https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/2015/april/reaktion612.jpg
Gravid

Video: Forældre taler ud om deres efterfødselskrise

14. april 2015
af Anne Romanelli
Foto: Screendump
Hver fjerde nybagte forælder rammes af en efterfødselskrise, og antallet er stigende. Her taler en række modige kvinder og mænd ud om dét at få en efterfødselsreaktion - og hvordan de kom styrkede ud af oplevelsen!

Det kan være svært for mange at blive mor eller far. Men det er stadig tabubelagt at sige det højt.

Det ønsker websitet Fødselsreaktion.dk nu at gøre op med - ikke mindst fordi efterfødselsreaktioner rammer omkring hver fjerde nybagte forældre (mænd såvel som kvinder), og antallet er stigende!

Modige forældre taler ud om deres efterfødselsreaktion

Fødselsreaktion.dk har derfor lagt en række videoer ud af en række modige forældre, som åbent fortæller om at gennemleve en efterfødselskrise enten personligt eller som pårørende. Videoerne er produceret i samarbejde med førende sundhedsfaglige eksperter på området (sundhedsplejerske Else Guldager og professor i klinisk psykiatri Poul Videbech).

I de meget ærlige, personlige videofortællinger følger vi forældrenes forløb fra de første tegn på ubalance, den begyndende erkendelse af fødselsreaktionen, over sammenbrud og akut hjælp frem til det mere langsigtede arbejde med at finde en ny balance i tilværelsen.

Videoerne viser, at der er hjælp at hente, hvis man tør give udtryk for sine tanker og følelser, og målet er at gøre det socialt acceptabelt at tale om sine psykiske vanskeligheder som kommende eller nybagte forældre.

Du kan se 3 af videoerne her:

Se de øvrige videoer på Fødselsreaktion.dk


Fakta om efterfødselsreaktioner

* Omkring hver 4. nybagte forælder rammes af en krise, depression eller nedtur og antallet er stigende.

* Både mænd og kvinder kan få en fødselsreaktion.

* Ofte er det uvidenhed, der gør at man ikke selv genkender sin reaktion som en sygdom.

* Desuden er psykiske vanskeligheder efter fødslen i høj grad tabubelagt og præget af skyld og skam. Dette kan forværre sygdomsforløbet betragteligt og få store konsekvenser for hele familien.

* Førende eksperter peger på, at oplysning og åbenhed er altafgørende for at imødegå dette sundheds- og samfundsmæssige problem.

Læs også:
20 symptomer på fødselsdepression - og hvad du kan gøre!
Har du en fødselsdepression - tag testen her!
Hormoner er skyld i fødselsdepression
Fædre kan også få fødselsdepression
'Jeg kunne bedst lige hende, når hun sov!'

Læs også:

Læs også