nemme yogastillinger
Sundhed

Tre yogastillinger, de fleste kan være med på

1. september 2021Opdateret 20. november 2023
af Christina Bølling, Jo Brand og Amanda Steensgaard.
Udgivet første gang 10. juli 2019 Foto: Shutterstock
Søger du inspiration til nemme yoga-stillinger? Det får du her! Du behøver nemlig hverken at kunne stå på hovedet eller tage benene på nakken for at dyrke yoga. Her får du de 3 nemme yogastillinger.

Alle har stor gavn og glæde af at dyrke yoga, og det behøver ikke kræve stor smidighed og styrke fra starten, så der næsten ikke er nogen undskyldning for at lade være.

Nogle af de mest klassiske yoga-positurer, som mountain pose, corpse pose eller hunden er faktisk så nemme, at de fleste kan være med.

Har du lyst til at prøver kræfter med yoga men svært ved at komme igang? Så får du her tre gode og nemme yoga-øvelser, hvor begyndere sagtens kan være med.

Tre nemme yogastillinger

Yoga kan sagtens bare laves hjemme på stuegulvet, da de forskellige positurer hverken behøver at være svære eller kræve meget plads.

Til disse nemme yoga-positurer eller øvelser, er det eneste du behøver for at komme i gang en yogamåtte, et sæt behageligt tøj og eventuelt et håndklæde til at hvile hovedet eller lænden på.

1. Yogastilling Easy pose (skrædderstilling)

Det ligger næsten i navnet, at easy pose, som på dansk kaldes skrædderstilling, er en nem positur at starte med, hvis du er ny i yoga. Her kan du se og læse, hvordan man bruger skrædderstilling i yoga.

Yoga_stilling_easypose

Sådan laver du Easy pose/skrædderstilling:

  1. Sæt dig i skrædderstilling, så du, når du sidder ned, kan se en trekant formet af dine lår og dine krydsede skinneben. Sid evt. på yderkanten af et foldet tæppe, så du kan holde ryggen rank.

  2. Læg enten dine hænder oven i hinanden i dit skød eller på dine knæ med håndfladerne nedad.

Derfor skal du lave skrædderstilling i yoga: Ud over at stillingen virker beroligende, får du styrket din ryg og strukket knæ og ankler.

2. Yogastilling Mountain pose (bjergets stilling)

Hvis du har været lidt inde i yoga-verdenen, har du måske hørt om mountain pose, som næsten er så simpel, at det er svært at tro på, at det rent faktisk er en yoga-stilling. Men den er god nok, og selvom mountain pose er nem, er den en central del af den klassiske yoga.

Yoga_stilling_mountainpose

Sådan laver du mountain pose:

  1. Stil dig, så dine storetæer mødes, og dine hæle er en smule adskilte.

  2. Spænd musklerne i lårene, og ”løft” dine knæskaller – forestil dig energi strømme op igennem hele kroppen og ud af toppen af hovedet på dig.

  3. Stå i en ret linje, hvor hovedet er direkte over dine hofter, hagen parallelt med gulvet og med armene ude til siden.

Derfor skal du lave mountain pose i yoga: Den forbedrer bl.a. din holdning og styrker lår, knæ og ankler.

3. Yogastilling Corpse pose (afspændende liggestilling)

Trods det morbide navn, er corpse pose en ufattelig afslappende og afspændende yoga-øvelse, som især er god at slutte sin yoga-træning af med. I corpse pose får kroppen lov til at slappe helt af og give slip på spændinger.

Yoga_stilling_liggestilling

Sådan laver du corpse pose:

  1. Læg dig ned med ”bred ryg”, let spredte ben og armene ud til siden.

  2. Slap af. Også i tungen, næsefløjene, panden og hjernen …

Derfor skal du lave corpse pose i yoga: Virker afslappende og stressreducerende og kan reducere hovedpine og søvnproblemer.

Mere inspiration til nemme yogastillinger?

Hvis du har lyst til at afprøve flere nemme yoga-stillinger end de viste ovenfor, har femina sin egen yogakanal på Youtube, hvor du kan streame gratis yogavideoer.

Klik her for at komme til ”Hverdagsyoga”-kanalen på Youtube.

I denne video guider feminas egen "yogi", Karen Pallisgaard, dig gennem en halv times blid begynderyoga med masser af nemme yogaøvelser, som alle kan være med på.

- Sessionen er for dig, der aldrig har været på yogamåtten før, men den er også for dig, der har dyrket yoga, men har været væk et stykke tid og nu trænger til at komme tilbage, siger Karen Pallisgaard.

Yogastillinger er for alle

I videoen kan du blive klogere på, hvordan alle kan dyrke yoga og denne motionsform er for både begyndere og øvet.

Der findes et hav af forskellige yogaformer og øvelser, man kan give sig i kast med, men fælles for dem alle er, at åndedrættet er i fokus. Hvor de fleste motionsformer udelukkende fokuserer på kroppen, er samspillet mellem krop og sind grundlaget for enhver yogastilling.

Oprindeligt stammer yoga fra Indien, men i løbet af de seneste år er motionsformen blevet særligt populært herhjemme - måske netop fordi fokus på vejrtrækningen bogstaveligt talt fungerer som et pusterum i en travl hverdag.

- Jeg havde engang en lærer, der sagde, at uden åndedræt er der ingen yoga. Men eftersom vi alle kan trække vejret, kan vi alle lave yoga, fortæller Karen.

Desuden fortæller hun, at yoga modsat mange andre motionsformer, ikke handler om at konkurrere eller vinde.

- Yoga er ikke at stræbe, men det er at møde os selv, der hvor vi er, præcist som vi er.

Læs også