Desserter

Koldskål med hjemmebagte kammer-junkere

11. juni 2010
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Æggesnaps, kærnemælk og citron. Ren nostalgi. Med hjemmebagte kammerjunkere i luksusudgave bliver det ikke bedre

Luksus kammerjunker til koldskål:

200 g hvedemel50 g meget finthakkede mandler (usmuttede)1 tsk. bagepulver1 tsk. kardemomme135 g koldt smør75 g sukker (gerne lyst rørsukker)evt. lidt revet citronskal1 lille sammenpisket æg½ dl fløde 9 %

Lime koldskål med honningristet havre 

Koldskål:

1 l gammeldags kærnemælk2 bægre pasteuriserede æg2-3 spsk. sukkerfintrevet skal af 1-2 økocitroner1 tsk. vaniljepulver (eller -sukker) 

Kærnemælkskoldskål med rabarber og kammerjunkere

Sådan laver du dine kammerjunkere:

Bland mel, mandler, bagepulver og kardemomme. Smuldr smørret i. Kom sukker, citronskal og æg i, og saml hurtigt dejen med fløden. Tril dejen til valnøddestore kugler, og læg dem på bagepapir. Bag dem midt i en 200° varm ovn i 7 minutter. De skal se lidt ubagte ud. Tag dem ud. Skær dem igennem, og bred dem igen ud på pladerne. Tør dem i en 140° varm ovn i 20-30 minutter. Det er vigtigt at de er helt tørre når de skal bruges til koldskål. Lad dem køle af på rist. Kan sagtens gemmes i glas eller dåse, og bruges til flere omgange koldskål. 

Sådan laver du din koldskål:

Pisk æg, sukker og vanilje lyst og luftigt i mindst 5 minutter. Rør kærnemælken i, og smag til med citronskal og evt. lidt af saften, alt efter hvor syrlig du kan lide den. Opbevar koldskål koldt indtil den skal spises.

Få opskriften på en koldskålscheesecake