https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juni/babysnak612.jpg
Familieliv

Mor og far snakker forskelligt med baby - og det er godt!

15. juni 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Der stor forskel på, hvordan mødre og fædre snakker med deres baby. Og det er en fordel for baby, konkluderer en amerikansk undersøgelse.

En undersøgelse fra Washington State University af 120 amerikanske børnefamilier viser, at mødre typisk bruger en lysere og mere melodisk stemme end normalt, når de snakker med deres baby.

Omvendt sker der ingen mærkbare ændringer med fædres stemmer, når de snakker 'babysnak'. De bruger altså omtrent den samme stemme, som de gør, når de snakker med voksne.

Mor taler mest - far varierer ordene mest

Og det er ikke kun stemmerne, der er forskellige, når mor og far snakker med baby, forklarer forskningslederen Mark VanDam:

- Mødre taler også meget mere med børnene, når man ser på antallet af minutter. Fædre bruger langt langt mindre tid på babysnak. Til gengæld bruger de et bredere spektrum af ord, når de snakker med barnet, siger han til Seattle Times.

Baby har gavn af begge forældres snak

Og denne forskel på mors og fars babysnak er heldigvis særdeles gavnlig for barnet, pointerer Mark VanDam:

- Barnet lærer noget forskelligt og vigtigt af begge måder at kommunikere på. Mor babysnak styrker barnets kontakt til det intime og hjemlige, mens fars babysnak gør barnet fortrolig med verden udenfor, siger han.

Mor giver tryghed ved sproget - far videreudvikler det

Mors måde at tale på til sit barn er nemlig særligt attraktiv for babyer og små børn, da tonen gør det lettere for barnet at forstå.

Når mors stemme går op og ned, fanges den sproglige interesse, og når der lægges ekstra vægt på nogle ord frem for andre, fanger barnet hurtigere essensen og bliver fortroligt med gængse udtryk.

Omvendt udfordrer far - med sin stemme og sit ordvalg - barnets sprog og viser barnet, at der også er andre måder at tale på. Det styrker også barnets sproglige udvikling og forståelse - blot på en anden måde. Og begge dele er særdeles positivt og vigtigt for barnets sprog.

Her finder du en overskuelig guide til, hvordan du let kan udvikle din babys sprog - og kommunikere med dit barn, FØR det kan tale >>

https://imgix.femina.dk/babytegn.png

Læs også