børn
Gravid

Større risiko for graviditetsproblemer, når du venter en dreng

4. august 2016
af Anne Romanelli
En ny undersøgelse viser, at risikoen for præmatur fødsel, svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge stiger, når babyen i maven er en dreng.

Forskere fra University of Adelaide har analyseret hele 600.000 fødsler i Australien fra 1981-2011 og konkluderer nu, at alvorlige komplikationer i graviditeten er mere sandsynlige, når kvinden venter en dreng.

Kinesisk kalender: Venter jeg en dreng eller en pige?

Drenge er blandt andet i markant større risiko end piger for at blive født for tidligt, viser undersøgelsen.

Drenges risikoen for præmatur fødsel er således 27 procent større i graviditetsugerne 20-24, mens den er hhv. 24 og 17 procent større i graviditetsugerne 30-33 og 34-36.

Derudover er det 4 procent mere sandsynligt, at kvinder, som venter en dreng, udvikler graviditetssukkersyge, mens sandsynligheden for svangerskabsforgiftning er 7 ½ procent højere.

Forklaring kan findes i moderkagen

En af forskerne, Claire Roberts, vurderer, at forklaringen kan findes i moderkagen, som er forskellig hos piger og drenge.

Har du 2 drenge i forvejen, bliver næste barn nok også en dreng - eller hvad?

- Vi tror, at kønsforskelle i moderkagens funktion kan forklare forskellene, som vi ser i babyernes og mødrenes tilstande. Det næste skridt er nu at forstå konsekvenserne af disse forskelle, og hvordan de påvirker vejen til graviditetskomplikationer, siger hun ifølge Huffington Post.

Ved at finde frem til dette er håbet, at man bedre kan forebygge disse komplikationer og tilbyde de gravide den rette hjælp, alt afhængigt af hvilket køn de venter.

Bestem dit barns køn via sexstilling og samlejetidspunkt

Under alle omstændigheder rådes gravide – uanset barnets køn – til at få den rette kost og motion samt at undgå alkohol og rygning. På den måde vil risikoen for komplikationer i alle tilfælde reduceres, understreger forskerne.

Her kan du læse mere om mulige komplikationer i gravidteten >>

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

Læs også