https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2015/januar/ipad612.jpg
Familieliv

Familierådgiver: Børn skal kunne fungere uden en iPad

27. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panterstock
En iPad kan sagtens være lærerig for børn og endda vigtig for, at de kan følge med i den digitale udvikling. Men det er lige så vigtigt, at de også kan fungere uden, siger familierådgiver Camilla Justesen. Her er hendes bedste råd om børns skærmforbrug!


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravidDe syv største synder i børneopdragelsenFå baby til at sove på 15 minutter

Op mod 90 procent af de danske børn har adgang til en iPad i hjemmet, og en stor del af børnene mellem 3 og 12 år har endda deres helt egen tablet.

Danske børnefamilier ligger således forrest i feltet sammenlignet med resten af Norden, når det gælder adgang til digitale enheder.

Det viser rapporten 'Medieudviklingen 2014', som for nyligt blev udgivet af DR Medieforskning.

Børn skal også kunne fungere uden en iPad

Og selvom en iPad sagtens kan være lærerig for børn og endda vigtig for, at de kan følge med i den digitale udvikling, så er det lige så vigtigt, at børnene også kan fungere uden, understreger familierådgiver Camilla Justesen over for go.tv2.dk.

Hvis børnene sidder foran deres tablet for lang tid, kan konsekvensen nemlig være, at de bliver inaktive og i yderste tilfælde har svært ved at socialisere i den virkelige verden, forklarer hun.

- Inaktive børn bliver sløve og glemmer simpelthen at lege, og så mister de kreativiteten. Vi vænner også børnene til at blive underholdt uden at være sammen med andre mennesker. De kan leve et helt liv i cyberspace, siger Camilla Justesen.

Begræns skærmforbruget - også dit eget!

Familierådgiveren anbefaler derfor, at den enkelte familie ser på, hvad behovet er, og hvad iPaden bruges til.

Som pejlemærke foreslår hun, at man giver børnene lov til at bruge tablet højst en time om dagen i hverdagen - mens det i weekenden godt kan være lidt mere.

Desuden opstiller hun disse 3 råd til at begrænse skærmforbruget:

* Lav ikke deciderede forbud, men tal i stedet med børnene om, hvad I gerne vil lave. Så bliver aktiviteterne helt automatisk sjovere end iPaden.

* Forældre er børnenes vigtigste forbilleder, så derfor skal du som voksen også lade være med at sidde med din computer og tablet, når børnene er til stede.

* Pak hjemmets tablets væk, så de ikke ligger og indbyder til at blive brugt. Tablets er den nemme løsning, men du behøver ikke at gøre den endnu nemmere.

Læs også:
Ekspert advarer: Ipad'en kan skade dit barn
5 råd om dit barns første mobiltelefon
Ny app tvinger dit barn til at svare dig
Gravid? Begræns dit mobilforbrug
Når computeren bliver babysitter
'Mobiltelefoner og iPads kan være dybt skadelige for børn'

Læs også