Sundhed
12. marts 2015

Derfor er havregryn godt for dit barn

Et nyt studie fra Harvard University påviser sammenhængen mellem et højt indtag af fuldkorn og mindsket dødelighed - og nævner havregryn som en af de bedste kilder til fuldkorn.
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mad/babygroedprim.jpg

Foto: Pantherstock


Mest læste artikler på MAMA.dk

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014Her er hemmeligheden bag velopdragne børnProblematisk at tale om en gennemsnitsfødsel

Forskere ved Harvard-universitet har i en omfattende undersøgelse studeret spisevaner hos mere end 100.000 personer i perioden 1986-2010 og er bl.a. nået frem til følgende konklusion:

Hos de personer, der spiste en portion fuldkorn dagligt, mindskedes risikoen for dødsfald med 5 procent - og risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med 9 procent.

I dag lever 428.000 danskere med hjertekarsygdom. Og flere end hver fjerde dansker dør af sygdommen, hvilket gør det til den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.

Havregryn en god kilde til fuldkorn

Havregryn er et af de fuldkornsprodukter, som indgår i Harvards undersøgelse, da det er særdeles rigt på fuldkorn.

Havre udmærker sig desuden ved at være en vigtig kilde til B- og E-vitaminer, magnesium og antioxidanter. Kostfibre fra havre holder endvidere blodsukkeret på et stabilt niveau, nærer de gode bakterier i maven, kan sænke forhøjet kolesterol samt mindske risikoen for diabetes og for højt blodtryk.

Havregryns positive effekt på vores helbred er allerede veldokumenteret, men ikke i så stort et omfang som i Harvard-undersøgelsen, og konklusionerne vækker glæde herhjemme hos havregrynsproducenten AXA:

- Det er yderst kompliceret at udføre denne type af studier, da der er mange parametre, der påvirker vores sundhed. Det er derfor vigtigt, at fuldkornets sundhedsmæssige egenskaber bliver påvist med så klar dokumentation som i det konkrete studie. Det unikke i Harvard-studiet er det store antal deltagere, den høje opfølgningsfrekvens og tidsspændet fra 1986-2010, forklarer Peter Larsson, der er Nutrition Manager hos AXA.

Havregryn er 100 procent fuldkorn

Peter Larsson holder sig (naturligvis) heller ikke tilbage, når han skal fremhæve havregryns mange kvaliteter:

- Havregryn har en unik sammensætning. Det er 100 procent fuldkorn, rigt på næringsstoffer og indeholder også den opløselige fiber beta-glucan. Havre er sundt på mange måder, og hvis man så oven i købet kan leve lidt længere ved at spise havregrød om morgenen, er det jo herligt, siger han.

Gode opskrifter med havregryn:
Cookies med havregryn
Havregrød med æble og kanel

Læs mere om:

Læs også