https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/2015/februar/motorik612.jpg
Familieliv

'Nybagte mødre er røvirriterende'

24. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Journalist Kathrine Karlshøj lægger ikke fingre imellem i en klumme i Politiken, hvor hun bl.a. kalder nybagte mødre for røvirriterende og blottede for situationsfornemmelse.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014 Her er hemmeligheden bag velopdragne børn Problematisk at tale om en gennemsnitsfødsel

Der er ingen tvivl om, at dit liv og dine prioriteringer ændrer sig, når du bliver mor. Pludselig er din baby nummer 1 og dit altoverskyggende fokus.

Men kan dit fokus på babyen tage overhånd?

Ja!, mener journalisten Kathrine Karlshøj, som i en ny klumme i Politiken kommer med noget af en opsang rettet mod netop nybagte mødre.

'Du er ikke den veninde, du var engang'

Hun bryder sig nemlig ikke om at blive tilsidesat fra den ene dag til den anden af veninder, der i hendes optik helt har ændret personlighed, efter at de er blevet mødre:

- Både du og baby har tabt sutten, og mens du kigger op på mig med et ihærdigt 'ja, jeg lytter', forsøger jeg at overdøve skrigene fra din baby. Med dine shhh- og nååååhh-lyde afbryder du mig, mens du prøver at trøste ved konstant at vugge baby i dine arme. Du er ikke den veninde, du var engang. For uanset hvad jeg gør, opnår jeg aldrig hverken din øjenkontakt eller opmærksomhed. (…) Du er nyslået mor, og du er røvirriterende!, skriver Kathrine Karlshøj.

'Gider ikke høre din fødselshistorie!'

I stedet for at lytte til veninden taler den nyfødte mor - ifølge Kathrine Karlshøj - kun om fødsel, bleer og sutteflasker.

- Vi er nemlig nogen, der ikke gider høre din fødselshistorie! Skrigene, blodet og flækkede områder kan jeg nemlig selv tænke mig til. Og resten af redegørelsen for, hvor mange centimeter du åbnede dig time for time, er dødssyg. Det er, som om din ammehjerne har gjort, at du ikke længere har situationsfornemmelse og er i stand til at vurdere, hvad ikke-mødre gider høre på. Pludselig handler alt, hvad du siger, om guldklumpen, som du er så stolt over at have sat i verdenen, at selv en samtale om sprøjteorgasmer formår du at dreje over på bleer og sutteflasker, tordner journalisten.

'Skal børn virkelig være altoverskyggende?'

Kathrine Karlshøj understreger, at børn naturligvis skal komme i første række, men hun mener ikke, at de hverken bør eller skal tage al fokus hos den nybagte mor.

- Selvfølgelig skal de små børn sættes først, men skal de virkelig være altoverskyggende? Kan I, nybagte mødre, ikke bare for en gangs skyld være ærlige og indrømme det, som ingen siger, men alle ved; din baby er en gang imellem en klods om benet! Det er den i hvert fald for mig. Mødrene er så nervøse for at fremstå som dårlige forældre, at de fuldstændig tilsidesætter sig selv og det liv, de havde før. Bevares, jeg ved da godt, at den unge tager en helvedes masse tid, men lad nu være med at bruge barnet som undskyldning for din dovenskab. Og selvom din verden har ændret sig, skal du ikke glemme dig selv og dine veninder, for så ender du med at forsøge at leve dit liv igennem dine børn, skriver hun.

Læs også