Selvudvikling

Hvad er dit temperament?

Er du flegmatiker, koleriker, sangviniker eller melankoliker? Læs med her, og bliv klogere på dit og din kærestes temperament


Melankolikeren
Melankolikeren er indadvendt. God til at være der for andre, pålidelig, trofast, loyal. "Det er ikke melankolikeren, der finder sig en elsker eller elskerinde," siger Dorte Nørlev. Melankolikeren har store styrker på det menneskelige plan og ofte brug for at sove på en beslutning og tænke over tingene. Kan virke langsom, men det er jo relativt - en skildpadde er hurtig sammenlignet med en snegl.
Eksempler ifølge Dorte Nørlev: Charlotte fra "Sex & The City", Ross fra "Friends", politiker Lars Løkke Rasmussen, musiker Tim Christensen, kronprins Frederik.

Flegmatikeren
Flegmatikeren er den mest indadvendte type. Få ting i det ydre kan hidse en flegmatiker op. Har fokus på opgaven, detaljerne og er ofte en dygtig analytiker. Smalltalker ikke, er afdæmpet og rolig. Kan virke skeptisk og træg - især under pres. "En udadvendt partner bliver ofte tiltrukket af flegmatikerens ro, men kan efter noget tid blive irriteret over manglen på initiativ," siger Dorte Nørlev.
Eksempler: Mr. Big fra "Sex & The City", komiker Mikael Wulff, politiker Villy Søvndal, entertainer Niels Hausgaard, prins Henrik.

Hun er glad, når hun er på tv, men Lisbeth Østergaard kan blive ret hidsig i sin bil. Læs mere her

Kolerikeren
Kolerikeren er udadvendt. Målrettet, dominerende, initiativrig og den, der går forrest - nogle gange, uden at resten følger med. Kolerikeren har altid 20 ting, der skal nås, og når dem som regel. "Prototypen er soldaten, der handler hurtigt og beskytter flokken, men som måske ikke altid får gennemtænkt alle detaljer," siger Dorte Nørlev.
Eksempler: Miranda fra "Sex & The City", Monica fra "Friends", politiker Pia Kjærsgaard, sanger Tina Turner.

Sangvinikeren
Sangvinikeren er den mest udadvendte type. En karismatisk livsnyder med 1.000 bolde i luften, der ikke alle sammen bliver grebet. Imødekommende, idérig, let at aflede og kan virke overfladisk. "Her er bægeret i den grad halvfyldt. Det er dem, der kommer lettest gennem livet," siger parterapeuten, der selv er sangviniker.
Eksempler: Samantha fra "Sex & The City", Phoebe fra "Friends", skue-spiller Anne-Grethe Bjarup Riis.

Kan du styre dig? Det er et spørgsmål om selvkontrol. Tjek her, hvordan det står til med din

Læs mere om: