https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/foraeldremobiltlfprim.jpg
Familieliv

'Mobiltelefoner og iPads kan være dybt skadelige for børn'

22. december 2014
af Anne Romanelli
Kræftorganisation udsender nu en stærk advarsel: Det er forbundet med stor risiko at lade børn lege med mobiltelefoner og anden trådløs teknologi.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Vidste du...: Hvorfor har nogle bodyer denne hals? Blogindlæg: Kæft, trit og drengebørnBørnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn!

'Mobiltelefoner steger de yngstes hjerner'

Så stærk lyder meldingen nu fra The Cancer Association of South Africa (Cansa).

- Børns kranier og hjerner er stadig ved at udvikle sig, og strålingen fra mobiltelefoner 'koger' praktisk talt deres hjerner, siger sundhedsdirektør i Cansa, Michael Herbst, til nyhedsmediet Timeslive.

Et barnehoved absorberer 10 gange så meget stråling

Han baserer sine udtalelser på nyere studier, der viser, at et barns hjerne er omkranset af et tyndere kranie og derfor absorberer mere stråling end en voksens hjerne.

Således absorberer knoglemarven i et barns hoved 10 gange mere stråling end knoglemarven i et voksent hoved, mens hjernevævet hos et barn absorberer det dobbelte sammenlignet med hos en voksen.

- I dag er vi tæt knyttet til teknologien i vores dagligdag, men er ikke i samme grad klar over skadevirkningerne. iPads har strålingsantenner, som ikke bør holdes direkte ind til kroppen, men børns arme er ikke lange nok til at skabe den nødvendige distance. Babyer leger med mobiltelefoner, og mødre taler i mobilerne, mens de ammer, påpeger Michael Herbst.

Faren ved trådløs teknologi tages ikke alvorligt nok

Fordi brugen af trådløs teknologi er forholdvis ny, er der endnu ikke så mange trådløs-relaterede sygdomme at spore, og det gør, at brugen af trådløs teknologi ikke tages alvorligt nok, mener Michael Herbst.

- Vi vil med sikkerhed se en stigning i tilfælde af hjernesygdomme i fremtiden, advarer han.

Læs også:
5 råd om dit barns første mobiltelefon
Ny app tvinger dit barn til at svare dig
Gravid? Begræns dit mobilforbrug
Når computeren bliver babysitter

Læs også