https://imgix.femina.dk/media/ce1c1b13b6be47babb988226cfc4fbea.jpg
Gravid

Energidrikke forbudt for gravide og børn

7. december 2010
af Julia Schmiegelow, alive.dk
Foto: All Over Press
Ny mærkning: Børn og gravide frarådes at indtage energidrikke med koffein

Ny mærkning: Børn og gravide frarådes at indtage energidrikke med koffein

De populære energidrikke - Red Bull, X-Ray, Hustler - skal fremover mærkes med »bør ikke indtages af gravide og børn«, skriver B.T.

I dag skal europæiske fødevare- og sundhedsministre forsøge at nå til enighed om fremtidige fælles EU-regler om fødevaremærkning. Danmark har foreslået en udvidet advarselsmærkning af koffein i energidrikke og kosttilskud, og forslaget vil efter al sandsynlighed blive vedtaget.

- Det er vigtigt at understrege, at koffeindrikke i moderate mængder ikke er farligt for såkaldte almindelige forbrugere. Men fra dansk side har vi vurderet, at der var behov for ekstra oplysning til børn og gravide, der er særligt sårbare befolkningsgrupper, siger fødevareministeren og mener, at det nye forslag lægger op til en klar sejr for forbrugerne.

Læs: Koffein kan være skyld i at gravide aborterer

Bliver urolige og hyperaktive
Baggrunden for det danske initiativ er, at Fødevarestyrelsen har fået henvendelser fra institutioner og skoler om, at børn drikker uforholdsmæssigt meget af den opkvikkende drik, som gør mange urolige og hyperaktive. Fødevarestyrelsen vurderede samtidig, at det kan være problematisk for gravide at indtage store mængder koffein.

Sidste år blev grænsen for koffeinindholdet hævet fra 150 mg til 320 mg pr. liter, hvilket betød, at Red Bull kunne sælges lovligt i danske butikker.

Holdt drikkekonkurrencer
Energidrikke med over 150 mg koffein per liter blev senere mærket med højt koffeinindhold, men trods advarselsmærkninger kunne skoler berette om, hvordan børn og unge holdt drikke-konkurrencer i frikvarteret.

Læs: Hvad må gravide spise?

Læs også