Babygråd - når baby græder
Gravid

Derfor sover mænd fra babygråd

18. december 2017
Redigeret d. 18. december 2017 (udgivet første gang d. 14. januar 2017) Af Signe Bjerre, redigeret af Anne Romanelli, foto: Panthermedia
Mange kvinder undrer sig sikkert over, at nogle mænd er i stand til at sove fra babygråd. Men det er der faktisk en videnskabelig forklaring på.

Nogle kvinder mistænker måske deres mænd for at lade som om, de sover, når baby græder om natten. Men der er altså ikke tale om rævesøvn.

Mænd hører ganske enkelt ikke barnegråd på samme måde som kvinder.

Ser ikke babygråd som en trussel

Ved at måle den underbevidste hjerneaktivitet hos mænd og kvinder har forskere fra det britiske MindLab Institute fundet frem til, at en kvindes moderinstinkt vækkes ved lyden af babygråd - uanset om kvinden er mor eller ej.

Til gengæld bliver mænd i højere grad forstyrret af lyden af bil-alarmer, blæst og summende fluer. Og det skyldes ifølge forskerne udviklingsforskelle hos kvinder og mænd, der gør, at kvinder og mænd ubevidst associerer forskelligt i forhold til, hvornår en lyd udgør en trussel.

LÆS OGSÅ: Prins William: Her er mit trick til at stoppe babygråd

Undersøgelsen konkludrer, at kvinder er mere følsomme over for lyde, der kan associeres med en potentiel trussel mod deres barn, mens manden i højere grad bliver forstyrret af lyde, der i deres underbevidsthed udgør en trussel mod hele familien.

LÆS OGSÅ: Babygråd for begyndere

Snorken forstyrrer både mænd og kvinder

For mænd er babygråd tilsyneladende ikke nogen trussel mod familiens ve og vel. I hvert fald figurerer den ikke på top-ti listen over de lyde, der har størst tendens til at forstyrre deres søvn, hvorimod den hos kvinder indtager en klar førsteplads.

Ifølge undersøgelsen er der dog lyde, som både forstyrrer kvinder og mænd. Det gælder blandt andet snorken, som ifølge undersøgelsen får 33 procent af begge køn til at rykke dynen ind på sofaen for at sikre lidt søvn.

Ligesom både dryppende vandhaner, larmende vandrør og sirener fra udrykningskøretøjer kan holde vegge køn vågne.

LÆS OGSÅ: 10 tricks til at få baby til at sove

Kvinders top ti over søvnforstyrrende lyde:

1. Babygråd

2. Dryppende vandhaner

3. Larmende lyde udenfor

4. Snorken

5. Summende fluer

6. Lyden af en boremaskine

7. Sirener

8. Bilalarmer

9. Hylende blæst

10. Larmende vandrør

Mænds top ti over søvnforstyrrende lyde:

1. Bilalarmer

2. Hylende blæst

3. Summende fluer

4. Snorken

5. Larmende vandrør

6. Haner, der galer

Læs også