Mad

Nemme retter til hverdag

af Louisa Lorang 14. december 2009
Foto: Anders Schønnemann
En skøn nudelsuppe, en let avokadosalat og lammekoteletter er nogle af ugens skønne retter

MANDAGAVOKADOSALAT MED SESAMDRESSING1½ spsk. sesamfrø1 spsk. sukker1 tsk. sesamolie2 spsk. soja1 tsk. risvineddike2 spsk. vindruekerneoliesaltENDVIDERE:2 hjertesalater, plukkede3 avokadoer i skiverplukket myntelidt limesaftsalt1 spsk. sesamfrøTILBEHØR:kogte rislimebådeRist sesamfrøene på en tør varm pande, og knus dem derefter i en morter.Rør sukker, sesamolie, soja, eddike, knust sesam og olie sammen, og smag til med salt. Anret salaten med avokado, mynte, lidt limesaft, salt og sesamfrø, og servér straks med dressing, ris og limebåde.

TIRSDAGSPICY NUDELSUPPE MED FISKEBOLLER200 g hakket lyssej1 forårsløg, hakket½ bundt koriander, plukket og hakketskal af 1 økologisk lime1 tsk. salt1 ægENDVIDERE:1 stilk citrongræs, knustsaft af 1 økologisk lime1 liter lys hønsefond2 tsk. rød karry1½ spsk. sukker75 g ingefær i skiver75 g nudler, gerne sobanudler, kogte1 spsk. sesamfrø1 forårsløg i tynde skiver½ bundt koriander, plukketBland lyssej, hakket forårsløg, hakket koriander, limeskal, salt, mel og æg, og form farsen til små frikadeller. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 200° i 12-15 minutter, eller til de er gennemtilberedte.Kom imens citrongræs, limesaft, hønsefond, rød karry, sukker og ingefær i en gryde. Lad suppen koge uden låg i ca. 10-15 minutter. Smag til. Den må godt være stærk, så kom evt. ekstra rød karry i. Si suppen, kom nudler og fiskeboller i den varme suppe, og lad begge dele varme igennem. Anret i to store skåle, og top med forårsløg, koriander og sesamfrø. Servér straks.

ONSDAGSVINEKOTELETTER MED RISTEDE ÆBLER2 tykke svinekoteletter, gerne med benolie til stegningsalt og peberENDVIDERE:2 æbler i både1 tsk. smør2 spsk. ahornsirupplukket timian50 g groft hakkede valnøddersaltTILBEHØR:400 g ristede kartofler100 g blandet salatlidt ekstrajomfruolivenolie og lidt eddikeSteg koteletterne i olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber.Steg imens æblerne i lidt smør på en anden pande. Lad dem tage en smule farve. Kom sirup, timian og valnødder ved, og lad det hele boble op. Smag til med salt.Servér koteletterne med æbler, salat med olie og eddike og ristede kartofler.

TORSDAGKYLLINGEBURGER MED SØD CHILISAUCE1 stængel citrongræs400 g hakket kyllingekød2 forårsløg, finthakkede1-2 tsk. salt2 spsk. mel1 ægolie til stegningENDVIDERE:2 store burgerbollerlidt mayonnaise (gerne Hellmanns)1 hovedsalat, plukket2 gulerødder i julienne eller revne2 avokadoer i skiver1 rødløg i tynde skiverlidt limesaftsød chilisaucelimebådeSkær top og bund af citrongræsset, pil de yderste blade af, og kassér dem. Hak resten ultrafint, og bland det med kyllingekød, forårsløg, salt, mel og æg. Form farsen til to bøffer, og steg dem i lidt olie på en varm pande ved middel varme, til de er gennemstegte og gyldne.Lun burgerbollerne, og smør dem med mayonnaise. Fyld salat, kyllingebøffer, gulerødder, rødløg og avokado i. Dryp med en smule limesaft, og servér straks med sød chilisauce og limebåde til.

FREDAGLAMMEKOTELETTER MED QUINOA-TABOULEH1 dl quinoa (fås i helsekosten og i Irma)3 spsk. citronsaft1 tsk. flydende honning2 spsk. ekstrajomfruolivenolie2 tomater i terninger (uden kerner)½ bundt mynte, plukket og hakket1 lille bundt bredbladet persille, plukket og hakket50 g ristede mandler, hakkede1 lille rødløg, hakketENDVIDERE:4 lammekoteletterolie til stegningsalt og peber1 fed hvidløgcitronbådeSkyl quinoaen, og kog den efter anvisningen på pakken. Hæld evt. overskydende vand fra, og skyl quinoaen i koldt vand.Rør citronsaft, honning og olie sammen, og bland quinoa, tomater, mynte, persille, mandler og rødløg i dressingen. Smag til med salt og peber.Steg lammekoteletterne i olie på en varm pande. Krydr med salt og peber, og gnid koteletterne med hvidløg. Servér straks med tabouleh og citronbåde.Opskrifterne er til 2 personerINDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2 æbler2 citroner3 økologiske limecitrongræs1 knold ingefær1 bundt koriander1 bundt mynte1 bundt forårsløgtimian1 lille bundt bredbladet persille5 avokadoer2 hjertesalater100 g blandet salat1 hovedsalat2 gulerødder400 g kartofler2 tomaterKOLONIALVARER:rød karryvalnøddermandler2 store burgerbollernudler, gerne sobanudlerKØL OG FRYS:lys hønsefond400 g hakket kylling2 tykke svinekoteletter, gerne med ben4 lammekoteletterKØB HOS FISKEHANDLEREN TIRSDAG:200 g hakket lyssejTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliesesamolievindruekerneolierisvineddikesalt/pebersukkerflydende honningahornsirup1 fed hvidløg2 rødløgmelrisquinoa (fås i helsekosten eller i Irma)sesamfrøsojasød chilisaucemayonnaise (gerne Hellmanns)2 ægsmør