Hjemmlavet marcipan
Desserter

Hjemmelavet marcipan

af Irene Ingelstam 15. februar 2022
Foto: Anette Nilsson. Oversættelse: Marianne Arnvig
Hjemmelavet marcipan er en nem opskrift, der kun kræver få ingredienser. Den hjemmelavede marcipan er perfekt til julens konfekt eller i kager, som en klassisk kransekage. Lav din egen marcipan med opskriften her.

Ingredienser til hjemmelavet marcipan

  • 200 g mandler
  • 2 bitre mandler
  • 2 dl flormelis
  • 1 dl glukosesirup

Sådan laver du hjemmelavet marcipan

  1. Skold mandlerne med kogende vand og lad dem køle af et øjeblik, indtil de er kolde nok til at tage op i hånden

  2. Smut og hak mandlerne fint i en minihakker eller foodprocessor, indtil de bliver til en fin mandelmel.

  3. Bland den finthakkede mandelmel med flormelis.

  4. Tilsæt glukosesirup, og arbejd det sammen til en smidig masse. Virker den smuldrende, så tilsætter du et par dråber koldt vand lidt ad gangen.

  5. Ælt massen med mandelmel og sukker, indtil den er elastisk og kan formes. Så har du en lækker hjemmelavet marcipan.

  6. Brug den hjemmelavede marcipan til konfekt, kransekage eller andet bagværk.

  7. Opbevar marcipanen på køl i en tætsluttende boks. 

Opskriften giver 1 portion, ca. 350 g

Nem opskrift på hjemmelavet marcipan - Ren, rå marcipan

Det er supernemt at lave sin egen marcipan, og det giver den lærkeste, rene, rå marcipan, som smager fantastisk dejligt af mandler. Alt du skal bruge er mandler, sukker og en smule tålmodighed. Bliv klogere på, hvorfor det er godt at lave sin egen marcipan herunder! 

Hvad er marcipan lavet af?

Marcipan består i udgangspunktet af to ingredienser: mandler og sukker. Mandlerne skal blendes helt fint til mandelmel for at få det bedste resultat. Du kan også købe en færdigmalet mandelmel, men den er ofte lidt tørrere end de friskblendede mandler, hvilket kan gøre det sværere at få den hjemmelavede marcipan til at hænge sammen.

Selvom ren marcipan kan laves af blot to ingredienser, vil du ofte se, at der er tilsat flere ting. I denne opskrift bruger vi to forskellige slags sukker til at lave marcipanen, da det giver en mere smidig og elastisk marcipan med flormelis og glukosesirup. Denne opskrift giver en god, rå marcipan, som er 'renere' end dem, du som regel finder i supermarkedet.

Hvad er ren rå marcipan?

Rå marcipan er marcipan, der udelukkende er lavet af mandler og sukker, som i opskriften her. Meget af den marcipan, du kan købe i supermarkederne er ikke rå marcipan, da den er lavet på mandler og abrikoskerner og desuden indeholder andre tilsætningstoffer. 

Du kan nemt få ren, rå marcipan ved blot at lave en hjemmelavet marcipan med flormelis eller andet sukker og mandler, som i opskriften her. 

Hjemmelavet marcipan uden sukker

Vil du lave sukkerfri marcipan, kan du erstatte sukkeret med sukrin eller lignende sødeerstatninger, men det kan være svært at få en lige så god og sammenhængende masse. Du kan også bruge dadler til at søde marcipanmassen, som giver en god, klistret konsistens. 

Opskrifter med hjemmelavet marcipan

Den hjemmelavede marcipan smager skønt i julens konfekt eller til en hjemmelavet kransekage, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan den rå marcipan kan bruges.

Hjemmlavet marcipan til konfekt

Gør årets konfekt ekstra lækker med hjemmelavet marcipan! Brug opskriften her, når du f.eks. skal lave mozartkugler eller træstammer med marcipan og nougat.

Du kan også indfarve marcipanen i forskellige farver med frugtfarve og lave lækre, dekorative snitter som på billedet i opskriften her. Rul marcipanen ud til tynde plader, læg dem oven på hinanden, og skær dem i firkantede stykker.

Hjemmelavet marcipan til bagning 

Marcipan er fantastisk til at give både smag og konsistens i bagværk, og denne hjemmelavede, rå marcipan egner sig godt til bagning. Den giver f.eks. ekstra god smag og konsistens til hjemmelavet kransekage.

Du kan også bruge marcipanen til at bage napoleonshatte eller mazarinkage.