https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325skole.jpg
Familieliv

Forældre får karakterer for børneopdragelsen

24. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
I USA hitter et nyt fænomen: Parent Report Card, hvor børn får mulighed for at give mor og far karakterer for deres evner udi børneopdragelse.

Egentlig var det mest ment som et sjovt eksperiment i privaten, da den amerikanske skuespiller Brooke Burke Charvet lavede et karakterblad til sine fire børn, hvor de fik muligheden for at bedømme hendes præstationer som mor.

Men karakterbladets i alt 28 spørgsmål spreder sig nu med lynets hast på de sociale medier, og mange giver udtryk for, at det har været en øjenåbner at se børnenes bedømmelser.

'Får din forælder dig til at føle dig tryg og beskyttet?'

Blandt spørgsmålene, som barnet bliver bedt om at tage stilling til, er 'Får din forælder dig til at føle dig tryg og beskyttet?', ligesom barnet bl.a. også kan vurdere, hvorvidt mor eller far tilbringer nok kvalitetstid med barnet.

Barnet skal vurdere forælderen udfra den amerikanske karakterskala A-F. Her er samtlige spørgsmål:

Fremragende værktøj til at tale med sit barn

Også blandt fagfolk er der begejstring at spore. Bl.a. mener familierådgiver og psykoterapeut Amy Morin, at det er et særdeles brugbart værktøj.

- Det er et fremragende værktøj, hvis man bruger det som et oplæg til at tale videre med barnet om emnerne. Så kan man virkelig få sat ord på ting og blive opmærksom på ting, man måske ikke lige havde tænkt over før. Men det er vigtigt ikke bare at tage karaktererne for pålydende uden at uddybe dem sammen med barnet bagefter, siger hun til Yahoo.com og uddyber:

- Når et barn giver dårlige karakterer for den mad, han får med i sin madpakke, kan det jo også betyde, at han er utilfreds med ikke at få småkager med hver dag. Så sådan et svar betyder ikke, at forælderen bør ændre sig, men at der er behov for en samtale med barnet om, hvad der udgør en god madpakke. Det vigtige er, at samtalen gør, at barnet føler sig hørt og får en forklaring på, hvorfor tingene er, som de er.

Karakterer kan være en øjenåbner for forældre

Omvendt kan du ved at se barnets bedømmelse også blive opmærksom på andre ting, som du måske vil overveje at ændre som forælder:

- Det kan bære en øjenåbner for forældre, hvis børn f.eks. giver udtryk for, at de ikke tilbringer meget kvalitetstid sammen i familien. Så at få feedback fra dit barn på denne måde kan hjælpe dig med at evaluere, om du rent faktisk er den forælder, du egentlig ønsker at være - og måske også troede at du var, siger Amy Morin.

Denne oplevelse har Brooke Burke Charvet selv haft med sit karakterblad:

- Jeg vidste virkelig ikke, hvad mine børn mente om mig, indtil jeg bad dem give mig karakterer for mine evner som forælder. Øvelsen mindede mig også om, at ting, der virker ubetydelige for mig, kan have enorm betydning for dem. Deres opfattelse af os kan overraske og måske også såre os lidt, men det er et godt værktøj til at starte en kommunikation med dem om opdragelsen, siger hun.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014Her er hemmeligheden bag velopdragne børnProblematisk at tale om en gennemsnitsfødsel

Relaterede artikler:
Ekspert: Giv små børn karakterer
Hvor medbestemmende skal dit barn være?
7 positive opdragelsesmetoder
Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn
Debat: Er der en mor til stede?

Læs også