yoga hjemmetræning
Sundhed

Yoga – hjemme i stuen!

23. oktober 2013Opdateret 20. november 2023
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Hvorfor have abonnement i et center, når du nemt kan dyrke yoga hjemme i stuen på dine helt egne præmisser? Yoga hjemmetræning er en genial motionsform, som kan gavne alle!

Yoga er muligvis en af de nemmeste motionsformer at dyrke derhjemme. Yoga hjemmetræning kræver nemlig minimalt udstyr, og du kan nemt lære at dyrke yoga hjemme fra stue.

Har du lyst til at prøve yoga som hjemmetræning, så læs med her og se, hvor nemt det er at træne yoga hjemme.

Yoga hjemmetræning – Træn nemt yoga hjemme

Hvis du er helt ny i yoga, kan det godt være grænseoverskridende at starte på et hold i et fitnesscenter eller et decideret yogacenter. Vi synes endelig bare, du skal kaste dig ud i det, men for nogen kan det være rart at prøve yogatræning hjemme i stuen først.

For andre kan den travle hverdag gøre det svært at komme afsted til træning, og her er yoga hjemmetræning en god måde stadig at få trænet i hverdagen.

Derfor er yoga hjemmetræning genial

Der er mange gode årsager til, at du skal dyrke yoga hjemme. Her får du et par grunde til at elske yoga som hjemmetræning.

For det første kan du lave yoga hjemme med minimalt udstyr. Alt du skal bruge er en yogamåtte og tøj, du kan bevæge dig i.

For det andet, kræver yoga hjemmetræning ikke ret meget plads. Uanset om du har en stor stue eller et lille værelse, er der som regel plads til, at du kan rulle yogamåtten og lave yoga hjemme.

For det tredje, kan du helt selv bestemme, hvornår og hvor længe du vil dyrke yoga derhjemme. Uanset om du har kort eller lang tid eller om du har tid om morgenen, midt på dagen eller aftenen, kan du tag en yoga hjemmetræning.

Kan man komme i form af yoga?

Yogatræning er en rigtig god måde at komme i form på og bygge styrke i kroppen. Selvom yoga handler om vejrtrækning og at finde ind i kroppen, kan det være rigtig hårdt og fysisk krævende. Det afhænger helt af, hvilken yogaform, du vælger at dyrke.

Nogle yogaformer har højere tempo og yogaøvelser, der udfordrer både styrke og smidighed. Den slags yoga kan virkelig give sved på panden!

Andre former for yoga foregår i et langsommere tempo og er mere meditationsagtigt, men yogatræningen får stadig kroppen ud i nogle positurer, der kræver, at kroppen bruger en del styrke.

Er det nok at træne yoga?

Yoga styrker hele kroppen – og ikke mindst sindet. Derudover er yoga godt for både styrke og smidighed, og kan derfor fungere rigtig fint som træningsform alene. Om det er nok at træne yoga, kommer helt an på, hvad dine mål er, men hvis du blot vil have bevægelse i hverdagen og styrke kroppen, så er yoga rigelig træning!

Det er desuden også nok at træne yoga hjemme. Du behøver altså ikke gå på hold for at få noget ud af din yogatræning.

Hvor mange gange om ugen skal man dyrke yoga?

Bare én kort yoga hjemmetræning kan gøre underværker for din krop og dit sind, men hvis du har tid til at lave yoga derhjemme et par gange om ugen, vil du opleve hurtigere fremgang i styrke og smidighed. Hvor ofte du skal træne yoga, kommer helt an på, hvad dit mål er. Hvis du har et specifikt mål om at lære

bestemte yoga-positurer, øge din smidighed eller blive stærkere, kan det være godt at træne yoga 3-4 gange om ugen.

Hvis du vil bruge yoga til at komme ned i kroppen, få ro i sindet eller bare nyder at lave yoga for hyggens skyld, kan du sagtens nøjes med at dyrke yoga en gang om ugen. Det er vigtigt, at du nyder yogatræningen og kan finde ro i det, så træn yoga så mange gange om ugen, der passer og giver mening for dig.

Nogle gange kan det betale sig at presse en smule yoga hjemmetræning ind, selv på de travle dage. Selv 10 minutters yoga hjemme i stuen kan gavne kroppen og give ro i sindet. Selv på de travle dage, vil du sandsynligvis opleve at en kort yoga hjemmetræning gør, at du er mindre stresset bagefter.

Lær yoga hjemme

Det er nemt at komme i gang med yoga, især når du kan gøre det hjemme hos dig selv. Her får du vores bedste tips til at lære yoga hjemme.

1. Køb en yogamåtte og find komfortabelt tøj frem

Andet udstyr kræver det ikke at lære yoga hjemme. Du har måske set nogle have specielt yogatøj eller yogablokke, men det er ikke nødvendigt, når du skal lære yoga. Hvis det hjælper på motivationen, kan du selvfølgelig altid købe noget sjovt yoga-tilbehør.

2. Find et nemt yogaflow, du kan følge

Der findes et hav af Youtube-videoer, der guider dig gennem alt fra 10-60 minutters yoga, så du ikke behøver selv at finde og sammensætte yogaøvelserne. Youtube-videoer er rigtig gode at følge, når du skal lære yoga hjemme. På Feminas yoga-Youtube finder du masser af videoer til yogatræningen hjemme.

3. Sæt forventningerne ned

Fordelen ved at lære yoga hjemme er, at du kan gøre det ud fra dit niveau. Hvis du er begynder i yoga, så start med nemme yogaøvelser og forvent ikke, at du skal røre tæerne med hovedet eller stå i planke i flere minutter.

Start med at lære de basale yogaøvelser, som ’hunden’ eller lignende yogaøvelser, du nemt kan lave hjemme. Når du efterhånden bliver dygtigere af din yoga hjemmetræning, kan du finde sværere øvelser.

Yoga for begyndere

Alle kan dyrke yoga – især når det er yoga hjemme i stuen! Hvis du er begynder til yoga, kan det endda være en fordel at starte derhjemme, da det er nemt og overskueligt for de fleste.

Femina har masser af guides til yoga for begyndere, hvor du kan lære de mest basale yogaøvelser. Her finder du blandt andet nemme yogaøvelser for begyndere, som alle kan være med på. Du kan også få en introduktion til yogaens lingo og lære, hvad ord som namaste og chakra betyder.

Yoga er for alle, uanset om du er ung eller ældre, har en frisk krop eller er plaget af smerter. Yoga kan være gavnligt for alle slags kroppe. Selv for folk der ikke er så mobile længere, findes der stoleyoga, som er god hjemmetræning, alle kan lave.

Læs også