Selvudvikling

Har du sunde alkoholvaner?

af Lotte Horup 28. marts 2012
Sundhedsstyrelsen gav sidste år nye retningslinjer for, hvor meget du bør drikke. Se om du opfylder kriterierne for at have et sundt forhold til alkohol

Ny viden på alkoholområdet viser, at det er usundt at drikke mere end fem genstande af gangen, så gør du det et par gange i løbet weekenden, hver uge, så er det ikke sundt.I hvert fald hvis du gør det over længere tid.

Test dig selv: Drikker du for meget?

At være på vej ud på et skråplan rent alkoholmæssigt, handler derfor ikke kun om den samlede mængde, vi drikker, men i høj grad også om, hvordan og hvornår vi gør det!Du kan også overveje måden du bruger alkohol på. Hvis du kan nikke genkendende til ét eller flere af følgende udsagn, bør du tænke over, hvad der evt. ligger bag din adfærd, og om der er andre måder at takle det på.

- Jeg lover mig selv ikke at drikke, men kommer alligevel til det.- Jeg lyver om hvor meget jeg drikker/at jeg drikker/at jeg har drukket.- Jeg drikker i smug.- Jeg drikker, hvis jeg er ked af det, for at falde i søvn.- Jeg finder på undskyldninger for, hvorfor det er ok at drikke.

Sundhedsstyrelsen har for nylig nedsat grænsen for, hvor mange genstande kvinder og mænd bør indtage om ugen:

- Kvinder kun bør drikke op til 7 genstande om ugen- Mænd skal holde sig under 14 genstande om ugen

Flere råd fra sundhedsstyrelsen om alkohol:

- Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred- Drik ikke alkohol for din sundheds skyld- Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd- Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen- Stop før 5 genstande ved samme lejlighed- Er du gravid - undgå alkohol. Prøver du at blive gravid - undgå alkohol for en sikkerheds skyld- Er du ældre - vær særlig forsigtig med alkohol

Tag testen: Drikker ud for meget? 

FAKTA:

Hvad er en genstand?En genstand er 12 gram (1,5 cl) ren alkohol.Som tommelfingerregel kan du regne med, at der er én genstand i:

1 almindelig øl (33 cl)1 glas vin (12 cl)1 glas hedvin (8 cl)1 glas spiritus (4 cl)

Du kan selv beregne antal genstande pr. flaske.

Formlen er: Antal cl. gange med alkoholprocenten divideret med 100 gange 1,5 er lig med antal genstande.Hvis flasken er på 75 cl, passer tallene så godt sammen, at man kan nøjes med at tage alkoholprocenten og dividere med 2.En flaske vin på 12 % alkohol indeholder således 12:2 = 6 genstande.

Kilder : altomalkohol.dk / dsam.dk / sst.dk

 

 

RELATEREDE LINKS:

Kvinde med lavt selvværd

4 trin til bedreselvværd

Er du din egenværste kritiker?

Køb i femina-shoppen.dk