napoleonshatte
Mad

Napoleonshatte med marcipan og chokolade

26. april 2022
af Susanne Plamqvist
Foto: Henrik Freek Christensen
Napoleonshatte er en højtelsket klassiker! Hvis du gerne vil peppe den lidt op, kan du blande marcipanen med frysetørrede hindbær, revet citronskal eller hakket, syltet ingefær.
15 stk

MØRDEJ (brug kun halvdelen)

  • 225 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 125 g koldt smør
  • 1 æg

FYLD

  • 100 g marcipan

PYNT

  • 100 g god mørk chokolade

Mørdej til napoleonshatte: Bland mel og flormelis i en skål. Skær det kolde smør i små stykker, og smuldr det i blandingen, til det er helt grynet. Pisk ægget let sammen, og tilsæt det lidt ad gangen. Saml hurtigt dejen. Del dejen i 2 dele, og læg den ene del i køleskabet i mindst 1 time (du skal kun bruge den ene halddel af dejen nu – den anden halvdel kan du opbevare i fryseren til en anden gang, hvor du igen vil bage napoleonshatte, eller du kan bruge den til opskriften på linser og daddelcreme!).

Fyld til napoleonshatte: Tril marcipanen til 15 kugler. Rul dejen fra køleskabet ud med en kagerulle på et meldrysset bord – den må ikke blive for tynd. Stik dejen ud i 15 cirkler på 8-10 cm i diameter. Læg en kugle marcipan på hver, og tryk dejen fast omkring marcipanen, så de får den karakteristiske facon. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og bag dem midt i ovnen ved 200° i 10-14 minutter, til de er lysebrune. Lad dem køle af på en bagerist.

Pynt: Smelt chokoladen over vandbad, og smør et tykt lag på bunden af de kolde kager.

TIP: Kagerne kan sagtens fryses. De bliver dog bedst, hvis du fryser dem, inden du har smurt chokoladen på. Har du ekstra tid, kan du lave kagerne med hjemmelavet marcipan.

Et godt alternativ til de klassiske napoleonshatte kan være en skøn klassisk jordbærkage. Få opskriften her

Læs også