gravid mave og skål med frugt
Gravid

Gravid: Hvad må jeg spise?

12. juni 2018
af Line Hvid
Du kan spise alt - næsten, for der er et par fødevarer, du helst skal holde dig fra, fordi de kan skade dit foster.

Hvad skal jeg holde mig fra?
Sundhedsstyrelsen har udgivet pjecen "Sunde vaner, før, under og efter graviditet". Her står der, at man skal passe på med at indtage rovfisk, lever og koffeinholdige drikke.

Rovfisk

Gravide og ammende bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun, som fx tunbøffer. Det anbefales højst at spise 1 almindelig dåse tun om ugen og ikke spise dåser med hvid tun eller albacoretun. Spis højst 125 g østersølaks om måneden, da det har et højt dioxinindhold.

Du kan sagtens spise sushi, selv om det er lavet af rå fisk. Du skal blot forsikre dig om, at fisken først har været frosset ned ved minus 20 grader i et døgn, det skulle slå eventuelle parasitter ihjel.

Lever
Spis ikke lever, for lever og levertran kan indeholde store mængder A-vitamin, som kan skade barnet. Leverpostej og pateer indeholder mindre A-vitamin, og udgør derfor ingen risiko.

Koffein
Drik ikke mere end 3 kopper kaffe om dagen, og begræns mængden af andre drikkevarer, der indeholder koffein, fx te og cola.

Lakrids
Gravide bør holde igen med lakridserne og maksimalt spise 50 gram om dagen. Lakrids indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk.

Rødt kød
Parasitten toxoplasma forekommer i rødt kød og vildt. Toxoplasmoseparasitten bliver dræbt af rygning, saltning, nedfrysning til minus 20 grader og opvarmning til plus 70 grader. Hvis du spiser kød, der er gennemstegt, er du på den sikre side. Får du som gravid en infektion med toxoplasmose, kan dit foster risikere at få en øjen- eller hjerneskade.

Upasteuriserede mælkeprodukter
Bløde og semibløde lagrede rå,mælkeoste fremstillet af upasteuriseret mælk kan indeholde listeriabakterier. Bløde oste er: brie, camembert, gedeoste, gorgonzola, halloumi, livarot, vacherol. Kontroller at osten er fremstillet af pasteuriseret mælk i indholdsfortegnelsen eller undgå den. Du kan godt spise parmesanost, selv om den er lavet af upasteuriseret mælk. Den lange lagringstid dræber listeriabakterien.

Kilde: Sundhedstyrelsen - Sunde vaner, før, under og efter graviditet, Sund mad til gravide og ammende af Gunilla Lindeberg og Marie Löf.

Læs også:
Vitaminbehov under graviditeten

Mineralbehov under graviditeten

5 typer mad din gravide krop kræver - og hvad det betyder!

Som gravid vil du måske opleve, at du pludselig får en overvældende trang til noget helt særligt (og nogle gange meget mærkeligt) mad. Her kan du se 5 typiske typer mad, som gravide har trang til – og hvad din krop måske prøver at fortælle dig.

Det er ligesom blevet en del af fortællingen om at at være gravid - og ifølge Hollywood-film oplever alle gravide mærkelige cravings efter eksempelvis syltede agurker. Det er dog langt fra alle, der pludselig ikke kan leve uden vandmelon, selvom klokken er 23 om aftenen, men nogle gravide kan sikkert godt nikke genkendende til følelsen af pludselig at have en ubønhørlig trang til et eller andet...

LÆS OGSÅ: Spis fisk med fornuft under din graviditet

Og her har Parents.com så lavet en liste over 5 typiske typer mad, som gravide har trang til - og giver i den forbindelse også en forklaring på, hvad din krop måske prøver at fortælle dig, hvis du har trang til disse typer mad under din graviditet:

Trang til søde sager (chokolade m.m.)
Søde sager indeholder typisk flere kalorier end så mange andre madvarer, og har du trang til sødt som gravid, kan det skyldes, at du af naturlige årsager har behov for flere kalorier end normalt. I er jo pludselig to, der skal næres.

Trang til saltholdigt mad (syltede agurker m.m.)
Kan skyldes, at saltet mad hjælper din krop med at holde på væske, og gravide har behov for mere væske, da det er med til at bære næringsstoffer gennem dit blod til din baby.

Trang til noget surt (citroner m.m.)
Man mener, at det er kroppens måde at sikre sig, at du får en tilstrækkeligt varieret kost. Vi har det med mest at spise sødt og salt, og derfor prøver din krop - ved at give dig trang til surt - at sørge for at dække dig ind mht. de fleste næringsstoffer.

Trang til 'comfort food' (junkfood m.m.)
Det kan være din krops måde at fortælle dig, at du er stresset eller bekymret (måske over den nært forestående familieforøgelse?). Mad, der ligger tungt i maven og dermed mætter hurtigt, giver også en hurtig fornemmelse af velbehag - selvom det ikke er den sundeste måde at få dét på.

Trang til 'mad' fra jorden (som sand, ler, mudder og kridt!)
Denne tilstand er en spiseforstyrrelse, der kaldes 'pica', og som skyldes, at din gravide krop mangler jern eller zink. Det er vigtigt, at du får nok jern og zink under din graviditet, og har du mistanke om, at du får for lidt (ved at du f.eks. får trang til at spise ovennævnte 'madvarer'), så bør du rådføre dig med din læge.

LÆS OGSÅ: Har du hovedpine under graviditet? Få de bedste råd her.

Spis fisk med fornuft under din graviditet

Som gravid tænker man naturligvis meget over maden, som har stor indflydelse på barnets udvikling. Både positivt, men desværre også negativt. Grundlæggende kan du spise omtrent, som du plejer. Nogle fødevarer bør man dog give ekstra omtanke, og det gælder ikke mindst fisk.

Fisk er sundt for os alle, men det gælder i særlig grad under graviditeten, hvor både barn og mor har glæde af de mange omega-3-fedtsyrer samt D-vitamin, jod og selen. Omega-3-fedtsyrerne støtter den normale udvikling af fostrets og spædbarnets nervesystem og hjerne samt synssans, indlæringsevne og hukommelse. De kan også modvirke for tidlig fødsel samt sikre normal fødselsvægt. Senest viser forskning, hvordan et pænt indtag af omega-3 i fosterlivet er med til at forebygge, at barnet senere i livet får astma.

En femtedel af alle hjernens fedtstoffer er omega-3, og da 70 procent af hjernen udvikles i fosterlivet, er det indlysende, hvorfor de er så vigtige for udviklingen og funktionen af hjerne og øjne.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du sundt, når du er gravid

Gode råd om fisk

Vælg både fede og magre

Som gravid anbefales du at spise 350 gram fisk om ugen. Spis forskellige slags, selvfølgelig gerne fede som laks, sild, ørred og makrel, men også de magre, blandt andet rødspætter, sej og torsk. Uheldigvis er fisk i varierende grad forurenet med kviksølv, dioxin og pcb. Stoffer, der i større doser kan være skadelige for fostrets udvikling.

Opdrættede laks er sikrest

Store laks fra Østersøen indeholder særlig meget dioxin, så spis højst 125 gram Østersølaks om måneden. Opdrættede laks får vi især fra Norge, og de er ikke forurenet med dioxin. Så selv om mange er principielle modstandere af opdrættede fisk, er de i denne situation et godt valg for den gravide.

Ingen rovfisk

Undgå helt at spise større rovfisk. Større rovfisk kan have høje indhold af kviksølv som kan skade det ufødte barn. Tidligere lød anbefalingen på at begrænse indtaget af rovfisk til maksimalt 100 g om ugen. Fra 2014 har Fødevarestyrelsen valgt at ændre anbefalingen. Dette skyldes, at nyere forskning viser, at ufødte børn kan være mere følsomme for kviksølv end først antaget. Nu anbefales du helt at undgå større rovfisk, som tunbøffer, haj og gedde.

Vælg dåsetun med omhu

Dåsetun indeholder typisk kun lidt kviksølv, da den fremstilles af små tunfisk. Men dåsetun fra større rovfisk såsom hvid tun eller albacoretun tilfører mere kviksølv. Som gravid anbefales du at spise højst én almindelig dåse tun om ugen samt holde dig helt fra dåser med hvid tun eller albacoretun.

LÆS OGSÅ: Gravid do's and dont's - det må du ikke

Pas også på med

Lever

Du frarådes generelt at spise lever, som kan indeholde meget A-vitamin, der i for store mængder kan føre til misdannelser hos fosteret. Leverpostej kan spises i mindre mængder. Hold dig også fra klassisk levertran, såfremt den indeholder vitamin A. Der er ingen grund til at tage vitamin A som tilskud, ud over hvad du får i en vitaminpille.

Alkohol

Jeg anbefaler generelt at holde sig fra alkohol som gravid, for alkohol passerer gennem moderkagen over i barnet og gør absolut ingen nytte. Større mængder er helt sikkert farligt for barnet og kan i svære tilfælde føre til føtalt alkoholsyndrom med misdannelser og mental retardation.

Kaffe, te og energidrikke

Som tommelfingerregel bør du som gravid højst drikke tre kopper kaffe dagligt samt også være moderat omkring andre koffeinholdige drikkevarer som te og cola. Koffein i større mængder mistænkes for at kunne fremkalde abort. Energidrikke kan indeholde meget koffein, så hold dig fra dem.

Sådan spiser du sundt, når du er gravid

Følg disse 8 kostråd for at sikre, at både du og dit barn får en nærende kost.

Når du er gravid er det vigtigt, at du er opmærksom på din kost. Det er til fordel for både dig og dit spædbarn.

Følg disse 8 kostråd for at sikre, at både du og dit barn får en nærende kost.

  • Spis 6 stykker frugt og grønt om dagen
  • Spis fisk flere gange om ugen
  • Spis kartofler, groft brød, ris og pasta hver dag
  • Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kage
  • Skær ned på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis en varieret kost
  • Sluk din tørst med vand
  • Vær fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide supplerer deres kost med:

  • Et dagligt tilskud på 10 mcg D-vitamin under hele graviditeten
  • Et dagligt tilskud af 400 mcg folsyre i form af en folsyretablet eller en multivitamin-tablet, fra planlægningen af graviditeten til og med 3 måneder henne i graviditeten.
  • Et dagligt tilskud på 40 - 50 mg jern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten
  • ½ liter mælkeprodukt om dagen eller et dagligt tilskud kalk på 500 mg gennem hele graviditeten.

Hvor meget kaffe må jeg drikke som gravid?

Den opkvikkende morgenkaffe, den hyggelige eftermiddagskaffe eller den (måske lidt for sene) aftenkaffe kan virke hård og ærgerlig at undvære under graviditeten. Der findes masser af gamle skræmmehistorier om, hvordan for meget kaffe kan øge risikoen for spontan abort, misdannelser og andre komplikationer, men heldigvis er ingen af dem sande – hvis blot den gravide drikker sin kaffe med måde.

Gruer du for tanken om at undvære kaffe som gravid, kan du efter at have læst denne artikel roligt strege én bekymring af listen. Vi guider dig til, hvor meget kaffe, du kan drikke som gravid lige her.

Kaffe under graviditet

Danmark er en af verdens mest kaffedrikkende nationer, og mange af os drikker flere kopper om dagen. Er du blandt dem, der elsker kaffe, er der ingen grund til at droppe den helt, hvis du er gravid.

Ifølge Sundhed.dk drikker ca. en tredjedel gravide kvinder kaffe under graviditeten, og du kan med ro i maven hoppe med i den pulje. Hvis du vil drikke kaffe under graviditet, skal du blot være opmærksom på, hvor meget koffein, den gravide krop får.

Når man fraråder gravide at drikke større mængder kaffe, er det fordi kaffe indeholder koffein, som muligvis kan have negativ betydning for graviditeten og fosteret, hvis det indtages i for store mængder. Det er altså ikke selve kaffen, der kan være et problem men derimod den koffein, kaffen indeholder.

Er kaffe og koffein farligt for fosteret?

Ligesom alt andet, den gravide spiser og drikker, vil koffein, fra f.eks. kaffe, overføres fra mor til foster gennem moderkagen og påvirke fosteret. Så længe koffeinindtaget holdes under de anbefalede 300 mg, har det dog ingen negativ betydning at indtage koffein som gravid.

Mod slutningen af graviditeten bliver omsætningshastigheden for koffeinen tre gange så lang, som tidligere i graviditeten. Det betyder, at koffeinpåvirkningen på fosteret er betydelig højere. Det kan derfor anbefales, at man som gravid nedsætter sit forbrug af kaffe, især i slutningen af graviditeten.

Læs også: Terminsberegner: Hvor langt er jeg henne?

Videnskabelige undersøgelser har stadig ikke et entydigt svar på, om et højere indtag af koffein øger risikoen for abort eller dødfødsel. Nogle undersøgelser tyder på en let øget risiko for abort eller dødfødsel sammenlignet med gravide kvinder, der ikke drikker kaffe. Så længe du holer dig under 300 mg koffein, bør det dog ikke have betydning.

Kilde: Sundhed.dk

Hvor mange kopper kaffe om dagen for gravide?

Gravide anbefales at drikke maks. 3 kopper kaffe om dagen, svarende til 300 mg koffein. Holder du dig under denne grænse, har det ingen betydning for graviditeten.

Hvorvidt et større kaffeforbrug har negativ betydning for graviditeten, er usikkert. For at være på den sikre side anbefales det, at gravide ikke drikker mere end tre kopper kaffe eller et koffeinindtag, der svarer til 300 mg.

Får du også koffein fra andre drikke- eller fødevarer en kaffe, kan der dog være brug for at skrue ned for antallet af kopper kaffe. Se, hvad der ellers indeholder koffein og hvor store mængder herunder.

Læs også: Svangerskabsforgiftning: Det skal du vide

Hvor meget koffein er der i…

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? En normal kop kaffe indeholder ca. 100 mg. Koffein. Det er nok ikke noget, man har tænkt synderlig over inden graviditet, men det er meget nyttig viden, hvis du er gravid og derfor skal passe på koffeinindtaget.

Koffein findes derudover også i te, cola, kakao, chokolade og visse lægemidler. Hvis du spiser eller drikker noget af dette, især i større mængder, skal det, på samme niveau som kaffe, regnes med i koffeinindtaget under graviditeten.

Så meget koffein er der i kaffe

  • 1 kop filterkaffe = ca. 100 mg
  • 1 kop neskaffe = 75 mg
  • 1 kop pulverkaffe = 60 mg
  • 1 kop espresso = 40 mg

Så meget koffein er der i andre drikke- og fødevarer

  • 100 g mørk chokolade = 100 mg
  • 250 ml energidrik = 80 mg
  • 0,5 l cola = 75 mg
  • 1 dl te = 25 mg (meget stærk te kan ramme samme koffeinindhold som kaffe)
  • 1 dl kakao = 3-5 mg
  • 1 dl koffeinfri kaffe = 3-5 mg

Er der koffein i din creme?

Vidste du, at der kan være koffein i cremer? Hvis du bruger ”anti-cellulitis” eller lignende cremer mod appelsinhud, kan du indtage store mængder koffein gennem cremen. Denne type cremer indeholder som regel koffein, der optages gennem huden.

Hvad kan man drikke i stedet for kaffe?

Et godt alternativ til kaffe er som gravid at drikke koffeinfri kaffe. Koffeinfri kaffe er, trods navnet, ikke helt fri for koffein, men sammenlignet med almindelig kaffe, er koffeinindholdet minimalt.

Hvis du heller vil drikke noget helt andet end kaffe under graviditeten, er te et godt bud. Te indeholder stadig koffein, men væsentlig mindre end kaffe, hvilket betyder, at du kan drikke 7-8 kopper te om dagen som gravid. Dog ikke hvis det er en stærk te, da de kan indeholde lige så meget koffein som kaffe.

Læs også