Christian Bitz: Her er verdens bedste kur
Foto: Ditte Capion
Det er januar, og rigtig mange mennesker er gået på skrump. Der findes mange måder at gøre det på – suppekure, juicekure, LCHF, 5:2-kuren mv. – men spørger man ernæringseksperten Christian Bitz, har han selv opskriften på verdens bedste kur. En kur, som har han har udviklet sammen med overlæge og professor i ernæring ved Københavns Universitet Arne Astrup, og udgivet bøger om. Den hedder noget så enkelt som Verdens Bedste Kur.
Christian Bitz peger på, at kuren er videnskabeligt underbygget, og så er det simpelt at følge den.
’Jeg er måske ikke helt uvildig, men du kan forvente at tabe dig 1-3 kilo om ugen (afhængig af din startvægt), hvis du følger principperne i ’Verdens Bedste Kur’. Og endda helt uden afsavn, mærkværdige principper eller social isolation,’ siger han til FEMINA.
LÆS OGSÅ: Få Christians Bitz’ opskrift på kyllingesuppe
Lad halvdelen af din tallerken blive fyldt op med grøntsager, og lad den anden halvdel blive delt mellem kød/fisk/skaldyr og traditionelt tilbehør som kartofler, hvor kødet dog fylder mest.
Her beskriver Christian Bitz de grundlæggende principper:
Spis flere proteinrige fødevarer
’Balancen mellem kulhydrater og protein i din kost skal ændres, så du spiser færre kulhydrater og mere protein. I dag spiser danskerne for lidt protein og for mange kulhydrater til at kunne holde vægten. Du bliver hurtigere mæt, når du spiser proteinrigt, og vil derfor stoppe med at spise, inden du spiser for mange kalorier. Protein udgør i dag kun ca. 14. pct. af de kalorier, de fleste af os får med kosten. Det er bedre, hvis du lader proteiner udgøre 20-30 pct., når det handler om at holde vægten eller tabe dig. Det betyder, at forholdet mellem proteiner og kulhydrater i kosten skal ændres. Du skal spise flere fødevarer som skaldyr, fisk, fjerkræ, magert kød, æg og mejeriprodukter. Bælgfrugter indeholder også en del protein, og det samme gør nødder og mandler.’
LÆS OGSÅ: Få Christians Bitz’ opskrift på muslinger og pomfritter
Spis de rigtige kulhydrater
’Kulhydrater finder du primært i frugt, bær, grøntsager, kornprodukter, ris og kartofler. Det er vigtigt at vælge kulhydratkilder, der optages langsom i blodet. Det gør stort set alle frugter og grøntsager. Når det kommer til kornprodukter, bør du vælge fuldkornsprodukter, hvor kornene er så intakte som muligt. Fuldkornspasta, kartofler og grøntsager bør tilberedes så skånsomt som muligt, dvs. pasta koges al dente, og kartofler, så de stadig har bid, mens grøntsager dampes nænsomt eller spises rå,’ siger Christian Bitz.
LÆS OGSÅ: Få Christians Bitz’ opskrift på grøntsagsspaghetti med pistacienødder