Mad

Skøn mad i februar

af Louisa Lorang 15. februar 2010
Foto: Anders Schønnemann
Ugen byder bl.a. på en rejemad, lammegryde og biksemad

MANDAGREJEMADDER3 spsk. cremefraiche1 tsk. dijonlidt citronsaft1 bundt dild, hakket(gem lidt til pynt)½ bundt basilikumblade,plukkede200 g grønlandske rejersalt og peberENDVIDERE:100 g blandet salat2 avokadoer i skiver4 skiver rugbrødlidt citronsaftdild til pyntcitronbåde Rør cremefraiche med dijon, citron, dild og basilikum. Vend rejerne i, og smag til med salt og peber. Anret salat og avokado på rugbrød, og dryp med lidt citron. Læg rejesalatpå, og pynt med dild. Servér straks med citronbåde til. 

TIRSDAG

LYNSTEGT KYLLING MED GRØNKÅL2 kyllingebryster i strimlerlidt olie til stegning2 fed hvidløg i tynde skiver300 g grønkål, ribbet1 dl østerssauce1 tsk. sukker½ dl sojaENDVIDERE:50 g ristede cashewnødderTILBEHØR:kogte, grove risSteg kyllingen i olie i en varm wok eller sautérpande. Kom hvidløg ved og derefter grønkål. Tilsæt østerssauce, sukker og soja, og lad det hele stege ved høj varme i ca. 3 minutter. Servér straks med et drys ristede cashewnødder og grove ris.

 

ONSDAG

MØRBRADBØFFER MED MANDELPESTO75 g semitørredetomater i olie50 g parmesan i mindrestykker40 g ristede mandler½ bundt basilikum½ dl ekstrajomfruolivenoliesaltENDVIDERE:1 svinemørbrad (ca. 650 g)olie til stegningsalt og peber1½ dl quinoalidt smørsalt60 g ristede mandlerTILBEHØR:100 g blandet salatlidt olie og eddikeBlend tomater, parmesan, mandler, basilikum og olie i en foodprocessor eller i en minihakker. Smag til med salt. Skær to flotte bøffer af mørbraden a ca. 150 gram (gem resten af mørbraden til onsdag). Steg dem i en smule olie på panden, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber. Kog imens quinoaen i ca. 15 minutter, eller til den er mør. Hæld overskydende vand fra, og vend lidt smør i. Smag til med salt, og bland mandler i. Servér straks mørbradbøfferne med pesto, quinoa og salat vendt med lidt olie og eddike. 

TORSDAG

BIKS2 store persillerødder2 bagekartofl er2 rødløg i grove stykker3 fed hvidløg i tynde skiverlidt ekstrajomfruolivenolieca. 300 g mørbrad fra onsdagsalt og peberENDVIDERE:2 æglidt olie til stegning1 lille bundt bredbladetpersille, hakketsyltede rødbederketchupSkræl persillerødder og kartofler, og skær begge dele i terninger. Vend rodfrugterne med løg, hvidløg og olivenolie, og steg dem i ovnen ved 220° i ca. 35 minutter. Skær kødet i mindre stykker, og brun det grundigt i lidt olie på en varm pande. Kom kødet i ovnen med rodfrugterne, og lad det hele stege i yderligere 10-15 minutter, eller til kødet er gennemstegt. Krydr medsalt og peber. Steg imens æggene på panden i lidt olie. Vend hakket persille i biksemaden, og servér straks med spejlæg, rødbeder og ketchup. 

FREDAG

LAMMEGRYDE MED KIKÆRTER OG ABRIKOSER250 g lammekød i terningerlidt olie til stegning2 fed hvidløg i tynde skiver1 løg i både2 tsk. stødt spidskommen½ tsk. cayennepeber1 dåse hakkede tomater(400 ml)2 dl hønsefond eller vand1 dåse kikærter(240 g, drænet vægt)8 tørrede abrikoser i strimlerTILBEHØR:naan1 lille bundt koriander,plukketBrun kødet i olie i en varm gryde. Kom hvidløg, løg, spidskommen og cayenne ved kødet, og lad det stege med. Tilsæt tomater og hønsefond, og lad det hele simre i 1 time og 15 minutter under låg, eller til kødet er mørt. Tag låget af, tilsæt abrikoser og kikærter, og lad det hele simre i 5-10 minutter. Smag til med salt, og servér straks med naan og et drys koriander.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:1 citron2 avokadoer200 g blandet salat1 bundt dild1 bundt basilikum1 lille bundt bredbladet persille1 lille bundt koriander300 g grønkål2 store persillerødder2 bagekartoflerKOLONIALVARER:cashewnøddermandlertørrede abrikosersemitørrede tomater i olie1 dåse hakkede tomater (400 ml)1 dåse kikærter (240 g)naanrugbrødKØL OG FRYS:cremefraiche200 g grønlandske rejerhønsefond2 kyllingebryster1 svinemørbrad (ca. 650 g)250 g lam i terningerTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeolieeddikesaltpebersukkerstødt spidskommencayennepeber1 løg7 fed hvidløg2 rødløgdijonsennepketchupsyltede rødbederøsterssaucesojaquinoagrove risparmesansmør2 æg