hatha yoga
Sundhed

Hvad er Hatha Yoga? Alt om den populære yogaform

26. oktober 2021Opdateret 20. november 2023
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Hatha yoga er en af yogaens oprindelige hovedgrene. Ved denne form for klassisk hatha yoga, er der fokus på at skabe balance i både krop og sind. Bliv klogere på hatha yoga her, og få gratis hatha yoga øvelser, du kan lave derhjemme.

Yoga er langt fra en ny træningsform, men den er blevet mere og mere udbredt og populær med årene. Med tiden er den traditionelle yogaform blevet udvidet med mange forskellige grene.

De fleste yogaformer udspringer dog stadig fra de klassiske yogaformer. Der er mange forskellige grene af yoga, men en af mest kendte former for yoga er den klassiske hatha yoga.

Klassisk hatha yoga

En af de klassiske yogaformer er hatha yoga, som også er en af yogaens oprindelige hovedgrene. Det gør hatha yoga til en af de ældste former for yoga.

Udover at hatha yoga er en af de første former for yoga, så er det også en af de mest populære yogaformer, da hatha yoga kombinerer både styrke og udstræk.

Hvad er Hatha Yoga?

I hatha yoga er der fokus på at skabe balance i både krop og sind. Ifølge Womens Health kan hatha yoga forbedre din krops styrke, fleksibilitet og ikke mindst styrke din psyke.

Hatha yoga minder til dels om den populære yogaform Vinyasa, men forskellen på de to yogaformer er, at hatha yoga foregår i et langsommere tempo.

Hvor Yinyasa har fokus på mange gentagelser af yogaøvelserne, så har hatha yoga fokus på at komme dybt i hvert enkel stræk.

Womens Health beskriver hatha yoga som en yogaform, der har stort fokus på at berolige dit sind. I takt med det moderne samfund er det blevet vigtigere ikke blot at have fokus på en stærk krop, men også et stærkt sind.

Hatha yoga giver dig redskaber til at restituere og afspænde samtidig med, at du opbygger fysisk såvel som mental styrke.

Hatha kommer af "HA" og "THA", som betyder sol og måne eller de maskuline og feminine værdier.

Hatha yoga øvelser

Hatha yoga øvelser er effektive for hele kroppen. Ifølge Siddhi Yoga har øvelserne fra hatha yoga en fysisk gavnlig effekt på de forskellige muskelgrupper og led. Udover at styrke muskler og led, så har hatha yoga øvelserne også en beroligende effekt på sind og nervesystem, samt er med til at forbedre hukommelsen og koncentrationsevnen.

Klassiske stillinger i hatha yoga

Hatha yoga øvelserne består af simple, traditionelle yogastillinger, som ’hunden’, planke eller krigeren. Når du dyrker hatha yoga handler det om at holde disse stillinger i længere tid i modsætning til power yoga, hvor der er et konstant flow mellem stillingerne.

Her får du 5 klassiske hatha yoga stillinger:

Pranayana

Yoga_stilling_easypose

Downward facing dog (hunden)

Hunden_yogastilling

Cobra pose (kobrastilling)

Yin Yoga-øvelser

Chair pose (stolen)

Squat_nem_yogastilling

Savasana

Yoga_stilling_liggestilling

Hvad er hatha yoga godt for?

  • Forbedrer fleksibilitet og mobilitet

  • Styrker kroppens core

  • Forbedrer balanceevnen

  • Holder leddene sunde

  • Stimulerer immunsystemet

  • Reducerer chancen for inflammation og andre sygdomme

  • Forbedrer søvnkvalitet

  • Forbedrer din selv kontrol

  • Reducerer stress og angst

  • Hjælper kroppen til at meditere

Kilde: Siddhiyoga

Hatha yoga er godt for alle

Udover at hatha yoga er en god motionsform, så har yogaen også en afstressende virkning, hvad enten du er nybegynder eller øvet.

Alle kan dyrke hatha yoga, da øvelserne foregår i et roligt tempo, men det tager lang tid at mestre yogaformen fuldstændigt. Uanset sværhedsgraden så vil hatha yoga have en gavnlig effekt på din krop.

Den afstressende effekt fra hatha yoga kan være svær at opnå ved andre motionsformer, som f.eks. løb, med mindre du har dyrket dette i en længere periode, fordi dette er så fysisk hårdt for din krop.

Visse grene af yoga kan også anbefales som motionsform til gravide, da denne form for yoga ikke overbelaster kroppen som andre former for træning.

Gratis hatha yoga

Hatha yoga kan dyrkes både alene eller i hold, hvilket kan være en motivationsfaktor i sig selv, idet du kan tage veninden med, så du ikke er alene om det. Du kan også nemt lave hatha yoga øvelserne derhjemme.

Femina har samlet et hav af forskellige yogasessioner, hvor du helt gratis træne diverse yogaformer. Du kan finde yoga-videoerne her.

Læs også