https://imgix.femina.dk/media/c5c52d76f6114c6ca619fe788b1ba89e.jpg
Mad

Skøn mad med krydderurter

15. juli 2009
af Susanne Palmqvist
Foto: Tia Borgsmidt
Det er lige nu at alle krydderurterne vælter op. Og de er et must og giver masser af smag og kulør til din mad. Se de skønne opskrifter - lækkert både til hverdag eller til gæster

Dette er en overraskende god kombination, den blide laks med passionsfrugt, ingefær, sprøde løg og frisk kørvel og dild. Lidt lakridsagtig, men frisk og syrlig. Kan spises varm eller kold, som forret eller middagsret. Lige nem til to eller mange.

OVNLAKS MED DILD OG KØRVEL
Ingredienser:(2 personer)
2-3 laksebøffer, i alt 400 g
1-2 bdt. forårsløg
(eller små nye løg)
4 spsk. passionsfrugt-ingefær-sauce (fra Morten Heiberg, kan købes i lille flaske med 50 ml)
1 spsk. olie
1 dl tør hvidvin
salt og kværnet peber
(gerne groft)
1 dl grofthakket dild
1 dl nippet eller hakket kørvel
TILBEHØR:
små kartofler, ris, pasta, brød, grønne grøntsager
eller en god salat
Skær skindet (og det "mørke" lag under) af laksen, og skær den i store terninger. Læg dem i et lille ovnfast fad, og drys med salt. Rens løgene, og skær dem i halve/kvarter efter størrelse. Læg dem mellem fiskestykkerne (toppen kan hakkes groft og kommes med). Rør passionsfrugt-ingefær-sauce, olie og vin sammen, og vend kværnet peber i. Hæld det over fisken. Sæt fadet midt i en 220° varm ovn, til laksen lige er fast, men ikke tør, ca. 10-12 minutter. Tag det ud, drys med masser af friske krydderurter, og servér retten i fadet.

Rucolasalaten har en skarp, sennepsagtig smag og kan bruges til at krydre maden med. Den er supergod i en hjemmelavet pesto, der kan bruges til at vende i pasta, kartofler eller nykogte grøntsager eller i en sandwich.

GNOCCHI MED RUCOLAPESTO
Ingredienser:(2-3 personer eller tilbehør til 4)
1 pakke gnocci (500 g)
PESTO:
75 g fin rucolasalat
1 fed hvidløg
50 g hasselnøddekerner
25 g parmesan eller pecorino
1-2 ansjosfileter i olie
ca. 3 spsk. olivenolie
lidt citronsaft
Lav gerne pestoen dagen før, så bliver smagen skøn og kraftig: Skyl rucolaen, og dup den tør. Blend først et pillet hvidløg, nødder og osten groft. Kom salat og ansjoser i, og kør, til det er ret findelt. Kom olien i lidt ad gangen, og kør pestoen cremet. Smag til med citron, salt og peber, hvis det er nødvendigt. Opbevar pestoen koldt i op til 3-4 dage. Sæt en stor gryde vand med salt over. Kom gnocchier i, når det koger, og hold øje med, hvornår de kommer op til overfladen igen. Hæld vandet fra, og vend pestoen i. Servér straks i dybe tallerkener. Drys evt. friskrevet ost over.

Salvien er en krydderurt med en ret speciel og gennemtrængende smag. Jeg synes, den klæder svine- og kalvekød rigtig godt. Prøv denne lidt sprøde topping med skinke, salvie og gulerødder. Den er for øvrigt også skøn på en portion pasta.

KOTELET MED STEGT SALVIE
Ingredienser:(4 personer)
4 flotte koteletter med eller uden ben
3 skiver lufttørret skinke (parma-)
1 dl salvieblade
3 gulerødder
1 spsk. olie
15 g smør
Maldon-salt og kværnet peber
TILBEHØR:
2-3 courgetter
2 spsk. god olie
1 spsk. citronsaft
1 tsk. honning
salt og peber
frisklippet citrontimian
ENDVIDERE:
godt brød
Skær courgetterne i lange, tynde skiver (med tyndskræller). Vend dem i dressingen, så de kan trække lidt.
Lav toppingen: Skær skinken i strimler, riv gulerødderne groft, og hak salvien groft. Rist skinken sprød i olien. Kom gulerødder og salvie på, og steg i et par minutter. Kom smørret på, og steg ved god varme, til det hele er sprødt. Krydr med salt og peber. Steg eller gril koteletterne, først på fedtkanten, og derefter i et par minutter på hver side. Anret med toppingen ovenpå, og giv courgetter og brød til.

KOLD SAUCE MED PURLØG OG CITRONMELISSE
Ingredienser:(4 personer)
2 dl græsk yoghurt 10 %
fintrevet skal af 1 lille økocitron
1-2 spsk. god olivenolie
1 lille bdt. snittet/klippet purløg
1 spsk. finthakket citronmelisse
salt og kværnet peber
Rør yoghurten med citron og olie til en cremet konsistens. Kom de hakkede urter i, og smag til med salt og evt. peber. Smagen skal være frisk og let syrlig. Opbevar den koldt indtil brug. Den kan holde et par dage i køleskabet.

MYNTE-ISTE
Ingredienser:(1 liter)
8 friske, kraftige myntekviste
1 spsk. rørsukker eller honning
1 liter kogende vand
evt. citronsaft
isterninger
Skyl mynten, og dup den tør. Kom stilkene i en stor kande eller skål sammen med rørsukker. Hæld kogende vand over, og rør, til sukkeret er opløst. Lad det blive helt koldt. Fisk stilkene op, og si teen. Smag evt. til med citron. Hæld teen på glas, og kom myntekvistene og et par isterninger i.

Læs også