist og er med til at skabe pigebørn og drengebørn - ikke bare børn, siger Kia Ditlevsen.

Der er bl.a. en tendens til, at piger får mere kropskontakt, og at mødrene reagerer hurtigere på deres signaler, mens drengene får flere grin fra deres mor.

Stereotyp indbildning

Den udtalte kønsdifferentiering på så tidligt et stadie af børnenes liv overrasker kønsforsker fra RUC, Kenneth Reinicke.

- Det vidner om, at vi helt ubevist viderefører nogle meget stereotype og traditionelle kønsopfattelser. Vi bilder os stadig ind, at drenge er mere hårdføre og autonome, mens pigerne har brug for, at der ydes konstant omsorg, selv om det absolut ikke forholder sig sådan, siger han.

Han vurderer, at forskelsbehandlingen let kan komme til at blive en bjørnetjeneste for børnene, fordi de får indskrænket deres udviklingsmuligheder.

Læs også