Mad

Italiensk inspireret

af Louisa Lorang 2. september 2009
Foto: Anders Schønnemann
Skøn, nem og italiensk inspireret hverdagsmad til hele ugen

MANDAGPASTA MED TOMAT OG MOZZARELLA250 g durummelca. 50 g hvedemel (tipo 00)½ spsk. olivenolie½ spsk. citronsaft¼ dl vand2 ægdurum til udrulningENDVIDERE:6 tomater3 dåser hele tomater4-5 spsk. olivenolie2 fed hvidløg, pressedesalt og peber1 stort bundt basilikum, plukket og hakket1 bøffelmozzarella, grofthakketSæt en stor gryde med vand over. Skær et lille kryds i bunden af tomaterne, og kom dem i kogende vand i 15 sekunder. Tag dem op, og kom dem i en skål med koldt vand. Træk forsigtigt skindet af. Hak tomatkødet. Dræn væden fra dåsetomaterne, og hak også dem. Varm olien i en stor gryde. Kom hvidløg ved, men lad det ikke få farve. Tilsæt begge slags tomater, og lad dem simre i ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber, og vend hakket basilikum i. Gem halvdelen af tomatsaucen til onsdag. Kog imens pastaen i rigeligt, meget saltet vand, til den er al dente. Dræn vandet fra, og vend den i tomatsaucen.Anret pastaen med rigeligt mozzarella, og servér straks.

TIRSDAGBRESAOLA MED RØDKÅL OG BALSAMICOGLACE ½ dl balsamico2 spsk. honning1 lille rødkål, fintsnittetlidt olivenolielidt citronsaftsalt200 g bresaola(lufttørret, saltet oksekød)TILBEHØR:groft italiensk brød(integrale)Kom balsamico og honning i en kasserolle, og lad det simre ind til ca. halvdelen. Tag gryden af varmen, og lad glacen køle helt af i køleskabet.Vend rødkålen med olie, citron og salt, og anret den på to tallerkener sammen med tynde skiver bresaola. Dryp med lidt ekstra olivenolie og balsamicoglace (gem resten til onsdag). Servér straks med rigeligt brød til.

ONSDAGPIZZA MED FENNIKELSALAT10 g gær2½ dl lunet vand (37°)½ tsk. sukker½ dl olivenolieca. 450 g hvedemel½ spsk. saltmel til udrulningENDVIDERE:tomatsauce fra mandag2 stk. bøff elmozzarellaeri skiver100 g parmaskinkefrisk oreganoTILBEHØR:1 fennikel i ultra tynde skiver1 gulerod, revet100 g blandet salatlidt citronsaftlidt ekstrajomfruolivenoliebalsamicoglace fra tirsdagOpløs gæren i vandet, og tilsæt sukker, olie, mel og salt. Ælt dejen grundigt. Lad den hæve i 1 time. Tilbered imens salaten: Vend fennikel, gulerod og salat med citron, olie og salt, ogservér med balsamicoglace, når pizzaen er klar. Del dejen i to, og rul dejen tyndt ud. Top med tomatsauce og ost, og bag dem i en forvarmet ovn ved 300° (eller så højt din ovn tillader). De skal bage 6-10 minutter, alt efter ovn og tykkelse på pizzabunden. Top med skinke og oregano, og servér straks med salat til.

TORSDAGRISTET KULMULE MED GRILLEDE GRØNTSAGER 1 squash400 g stilktomaterolivenoliesalt400 g kulmule med skind, men uden skæl og benlidt olivenolie2-3 spsk. citronsaftflagesaltTILBEHØR:friskkogt pasta (se mandag)salt og peber1 spsk. olivenoliemasser af revet parmesanSkær squashen i tykke skiver, og dryp squash og tomater med olie. Gril begge dele på en varm grill eller grillpande. Skær fisken i 2 eller 4 stykker, og steg den med skindsiden nedad i olie på en varm pande (eller evt. på grill). Skru ned til lavt blus, og lad fisken stege, til den er næsten gennemstegt. Vend fisken, træk panden af varmen, og lad den stege færdig på eftervarmen. Dryp med citron og salt.Vend nykogt pasta med olie, salt og peber. Anret grøntsager, fisk og pasta, og top med parmesan.

FREDAGBRAISERET KALVESKANK MED POLENTA1 kalveskank (1½-2 kg)1 løg i både2 gulerødder, skrællede og i tykke skiver4 stængler bladselleri i tykke skiver2 laurbærblade4 kviste rosmarin20 peberkorn4 fed hvidløg, knuste5 dl hvidvin5 dl lys kalvefondENDVIDERE:2 gulerødder i tykke skiver1 løg i både4 stilke bladselleri i skiver2 spsk. smørsalt og peberhakket rosmarinTILBEHØR:1 liter vand2 tsk. salt2 dl polenta (minut-)75 g revet parmesan2 spsk. smørsalt og peberKom kalveskanken i en ovnfast gryde eller et dybt ovnfast fad med låg. Kom løg, gulerødder, selleri, laurbærblade, rosmarin, peber og hvidløg ved, og hæld vin og fond over. Læg låg på gryden, og braisér kalven i en forvarmet ovn ved 160° i 3-4 timer, eller til kødet er helt mørt. Tilsæt evt. lidt vand undervejs. Tag kødet op, og si saucen. Pisk lidt smør i, og smag den til med salt og peber. Kom gulerødder, løg og selleri i. Krydr kødet med salt og peber, og læg det forsigtigt tilbage i gryden. Lad det simre i ovnen i yderligere 15 minutter, eller til grøntsagerne er møre med lidt bid.Kog imens vand tilsat salt i en gryde. Pisk polentaen i, og pisk i 1 minut, til polentaen er som grød. Tag gryden af varmen, og tilsæt parmesan og smør. Smag til med salt og peber, og servér kalveskanken med et drys rosmarin og blød polenta.Alle opskrifter er til 2 personer.INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2 citroner6 tomater400 g stilktomater1 stort bundt basilikumoreganorosmarin100 g blandet salat1 fennikel1 squash1 bundt bladselleri5 gulerødder1 lille rødkålKOLONIALVARER:3 dåser hele tomatergroft italiensk brødminutpolentaKØL OG FRYS:gær3 bøff elmozzarellaer200 g bresaola100 g parmaskinke1½-2 kg kalveskankKØB HOS FISKEHANDLEREN TORSDAG:400 g kulmule med skind, udenskæl og benTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliebalsamicosalt og peberflagesaltsukkerlaurbærbladehele peberkorndurummelhvedemel (tipo 00)honning2 løg6 fed hvidløghvidvinlys kalvefond4 ægparmesansmør