Mad

Lækre retter i en fart

af Louisa Lorang 16. oktober 2009
Foto: Anders Schønnemann
Ugen står på lyssej, citronkylling, svinemedaljoner og meget andet lækkert

MANDAGLYNSTEGT OKSEKØD MED BROCCOLI400 g oksekød i strimlerolie til stegning1 buket broccoli delt i små buketter1 dl østerssauce2 spsk. soja½ dl vand1 bundt forårsløg, hakket150 g bønnespirer50 g saltede peanutsTILBEHØR:grove risBrun oksekødet i olie i en wok eller en gryde. Kom broccoli ved, og tilsæt østerssauce, soja og vand. Lad det stege i ca. 3-4 minutter. Tilsæt forårsløg, og tag wokken af varmen. Vend bønnespirer i, og anret med peanuts på toppen. Servér straks med kogte ris til. 

TIRSDAG

SALAT MED GEDEOST OG FIGNER½ dl portvin2 spsk. flydende honning6 tørrede figner i kvarterENDVIDERE:2 hjertesalater, plukkede1 lille radicchio, plukket2 skiver groft brød200 g gederulle50 g ristede græskarkernerlidt ekstrajomfruolivenolielidt citronsaftsaltTILBEHØR:mere groft brødKog portvin, honning og figner, til dressingen er reduceret en smule, i ca. 7-8 minutter. Køl saucen helt ned i køleskabet.Vend salaterne med olie og citron, og krydr med salt. Rist 2 stykker brød, del gedeosten i 2, og læg den på brødene. Gratinér osten under grillen i en varm ovn eller med en cremebrulée-brænder.Anret salaterne med gedeost og græskarkerner, og dryp figendressingen over. Servér straks med ekstra brød til.

ONSDAG

LYSSEJ MED ESTRAGONVINAIGRETTE300 g lyssej uden skind og ben1 tsk. smørsaltENDVIDERE:1 spsk. hvidvinseddike1 spsk. flydende honning2 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 lille bundt estragon, hakket2 spsk. kapers1 lille bananskalotteløg, finthakketsalt og peberTILBEHØR:100 g blandet salat (vendt med lidt af vinaigretten)400 g ristede kartoflerDel fisken i 2 eller 4 stykker, og læg dem på bagepapir på en bageplade. Kom lidt smør og salt på hvert stykke, og bag dem i en forvarmet ovn ved 175° i ca. 12 minutter, eller til fisken er akkurat gennemtilberedt.Rør eddike med honning og olie. Kom estragon, kapers og løg i, og smag til med salt og peber.Servér fisken med estragonvinaigrette, salat og ristede kartofler.

TORSDAG

SVINEMEDALJONER MED LUN SPELTSALAT2 rødbeder i små terninger1 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 spsk. flydende honninglidt citronsaftsalt1 dl perlespelt (fås i Irma)saft af ½ citron1 lille bundt bredbladet persille, hakket50 g ristede pinjekerner100 g gedefetaENDVIDERE:1 lille svinemørbrad, pudsetolie til stegningsalt og peberVend rødbederne med olie, honning, citron og salt, og bag dem ved 200° i ca. 15 minutter, eller til de er møre med lidt bid. Kog spelten i saltet vand, til den er mør. Dræn overskydende vand fra, og vend den med citronsaft, persille, pinjekerner og rødbede. Vend forsigtigt feta i salaten, og smag til med salt.Skær imens mørbraden i 4-6 bøffer. Steg dem i olie på en varm pande eller på en tør, varm grillpande, til de er akkurat gennemstegte. Krydr med salt og peber, og servér med speltsalat. 

FREDAG

CITRONKYLLING MED PESTOKARTOFLER1 lille kylling1 spsk. smørsalt1 økologisk citronENDVIDERE:100 g rucola50 g valnødder50 g parmesan1 lille fed hvidløg½ dl ekstrajomfruolivenoliesalt400 g kogte kartofler i mindre stykker1 rødløg i både100 g sorte olivenKom små smørklatter ind under kyllingens skind, krydr hele kyllingen med salt, og læg den på en rist i et ovnfast fad. Skær citronen over, og skær den ene halvdel i tynde skiver. Pres saften af den anden halvdel over kyllingen, og kom skallen ind i kyllingen. Læg skiver af citron på kyllingen, og steg den i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 1 time-1 time og 1 kvarter, eller til den er gennemtilberedt.Blend imens rucola, valnødder, parmesan, hvidløg og olie i en foodprocessor, og smag til med salt. Vend kartofler, løg og oliven med pestoen, og servér straks kyllingen med kartoffelsalat.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2-3 økologiske citroner2 hjertesalater1 lille radicchio100 g blandet salat100 g rucola1 lille bundt estragon1 lille bundt bredbladet persille1 bundt forårsløg150 g bønnespirer1 buket broccoli1 lille bananskalotteløg800 g kartofler2 rødbeder

KOLONIALVARER:saltede peanutspinjekernergræskarkernervalnødderperlespelt (fås i Irma)tørrede fignersorte olivengroft brød

KØL OG FRYS:200 g gederullegedefeta1 lille kylling1 lille svinemørbrad400 g oksekød i strimler

KØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG:300 g lyssej, uden skind og ben

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliehvidvinseddikesaltpeber1 fed hvidløg1 rødløgøsterssaucesojaportvinflydende honninggrove riskaperssmørparmesan