https://imgix.femina.dk/media/4ee62cbd5d7c47f3b1e296d6d0840535.jpg
Familieliv

Hormon gør nybagte mødre gale

19. november 2010
af Marie Bjerre Birkholm,
Foto: Colourbox
Bliver du indimellem overtaget af en strigle, der koster rundt med din mand, så er du ikke alene. Dyk ned i det sindrige system af biologiske og andre forskelle i en spædbarnsfamilie.

Bliver du indimellem overtaget af en strigle, der koster rundt med din mand, så er du ikke alene. Dyk ned i det sindrige system af biologiske forskelle og kridtstreger, der findes i spædbarnsfamilien.

En nybagt mor er fra naturens side fuldstændig ligeglad med faren til barnet, og det er derfor næsten helt naturligt, at supermama styrer hjemmet med spidse albuer og spydige bemærkninger.

"For mig at se er den mest oplagte årsag til, at kvinden fuldstændig kan miste fornemmelsen for ret og rimeligt, hormonel," forklarer neurofysiolog Troels W. Kjær fra Rigshospitalets Klinisk Neurofysiologiske klinik. Han skal ikke bruge mange sekunder for at komme frem til en forklaring på, hvorfor kvinden ikke har det store til overs for manden derhjemme efter en fødsel.

Kærlighedshormonet giver bagslag
"En af de mest oplagte forklaringer på, at mange kvinder er uretfærdige over for deres mænd efter en fødsel, er, at kvinder er fyldt af det hormon, der hedder oxytycin."

Oxytocin er et hormon, der frigives fra hypofysen i hjernen ved berøring. Hormonet er et rigtigt praktisk hormon, der sætter gang i alle nødvendighederne efter en fødsel:

"Oxytocin hjælper livmoderen til at trække sig sammen, det hjælper mælken med at løbe til, og så skal det hjælpe os mennesker med at knytte bånd - det er nok derfor, det af mange bliver kaldt 'kærlighedshormonet," mener Troels W. Kjær.

Samtidig med, at det klinger positivt at knytte bånd med andre, så gemmer der sig flere aspekter bag de lyserøde skyer. Hormonets romantiske effekter har den bagdel, at man mister interessen for andre.

Test dig selv: Er du en mor-strigle?

Ulige kamp om kvindens opmærksomhed
Oxytocin er det hormon, der fik os til at falde for faderen på den hvide hest i første omgang. Mængden af oxytocin falder, jo længere tid, man har været sammen, da det jo har opfyldt sin opgave med at knytte bånd. Men efter en fødsel, får kvinden igen et ordentligt boost af knytte-bånd-hormonet. Og så må far og baby kæmpe om den ene plads, der er reserveret til moderens kemiske kærlighedsboost. En ulige kamp, for far vil altid blive vippet godt og grundigt af pinden.

"Moderen går helt naturligt i symbiose med barnet, men ofte er det altså på bekostning af faderen. Så far må, i hvert fald i den første periode af barslen, til en vis grad acceptere, at konen derhjemme pludselig kan være fraværende, aggressiv og ligeglad med ham," forklarer Troels W. Kjær.

Udfordringen i parforholdet kan så være at tæmme naturen. For nok skal man acceptere ulighederne, så længe det varer, men hvis du ønsker at træne dig til at være ulige på en respektfuld måde, så kan du følge et par enkle råd. Gør du det er der en større sandsynlighed for, at I også er sammen som par om nogle år.

Test dig selv mand: Er du under tøflen?

Undgå ged i parforholdet
Sundhedsplejerske Helle Budde råder til at finde hinandens ressourcer inden i bliver forældre og derefter tage ansvar for dem. Kvinden skal ikke pådutte manden at vaske tøj eller lave mad i en presset tid, hvis han egentlig ikke er særlig god til det. Eller omvendt.

Brug også en enkelt aften at finde ud af, hvilket billede I har af hinanden som forældre - også hvis I allerede er blevet forældre. Så får I afsløret jeres forventninger til hinanden, og måske en rigtig god mulighed for at afstemme dem med virkeligheden.

Og sidst men ikke mindst anbefaler sundhedsplejersken at I tømmer rygsækken.

"Med allerstørste naturlighed kigger I efter gode råd og erfaringer i den rygsæk, som I har fået pakket hjemmefra. Meget naturligt vil I kæmpe for at undgå de fejl, I har oplevet. Men hvad nu hvis partneren begår en af dem? Få ud i det åbne, hvordan jeres egen mor eller far var, og hvad du har lyst til at tage med, og hvad du bestemt vil undgå, siger hun.

Læs: Nybagte mødre vil både være supermor og ligestillede powerkvinder

Læs også