https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/februar/vaskemaskine612.jpg
Familieliv

Pligter: Sådan motiverer du dit barn (uanset alder)

17. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Det gavner både dig og dit barn, hvis barnet hjælper til med de huslige pligter. Her kan du se, hvordan du motiverer dit barn til at hjælpe – uanset hvor gammelt det er!


Mest læste artikler på MAMA.dk

Denne aldersgruppe fødte mest i 2014Her er hemmeligheden bag velopdragne børnProblematisk at tale om en gennemsnitsfødsel

Allerede når børnene er helt små, er det en god idé at inddrage dem i de huslige pligter. Det er nemlig her, du bedst kan grundlægge de gode vaner i forhold til at tage ansvar for fællesskabet og sig selv.

Sådan skriver familierådgiverne Karen Lumholt og Marie Kraul i bogen 'Børn skal da arbejde', hvor de bl.a. kommer med gode råd til, hvordan man motiverer barnet til at tage del i pligterne derhjemme.

Det handler først og fremmest om at tage udgangspunkt i de evner og egenskaber, der typisk knytter sig til den alder, som barnet har, forklarer de.

'Udnyt' de mindre børns nysgerrighed

Dit 1-3-årige barn rummer så meget uspoleret glæde over livet, og dets nysgerrighed for at lære nye ting (og hjælpe til derhjemme) er forbavsende stor. Lad den endelig ikke gå til spilde.

Dit 4-7-årige barn er den mest villige og nyttige hjælper, fordi barnet stadig synes, det er det skønneste i verden at være som mor og far. Man er virkelig sej, hvis man er i stand til voksenting - også at gøre rent. Motorikken og lysten til at lære går i denne alder allerbedst i spænd.

Dit 8-12-årige barn elsker stadig at gøre nytte og vise, hvad det kan, men i 'tween'-alderen begynder fritidsinteresser og puberteten for alvor også at lægge beslag på interesserne og energien. Loyaliteten over for forældrene er dog stadig intakt, så giv barnet det ansvar og de pligter, du vurderer, at det kan overskue.

Sæt ind inden teenageårene

Det er inden teenageårene, det store slag skal slås, hvis du vil lære dine børn at tage del i familiens drift. Er dine børn helt ubekendte med at koge et æg, og fjerner de aldrig en tallerken, er det svært at trænge igennem med en anden orden, nu hvor alt, hvad der kommer fra forældrene, per definition er suspekt. Men det er ikke helt umuligt.

Og det er værd at tage de eventuelle kampe. Det vil nemlig gavne jer begge, hvis dit barn hjælper til derhjemme: Du får ekstra hjælp i en travl hverdag, og barnet vil opleve at høre til, være af betydning og blive mere selvstændigt og ansvarsbevidst. Det vigtigste er som nævnt, at du tilpasser pligterne til barnets alder.

I galleriet nedenunder kan du se, hvordan du motiverer børn i forskellige aldre til at hjælpe med de huslige pligter:

Læs også