https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/foer-april-2013/2011-11-din-mor-manual-prim.jpg
Familieliv

Debat: Er der en mor til stede?

2. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Ny kontroversiel bog til forældre gør op med måden, vi vækster børn på i dag. Forfatterne finder det bl.a. problematisk, at vi 'overlader vores børn til udbrændte pædagoger'.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Det siger dit barns navn om dig 8 udbredte babyråd, der bare er myter Familievejleder: Hold ferie med dine børn

Det er nogle skarpe udmeldinger, der kommer fra de to forfattere Tone Brix-Hansen og Mette Møllevang i deres nye bog 'Er der en mor til stede?', som udkommer på Forlaget Mellemgaard i april 2015.

Læs også: Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn

Her aflægger de to kvinder en art skadesrapport med udgangspunkt i deres egne familier og liv og lægger op til, at vi alle ryster posen og nytænker måden, vi 'vækster' børn og familieliv på i dag.

'Vi overlader vores børn til udbrændte pædagoger'

Tone Brix-Hansen og Mette Møllevang kommer bl.a. med følgende synspunkter:

- Undskyld… det er jo ikke hårdt at passe et ni til fem job. Nej, det tunge slæb, det er det, der foregår derhjemme. Det er at være den voksne, der er til stede, tilgængelig og til at regne med… Stillingen som tilstedeværende forælder, der er villig til at sætte egne behov og karrieredrømme til side, er i allerhøjeste grad ledig.

Læs også: Familieterapeut: Børnefamilier, sæt tempoet ned!

Vi sætter vores børn i verden, og mens de stadig er fuldstændigt sårbare og hundrede procent afhængige af os - så forlader vi dem og bryder den helt grundlæggende, basale tillidskontrakt mellem os. Vores pagt. At vi altid vil passe på dem. Og pædagogerne forsøger at lære os, at børnene skam sagtens kan klare det - det er moren, det er slemt for, siger de.

Hvem siger, at en institution, som den ser ud i dag, hvor der ofte er en voksen til tyve børnehavebørn, kan gøre det bedre end mor eller far derhjemme? (…) De bedste betingelser for at udvikle sig til gode, fornuftige, ordentlige, sociale og ikke mindst produktive og bidragende samfundsborgere - de skabes af barnets hjem. Ikke af en nedslidt institution betjent af en udbrændt pædagog og et uvist antal løse vikarer.

Læs også: 'Send ikke dit barn i institution, når du selv har ferie!'

Skræmmende statistik

De to forfattere mener først og fremmest, at der er grund til at tænke i nye baner, fordi statistikken viser en skræmmende udvikling:

• over 46 pct. af alle ægteskaber ender i en skilsmisse.
• næsten ingen kan få familielivet til at hænge sammen.
• det stadig primært er kvinderne, der lægger krop, karriere og kapitalpension til, når der skal sættes nye generationer i verden.
• børnetallet har nået et alarmerende bundskraberniveau.
• børnetelefonen har slået rekord i antal opkald fra børn, der har ondt i livet.
• antallet af børn med psykiske problemer er steget med 150 pct. de sidste 20 år.
• børn sættes på lykkepiller som aldrig før.
• kvinderne stadig tager det primære ansvar for børn og husholdning og derfor er på konstant dobbeltjob.

'Er der en mor til stede?' tager med forfatternes ord således fat der, hvor kvindefrigørelsen slap og stiller det kontroversielle spørgsmål: Vandt kvinderne kampen så overbevisende, at hjemmene mistede en mor?

Det mener forfatterne. De føler, at omsorgen, nærværet og sammenhængskraften skred i svinget, og at det er på tide at lave den helt store opsamling. Det er med andre ord på tide at gå hjem!

Læs også:
Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn
Familieterapeut: Børnefamilier, sæt tempoet ned!
'Send ikke dit barn i institution, når du selv har ferie'

Læs også