Krop & velvære
2. juli 2025

Det sker der med huden, når du får for meget sol

Pas på din hud i solen, er det klare råd.
Af: Jo Brand
Vi skal huske at tage hensyn til vores hud i solen.

Vi skal huske at tage hensyn til vores hud i solen.

Foto: Unsplash

Solen er på vej, og det betyder, at vi skal huske at tage hensyn til vores hud, for ligesom med det meste kan solens stråler også blive for meget af det gode.

Det sker, når din hud for for meget sol

  1. På under et kvarter kan din hud blive forbrændt afhængig af din hudtype, årstid, tid på dagen, og hvor på kloden du befinder dig. Forbrændingen skyldes UV-strålerne fra solen, og typiske tegn er, at huden bliver rød, varm og øm. I mere alvorlige tilfælde kan du også få bl.a. hovedpine, feber og kvalme.
  2. Der er stor forskel på, hvordan sollyset påvirker Visse sygdomme og lidelser gør, at man skal være ekstra forsigtig i solen. Blandt andet bliver den autoimmune sygdom lupus forværret af sollys. Og hvor nogle former for eksem kan blive bedre af sollys (f.eks. psoriasis), kan solen også udløse eksem (soleksem). Derudover kan visse former for medicin også gøre dig mere følsom over for sollys – det gælder blandt andet nogle former for antibiotika, antidepressiv medicin og p-piller med højt østrogenindhold.
  3. For meget sol kan skade huden på lang sigt, hvilket kan føre til for tidlig ældning og flere rynker. Ligesom UV-strålerne også kan gøre skade på hudcellernes DNA og øge ens risiko for hudkræft.
  4. Solens stråler kan også skade øjnene, men som Carsten Edmund, øjenlæge og formand for Øjenforeningen, siger til Øjenforeningen.dk om sol og øjne: ”Solstråling er lang hen ad vejen ufarlig. Det er kun rigtig meget sol i rigtig mange år, der øger risikoen for en række øjenskader. Specielt i Norden er almindelig færden i solskin altså ufarligt for øjnene”. Et råd lyder dog at tage solbriller på, når dine øjne er massivt eksponeret for sollys, f.eks. hvis du sejler eller løber på ski, da både hav og sne reflekterer solens stråler.
  5. For meget sol er altså ikke godt, men noget sol skal du have, da kroppen danner D-vitamin ud fra solens stråler – og mangel på D-vitamin øger blandt andet risikoen for knogleskørhed. Men hvordan skal man så opføre sig i solen? Blandt andre Sundhedsstyrelsen anbefaler, ”at man altid beskytter sig mod solen i tidsrummet mellem kl. 12 og 15, når UV-indekset er tre eller mere, og man er udendørs i mere end 10-20 minutter. Uden for dette tidsrum er det ikke altid nødvendigt at bruge solcreme”.

Kilder: werywellhealth.com, sundhed.dk my.clevelandclinic.org, apoteket.dk, øjenforeningen.dk, sst.dk og epa.gov

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 24/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.