baby spiser blw
Gravid

Lær baby at spise selv med BLW-metoden

24. juli 2019
Onsdag, 24. juli 2019 - 8:10 (udgivet første gang d. 29. juli 2015) - af Camilla Rosenlund. Redigeret af Anne Romanelli. Foto: Panthermedia
De fleste forbinder overgangen fra brystmælk til fast føde med grød og skemad. BLW (babystyret madtilvænning) er en metode, der lærer barnet at spise rigtig mad fra seks måneder. Det kan ifølge eksperter gøre spisesituationen mere afslappet og hyggelig for barnet – og mindre frustrerende for forældrene...

Du har sikkert prøvet det. Du har lige lavet grød til din lille skat, men hver gang du nærmer dig munden med skeen, vender dit barn hovedet væk.

Selv om du forsøger at overbevise ham om, at det er den lækreste havregrød, der nogensinde er lavet, snerper han demonstrativt munden sammen. Eller hælder grøden ud på bordet.

 

BLW: Giv baby lov til at undersøge 'rigtig' mad

Det er ikke kun danske mødre, der indimellem mister modet, når de skal lære deres børn at spise grød eller mos. Engelske Gill Rapley oplevede igennem sine 22 år som sundhedsplejerske gang på gang, hvor frustrerende det var for mødre at bevare glæden og optimismen i barnets overgangsfase til fast føde.

Hun lavede derfor sit eget feltstudie af babyer, der skulle lære at spise rigtig mad. Hendes teori var, at babyer, der får lov at undersøge 'rigtig' mad, spontant udvikler evnen og lysten til også at spise den.

Resultatet af hendes undersøgelse var ikke overraskende positiv. Som en sidegevinst opleves overgangen til fast føde som rar og hyggelig af både børn og forældre.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

BLW metoden

BLW-metodens 3 vigtigste regler

1. Dit barn skal kunne sidde selv

2. Dit barn skal kunne samle maden op fra tallerkenen/bordet og føre det i munden

3. Det barn bestemmer selv, hvad og hvor meget af det tilbudte han vil spise

I 2008 udgav Gill Rapley sin bog 'Baby-Led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food', hvor hun introducerede metoden BLW.

BLW er en forkortelse for 'Baby-Led Weaning', som kan oversættes til 'babystyret madtilvænning', og metoden kan bruges i overgangen til fast føde. Den tillader børn at spise helt almindelig mad ved siden bryst- eller flaskemælk, fra barnet er omkring seks måneder.

Gill Rapley anbefaler dog, at du ikke helt sløjfer grøden, men lader den være en del af kosten. Metoden går i sin enkelhed ud på, at du - når barnet kan sidde selv - langsomt introducerer rigtig mad, som baby får lov til at holde og undersøge.

Pasta, avocado og kogte kartofler eller broccoli er oplagt startmad, som kan skæres ud i babyvenlige stænger. Husk altid at skære maden ud i lange stave (endelig ikke små madstykker), så der både er noget at holde i og gnave af.

LÆS OGSÅ: Ideer til fingermad, som du kan give baby morgen, middag og aften

Afslappethed giver sundt forhold til mad

De første par gange vil barnet sikkert blot undersøge eller sutte på maden. Giv det god tid, og suppler måltiderne med grød, mos, amning eller sutteflaske.

Det vigtigste er, at barnet selv får lov til at røre maden og i modsætning til skemad får en oplevelse af, at det selv bestemmer, hvornår det vil spise.

Flere eksperter fremhæver netop hyggen og afslappetheden omkring måltiderne som et af de vigtigste aspekter for, at børn udvikler et sundt og naturligt forhold til mad og desuden bliver mindre kræsne.

En anden fordel er, at du ikke behøver at lave mad specielt til dit barn. Husk blot, at små børn ikke kan tåle lige så meget salt i maden som voksne.

LÆS OGSÅ: FAQ om skemad

Giv din baby styringen

Gill Rapleys idéer er også kommet til Danmark, hvor mødre i stadig større udstrækning er begyndt at tage BLW-metoden til sig.

En af de danske fortalere for metoden er ergoterapeut Ulla Lebahn, der har flere års erfaring fra spiseteamet på Kolding Sygehus og nu er privatpraktiserende rådgiver for familier med småtspisende eller kræsne børn. Hun bruger ofte metoden i sit arbejde med børn med spisevanskeligheder.

- BLW giver børn et godt udgangspunkt for et sundt og selvstændigt forhold til mad. Metoden er specielt god til de babyer, der er så sarte inde i munden, at de har svært ved en klistret konsistens. Disse babyer vil gerne selv styre, hvad der kommer ind i munden, og hvor det placeres. Ved BLW-metoden er børnene selvstændigt spisende fra dag ét, siger Ulla Lebahn.

Hun minder samtidig om, at BLW kræver, at forældrene er meget forsigtige med mad, der kan knække i hårde og store stykker som f.eks. gulerødder, da de kan give risiko for kvælning.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp, hvis dit barn har noget galt i halsen

Slip kontrollen - næsten!

Frygten for kvælning er en af de væsentligste årsager til, at nogle forældre ikke tror på, at deres barn kan spise selv. De er bange for, at den lille får maden galt i halsen.

Men dit barns motoriske udvikling sørger for, at det ikke kan samle så små stykker mad op, at der er risiko for kvælning. Det er derfor vigtigt, at du ikke hjælper barnet med små madstykker. For så risikerer du at give dit barn et stykke mad, der er for småt, og det forhøjer risikoen for kvælning.

Det vigtigste er at holde øje med sit barn, mens det spiser, understreger Ulla Leban.

- Hvis du sørger for, at baby sidder oprejst og selv styrer, hvad det putter i munden, så er kvælningsrisikoen ikke større end ved skemad. Hvis dit barn hoster eller laver bræklyde, er det oftest en måde at skubbe maden væk fra luftvejene. Selvom baby kløjes i maden, sørger brækrefleksen for, at barnet ikke bliver kvalt. Oftest bliver mor mere chokeret over et hosteanfald end barnet, der blot spiser videre. Men selvfølgelig skal du holde øje, hvis dit barn bliver ved med at hoste, siger hun.

LÆS OGSÅ: BLW eller ej - der skal sikkert lidt mos og grød til en gang imellem. Se gode opskrifter her

Succes med BLW-metoden

5 tegn på, at dit barn er klar til fast føde

1. Din baby er lige omkring seks måneder

2. Din baby sidder selv, uden støtte

3. Din baby er i stand til at række ud, gribe genstande og føre dem i munden

4. Din baby er interesseret i, hvad du putter i munden

5. Din baby er stadig sulten, når brystet eller flasken er tom

LÆS OGSÅ: Forebyg kræsenhed hos dit barn 

Ingen grød, tak

En af dem, der har haft glæde af BLW-metoden, er Carina Neergaard Kejser. Da hendes søn, Magnus, nærmede sig seks måneder, gik hun og hendes mand i gang med at tilbyde ham traditionel skemad.

Der var bare ét problem: Hendes søn ville ikke spise hverken grød eller mos. Det var en kamp at få bare lidt grød i sin søn. Familiens sundhedsplejerske havde aldrig havde hørt om BLW og kunne derfor ikke bistå med gode råd, men var ikke afvisende over for metoden.

Efter at have læst en masse på nettet og snakket med andre, der benyttede metoden, blev Carina og hendes mand enige om at give det et forsøg.

- Vi havde forsøgt med skemad i en måned, men Magnus ville bare ikke have det. Det var virkelig frustrerende. Vi ville bare gerne have, at han kom i gang med at spise, fortæller hun.

Kamp blev til hygge

En aften ved middagsbordet fik Magnus en let kogt broccolibuket i stedet for den sædvanlige grød. Han var med det samme interesseret i broccolien og begyndte at mose, dufte, smage, sanse og lege med den.

I begyndelsen kom der ikke særlig meget indenbords, men den helt store forandring for hele familien var, at måltiderne blev en hyggestund, der nu varede helt op til en time.

- Med det samme tog han fat i broccolien og begyndte at undersøge den. Vi var noget overraskede, men nød roen og familiehyggen rundt om bordet. Og han spiste også rugbrødsstænger, æg og kylling, som om han aldrig havde lavet andet, fortæller Carina.

LÆS OGSÅ: Så meget fedt har dit barn brug for

Får han nu nok mad?

Familie og venner kiggede lige en ekstra gang, når de så Magnus i aktion. Ingen af dem havde før set en lille dreng spise rigtig mad i så tidlig en alder.

Carina oplevede, at familien bekymrede sig om, hvorvidt Magnus nu fik nok at spise. Hun kunne heller ikke selv sige sig helt fri for at tænke samme tanke, men Magnus voksede og tog på, præcis som han skulle.

Instinktivt var Carina dog ikke i tvivl. Magnus' deltagelse og interesse i maden var en fryd at opleve, og gradvis endte mere mad i maven og ikke på gulvet. Det føltes helt rigtigt. Men det tog noget tid at vænne sig til den nye metode.

- De første par gange Magnus kløjedes i maden, hoppede jeg op af stolen for at være klar til at hjælpe, men hans krop håndterede selv, når maden satte sig på tværs. Og det var en fryd endelig at se ham spise, siger hun. 

Ulla Lebahn er også begejstret for, at BLW-metoden er begyndt at vinde indpas herhjemme. Det er dog vigtigt at slå én ting fast, inden I som forældre kaster jer ud i metoden.

- Dit barn skal lære at spise og vænne sig til følelsen af mad i munden. Det får ikke meget indenbords den første tid. Derfor forudsætter metoden fuldamning eller sutteflaske ved siden af måltiderne i den første lange tid, siger hun.

Her kan du finde mere info om BLW

• Der findes en åben gruppe på Facebook, der hedder 'Baby-Led Weaning DK', hvor du kan få råd, hjælp og snakke med BLW-mødre. Det er en lukket gruppe og man skal derfor anmode om medlemsskab. 

• Gill Rapleys bog 'Baby-Led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food' kan købes på amazon.com.

• Læs videre på lebahn.dk, som er et site af Ulla Lebahn, dansk børneergoterapeut med erfaring i småtspisende børn.