Kost & motion

Sådan slipper du af med vand i kroppen

Får du ofte selskab af et par ekstra kilos væske i kroppen? Se her, hvordan du slipper af med vand i kroppen

SÅDAN SLIPPER DU AF MED VAND I KROPPEN

 

Har du prøvet at føle dig spændt som en ballon, har du fra tid til anden svært ved at lukke bukserne, og føles det nogle gange som om, du har lår i skoene? Så handler det ikke nødvendigvis om, at du har taget på – i fedtmæssig forstand i hvert fald. Måske har du bare fået væske i kroppen.

 

Den gode nyhed er, at væsken er lettere at slippe af med end fedt – men den dårlige nyhed er, at væsken lynhurtigt kommer på igen, hvis du slækker på den sunde livsstil.

- Der findes mange årsager til, at du lige pludselig får væskeophobninger i kroppen. Det kan være noget så basalt som varmt vejr og din menstruationscyklus, der påvirker din krop. Ting, du ikke kan gøre så meget ved. Men det kan også handle om, at du har trænet for hårdt og for længe, at du spiser forkert, eller at du simpelthen er inaktiv. Er du gravid eller oppe i årene, er du endnu mere udsat, forklarer Søs Wollesen, der er læge, til femina.

Læs også: Vand i kroppen kan være temmelig generende. Men vidste du at væskemangel faktisk kan gøre dig i dårligt hunør? Læs me her

Tyngdekraften spiller en rolle

Væskeophobninger sætter sig som regel nogle bestemte steder, og det er der en årsag til.

- At væskeophobningerne sætter sig lige præcis i fingrene, fødderne og benene, skyldes tyngdekraften. Vand er tungt og falder derfor nedad, siger Søs Wollesen, der råder til, at man laver venepumpeøvelser for at undgå for stor belastning på venerne.

Et stort indtag af kulhydrater medfører ligeledes, at der kommer vand med ind i celler og væv, så går man på slankekur, hvor der netop bliver skåret ned på kulhydratindtaget, er det altså ofte denne væske, man først taber.

Læs også: Derfor får du oppustet mave 

Slankekure får kroppe ud af balance

Generelt advarer Søs Wollesen mod, at man går på slankekure, der råder dig til at holde dig fra kød, eller du måske skal spise flere proteiner. De specialiserede kure resulterer i, man går på kompromis med et varieret næringsindhold, og det kan få kroppen ud af balance.

- Når du går på slankekur, vil du ofte skære ned på noget, som faktisk hører en sund og balanceret kost til. Det kan betyde reduceret indtag af f.eks. proteiner, vitaminer og mineraler. Sørg for at spise sundt og varieret, så kroppen får mulighed for at optage mest mulig næring. Således er sandsynligheden for, at du undgår væskeophobninger større, fordi kroppens maskineri fungerer og er i balance, siger lægen.

Har du væske i kroppen, er det alligevel vigtigt, at du får drukket nok væske, og at du holder igen med salt, som binder væsken. Du kan også drikke Ginkgo biloba-te en gang om dagen for at sætte gang i kredsløbet, og ligger problemerne med væskeophobningen omkring din menstruation, kan 1-2 kopper mælkebøttete om dagen hjælpe. Du kan også tage tilskud af B-vitamin for at reducere væskeophobninger.

Læs også: Du kan faktisk også drikke for meget vand

Sådan træner du vandet væk:

Venepumpeøvelser er et godt trick til at få væskeophobningerne til at slippe vævet, hvor vandet sætter sig. Øvelserne er nemme at lave, og de kan udføres hvor som helst. For at undgå, at væskeophobningerne kommer snigende, er det en god idé at bruge nogle minutter på øvelserne hver dag, så blodomløbet sættes i gang.

Benene: Stå med det forreste af foden på kanten af f.eks. et trappetrin og vip op og ned i nogle minutter.

Armene: Lad, som om du træner med imaginære håndvægte. Bøj og stræk albueleddet og hold spændingen i nogle sekunder. Fortsæt øvelsen i nogle minutter.

Bækkenet: Lig på gulvet og løft bækkenet højt fra gulvet. Hold spændingen i bevægelsen og sænk ned mod gulvet. Fortsæt i nogle minutter. 

Læs mere om: