https://imgix.femina.dk/media/article/sol_0.jpg
Gravid

Må man solbade som gravid?

2. juli 2016
Af Magasinet Mor. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Hvordan påvirker solen dig egentlig, hvis du er gravid? Og hvad med din baby i maven? Få svarene her - og gode råd til, hvordan du skal forholde dig til solen, når du er gravid.

Gennem solen får du masser af gode vitaminer, mens den friske luft giver energi og løfter humøret. Og der er heldigvis heller ikke noget i vejen for, at du nyder solen, mens du er gravid.

Hovedpinepiller kan skade dit foster

Så længe du ikke overdriver - og i øvrigt husker at få rigeligt med vand og smøre dig godt ind i (ikke-hormonforstyrrende) solcreme.

Alligevel er det godt at vide, hvad solen og varmegraderne betyder for dit barn og for dig selv.

Sådan påvirker solen dit foster

Mange kvinder er bange for, at babyen ligger og småkoger inde i maven, mens mor solbader. Men sådan er det ikke. Din krop regulerer varmen for fostret, men pas alligevel på med at blive overophedet, da det kan give væskemangel.

Gravides indtag af DETTE kan give børn astma

Oplever du f.eks. hovedpine, kvalme, hedeture, svimmelhed eller andet, skal du søge skygge med det samme. Og husk altid at drikke vand.

Er du i første trimester, skal du under alle omstændigheder ikke ligge og stege i solen flere dage i træk. Overophedning kan betyde, at kroppen ikke optager nok folinsyre, og i de allerværste tilfælde kan det forårsage misdannelser.

8 ud af 10 gravide har skadeligt stof i kroppen

Men bare rolig - der skal meget til, og i andet og tredje trimester, er der ingen risiko for, at fosteret tager skade af solen og varmen.

Måske oplever du, at din baby sparker mere i varmen. Det løser du ved at lægge et klæde over maven eller tage en bluse på, så falder den lille sandsynligvis til ro. Derudover skal du huske at drikke masser af vand og søge skygge, hvis du føler ubehag. Det er bedst både for dit kommende barn og dig selv.

Gode råd om spædbørn i solen

Sådan påvirker solen den gravide

Brug dig selv og dit velbefindende som pejlemærke for dit ophold i solen. Har du det for varmt, så søg ind i skyggen. og drik masser af vand - gerne to til tre liter vand, og det gælder hvad enten du er i sol eller skygge.

Gravide frarådes at rejse til disse lande

Er du i slutningen af din graviditet, kan du opleve, at dine fødder, fingre og dit hoved svulmer op, jo varmere det er. Det skyldes væskeophobninger. Tag let tøj på, der ikke strammer, og hold mange pauser i løbet af dagen Smæk eventuelt benene op, hop i en støttestrømpe og lav et par venepumpeøvelser. Det kan hjælpe.

Når du er gravid, er der desuden et væld af hormoner på spil. Et af dem er østrogen, som pusler rundt i kroppen i langt højere mængde, end før du blev gravid. Det kan give pigmentforandringer i form af små pletter og skjolder rundt omkring på kroppen, typisk i ansigtet og på din hals, der er mere udsat for sol, end resten af din krop.

Derfor giver graviditeten dig større fødder

Pletterne er et signal om, at din hud er blevet mere følsom end ellers, og at du bør tænke mere over, hvordan og hvornår du opholder dig i solen som gravid. For pletterne kan blive større, og de kan brede sig, hvis du får for meget sol, når du er gravid.

Får du chloasma, som den type pigmentforandring kaldes, er risikoen for at blive dehydreret og overophedet også større. Og det er hverken godt for dig eller babyen i din mave.

Solen kan gøre dig gravid

Solskoldning og permanente pigmentforandringer

Mange gravide, hvis hud er blevet mere følsom under deres graviditet, har også en højere risiko for at blive solskoldede. Hvis du får pigmentforandringer under din graviditet, går de ikke væk igen, heller ikke efter, at du har født.

Mangel på dette vitamin øger risikoen for abort

Søg derfor skygge mellem kl. 12 og 15, når solen står højest på himlen og brager stærkest igennem. Smør dig desuden grundigt ind i solcreme med mindst faktor 15 og brug en god håndfuld, cirka 40 ml.

Sørg for, at solcremen er så fri for skadelige stoffer som muligt.

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Dæk dig også gerne til med bluser og solhat - stoffet kan yde en vis beskyttelse. Det er ikke muligt at bestemme den præcise UV-beskyttelse, bare ved at se på stoffet. Men det gælder i reglen, at tætvævet stof giver en bedre beskyttelse end tyndt stof. En T-shirt på stranden beskytter ikke nok til, at du kan lade solcremen blive hjemme.

Læs også