Mad

Lette retter til hele ugen

af Louisa Lorang 29. januar 2010
Foto: Anders Schønnemann
I denne får du opskrifter på bl.a. lynminestrone, boller i karry og vildt-hakkebøffer

MANDAGLYNMINESTRONE(nok til 4 personer)1 gulerod i skiver1 løg i både2 fed hvidløg i skiver3 stilke bladselleri i skiverlidt olie til stegning1 dåse hakkede tomater8 dl vand1 dl makaroni1 spsk. hakket rosmarin1 dåse hvide bønner (235 g drænet vægt)salt og peberENDVIDERE:1 lille bundt basilikum, plukketlidt ekstrajomfruolivenolierevet parmesangroft brødSautér gulerod, løg, hvidløg og bladselleri i lidt olie, og kom tomater og vand på. Tilsæt makaroni, og lad det hele småkoge i ca. 10-15 minutter under låg, eller til pastaen er al dente. Kom rosmarin og bønner i, og lad det varme igennem. Smag til med salt og peber. Tag gryden af varmen, og vend basilikum i. Anret i varme dybe tallerkener, og dryp med olivenolie og rigeligt parmesan. Servér med groft brød til. 

TIRSDAG

PASTRAMISANDWICH MED COLESLAW½ lille hvidkål, fintsnittetlidt saltlidt sukker½ dl piskefløde1 fed hvidløg, revet2 spsk. æblecidereddikelidt sukkerlidt salt1 stængel bladselleri, fintsnittet1 gulerod, revetENDVIDERE:2 gode grove bollerlidt mayonnaise160 g pastrami1 rødløg i tynde skiver100 g rucolasalatKom kålen i en si, og drys dem med lidt salt og sukker. Lad den trække, og rør imens fløde, hvidløg og eddike, og smag til med sukker og salt. Vend kål, bladselleri og gulerod med dressingen, og smag til igen.Lun bollerne, og smør dem med lidt mayonnaise. Fyld dem med pastrami, rødløg og salat, og servér straks med coleslaw til. 

ONSDAG

BOLLER I KARRY400 g hakket kalv og svinsalt og peber1 revet løg½ dl fløde2 spsk. mel1 ægENDVIDERE:1 løg, hakket1 gulerod, revet1 stilk bladselleri, hakket1 æble, revetlidt olie til stegning2 spsk. karry6 dl hønsefond1 dl piskeflødesaltTILBEHØR:1 æble i tynde skiverkørvelkogte ris, gerne groveRør kødet med salt og peber, løg, fløde, mel og æg, og form farsen til 10-12 boller. Læg dem på bagepapir på en bageplade, og lad dem stege i en forvarmet ovn ved 185° i ca. 15 minutter, eller til de er gennemstegte.Sautér løg, bladselleri, gulerod og æble i lidt olie på panden i ca. 10 minutter, uden at det tager farve. Kom karryen ved, og lad det få varme. Tilsæt hønsefonden, og lad saucen koge under låg i ca. 10 minutter. Blend den med stavblender, og tilsæt fløden. Lad saucen koge op, og smag til med salt.Kom kødbollerne i saucen, og lad dem forsigtigt varme med. Anret bollerne med sauce, æbler og kørvel, og servér straks med kogte ris. 

TORSDAG

HELLEFISK MED MOS2 bagekartofler2 pastinakker3 spsk. ekstrajomfruolivenolie½ dl revet parmesan1 håndfuld hakket bredbladet persillesaltENDVIDERE:300 g hellefisk, uden skind og benlidt ekstrajomfruolivenoliesaltTILBEHØR:100 g blandet salat100 g oliven50 g ristede mandlerlidt ekstrajomfruolivenolielidt citronsaftsaltSkræl kartofler og pastinakker, og skær dem i mindre stykker. Kog dem helt møre i usaltet vand. Hæld vandet fra, og lad dem dampe tørre i gryden under låg. Mós dem med piskeris, og rør olie, parmesan og persille i. Smag til med salt.Del imens fisken i to stykker. Dryp med olie og salt, og bag den i ovnen ved 200° i ca. 10-12 minutter, eller til den er akkurat gennemtilberedt.Vend salaten med oliven, mandler, olie og citronsaft, og smag til med salt. Servér straks hellefisk, mos og salat. 

FREDAG

VILDT-HAKKEBØFFER MED HVIDKÅLSSALAT2 bagekartofler2 pastinakker1 rødløg i grove stykkerlidt ekstrajomfruolivenolie1 spsk. flydende honningsalt400 g hakket vildtlidt olie til stegningsalt og peberENDVIDERE:3 spsk. cremefraiche2 tsk. grov sennep2 tsk. dijonsennep2 tsk. æblecidereddike½ lille hvidkål1 æble i bådesalt1 håndfuld bredbladet persille, hakkettyttebærsyltetøjSkræl kartofler og pastinakker, og skær dem i grove stykker. Vend dem med løg, olie, honning og salt, og bag dem i en forvarmet ovn ved 200°, til de er møre - det tager 30-35 minutter.Form kødet til 4 små bøffer, og steg dem i olie på en varm pande, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber.Rør cremefraiche, grov sennep, dijonsennep og eddike sammen. Snit kålen fint, gerne på mandolinjern, og vend kål og æble med dressingen. Smag til med salt. Servér bøfferne med rodfrugter, persilledrys, kålsalat og tyttebærsyltetøj.

Alle opskrifter er til to personer

INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:3 æbler1 citron100 g rucola100 g blandet salat1 lille bundt basilikumrosmarin1 lille bundt bredbladet persille1 lille bundt kørvel1 bundt bladselleri3 gulerødder1 lille hvidkål4 pastinakker4 bagekartoflerKOLONIALVARER:1 dåse hakkede tomater1 dåse hvide bønner (235 g drænet vægt)groft brød2 grove bollermakaronimandleroliventyttebærsyltetøjgrove risKØL OG FRYS:piskeflødecremefraichehønsefond160 g pastrami400 g hakket kalv og svin400 g hakket vildtKØB HOS FISKEHANDLEREN TORSDAG:300 g hellefisk, uden skind og benTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeolieæblecidereddikesalt og pebersukkerkarry3 løg3 fed hvidløg2 rødløgmelgrov sennepdijonsennepflydende honningparmesanmayonnaise1 æg