Rugbrødsmad med stegte sild i lage med syltede rødløg
Mad

Menu til påskefrokost 2023: Alle påskens lækre retter

7. marts 2023
af Redaktionen
Foto: Betina Hastoft og Henrik Freek
Påske er lig med påskefrokost, hvor familie og venner inviteres til hyggeligt samvær og god mad. Står du og mangler idéer til lækre retter, har vi samlet 21 gode bud, som du kan lade dig inspirere af og sætte på menuen til årets påskemiddag.

Påsken er en rigtig forårsbebuder, og så er det en hyggelig højtid, hvor vi har chancen for at samle familie og venner til en lækker påskefrokost med et væld af velsmagende retter.

Hvis du gerne vil servere en traditionel påskefrokost-menu, er småretter bestående af lam, sild, fiskefileter, rejer og æg et nødvendigt indslag på det veldækkede bord. Heldigvis kan mange af retterne laves dagen før, så du slipper for at bruge alt for meget tid i køkkenet på selve dagen.

Påskefrokost 2023: De 21 bedste retter til en lækker påskemiddag

Lad dig inspirere af nogle af de gode opskrifter her på siden – vi har samlet nogle af de allerbedste klassikere lige til at nyde sammen med familie og venner. God fornøjelse!

Påske-rullepølse lavet af lam

Rugbrød med rullepølse lavet af lam pyntet med rå løg og karse

Der er få ting, der vil imponere gæsterne mere end en omgang hjemmelavet rullepølse – du behøver jo ikke fortælle dem, at det faktisk ikke er så svært at lave. Husk blot at bestille slaget ved slagteren i god tid, så du har det hjemme, når årets påske-menu skal smækkes sammen. – Du finder opskriften her.

Lækre blinis med stenbiderrogn og avocado

Små blinis med stenbiderrogn og avokado toppet med kørvel

Hvis du gerne vil servere en mere utraditionel – men ualmindeligt lækker – ret til årets påskefrokost, er blinis med stenbiderrogn et meget godt bud – Læs opskriften her.

Stegte sild i lage fyldt med smag

Rugbrødsmad med stegte sild i lage med syltede rødløg

På ethvert påskefrokostbord hører silden til, og det bedste af det hele er, at det ikke er svært at lave selv. Faktisk er det ganske nemt, og så smager det bare bedre end det, du køber i supermarkedet – Find opskriften her.

Gravad laks – perfekt til påskemiddagen

Gravad lakseside med sennepsfrø og pyntet med frisk dild

Laks smager himmelsk året rundt – også til påske. Timm Vladimirs opskrift på gravad laks med sennepsfrø og dild er derfor en perfekt tilføjelse til påskefrokosten – Få opskriften her.

Påskebordets musthave: Lammekølle i fad

Ovnbagt lammekølle i fad med kartofler, gulerødder og appelsin

Kronen på ethvert påskefrokostbord er lammet, og hvis du vil glæde dine gæster, skal lammekøllen gerne være ekstra saftig. – Læs opskriften på den bedste lammekølle her.

Hjemmerørt tuntatar med avocado og friske urter

Nem, grov tuntatar med avokado og urter vendt i limesaft og olie

Trænger påske-menuen til et indslag, der løfter den til nye højder, kan du servere tuntatar for dine gæster. Det smager lige så lækker, som det ser ud. – Få opskriften her.

Butterdejstærte – en lun frokostret til påsken

Nem butterdejstærte fyldt med friske, grønne asparges og pillede rejer pyntet med frisk dild og parmesanflager

Som en af de lune retter, der kommer på bordet, når silden er gledet ned, kan du servere en lækker butterdejstærte fyldt med forårets friske råvarer. Den er nem at lave og smager skønt! – Læs opskriften her.

Klassisk æggesalat med bacon til påske-menuen

Fuldkornswrap fyldt med hjemmelavet æggesalat, sprød bacon og friske æbler og pyntet med karse

En god hjemmelavet æggesalat er bare noget af det bedste. Opskriften her passer perfekt til den klassiske påskefrokost-menu, hvor du kan vælge at servere æggesalaten som tilbehør til rugbrødet eller i en nyfortolket udgave pakket ind i en wrap. – Du finder opskriften her.

Påske-tarteletter med høns i asparges

Hjemmelavede tarteletter af butterdej fyldt med høns i asparges og friske råvarer

Lav selv de lækreste tarteletter helt fra bunden – det er supernemt og et sikkert hit som en af påskefrokostens lækre retter. Få opskriften her.

Røget sild med røræg og radiser

Røget sildefilet serveret med rugbrød, røræg og radiser og toppet med purløg og karse

Sild kan serveres på mange måder, og vælger du at gå med en røget version, vil vi vove at påstå, at du aldrig kommer helt galt afsted. Læs opskriften her.

Skidne påskeæg

Skidne æg i sennepssovs og pyntet med frisk kørvel

Skidne æg er en vaskeægte påske-klassiker og på trods af det lidt uheldige navn, smager de formidabelt. – Få opskriften her.

Samlet påskefrokost-menu med 3 gode retter fra Timm Vladimir

Bud på forret, hovedret og dessert til påskefrokosten

Er du ikke lige i humør til selv at sammensætte hvilke retter, der skal serveres til påskemiddagen, kan du vælge den nemme løsning og bruge Timm Vladimirs bud på en menu. Servér blinis med stenbiderrogn til forret, lammekølle til hovedret og sneæg til dessert – mums og velbekomme! – Find de tre opskrifter her.

Smilende æg serveret med grønne asparges og sennepsdressing

Friske asparges med kogte, smilende æg og sennepsdressing toppet med kapers og revet parmesan

Smilende æg skal have en fast hvide, mens blommen stadig skal være let flydende. Det er hurtigt klaret, når først vandet koger og vil med garanti passe perfekt til din påskefrokost-menu. – Få opskriften her.

Lune quinoa-frikadeller til påskebordet

Quinoa-frikadeller serveret med blomkål, kartofler og frisk salat

På ethvert påskefrokostbord findes også lune frikadeller. Hvis menuen i år skal opgraderes med grønne alternativer, er quinoa-frikadeller et sikkert hit. – Du kan læse opskriften her.

Lun fiskefilet toppet med æble-porre-creme

Lunstegt og paneret rødspættefilet toppet med creme lavet af æble og porre

Skift remuladen på fiskefileten ud med en skøn æble-porre-creme for at pifte din påskefrokost-menu lidt op. – Få opskriften her

Rosastegt kalveculotte med bønnesalat

Rosastegt kalveculotte skåret i skiver og pyntet med fennikelfrø serveret med frisk bønnesalat med rødløg

En kalveculotte er et godt supplement til påskefrokostens andre retter. – Få opskriften med lækkert tilbehør her.

Hjemmelavede stjerneskud – en dansk klassiker til påskebordet

Klassisk stjerneskud serveret på rugbrød med fiskefilet lavet på paneret rødspætte og pyntet med rejer, friske asparges og paprikadressing

Råvarerne er danske, formatet er klassisk, og resultatet er intet mindre end fantastisk til påskefrokosten. – Her er opskriften på det klassiske stjerneskud

Kammuslinger med asparges og jordskokker i æblemarinade

Stegte kammuslinger serveret med friske, grønne asparges i æblemarinade og jordskokker i citronmarinade

Vil du gøre lidt ekstra ud af det til påskemiddagen? De syrlige, sprøde grøntsager giver godt modspil til de stegte kammuslinger. – Få hele opskriften her

3 forskellige slags påskeæg

Hjemmelavede påskeæg med nougatcrunch, svesker og rom samt citronlikør og hvid chokolade

Uhmmm! Slut påskefrokosten af med hjemmelavede påskeæg – de er faktisk nemme at lave selv, og så smager de bare SÅ meget bedre end dem du køber. – Find opskriften her.

Hvad spiser man til en påskefrokost?

For de fleste vil påskefrokost rime på lam. Derudover består en påskemiddag traditionelt set af smørrebrød med klassiske danske frokostretter såsom sild, hønsesalat, lune frikadeller, æg og rejer, lun leverpostej samt røget eller gravad laks – naturligvis i følgeskab af påskebryg og snaps. Servér silden som det første, og følg op med en lun ret. Når al pålæg, fisk og lunt tilbehør har været en tur rundt ved bordet, kan du slutte middagen af med en lækker ostetallerken. Til kaffen serveres en sød dessert.

Hvorfor serverer man lam til påske?

Påsken er en kristen tradition, og årsagen, til at vi spiser lam i forbindelse med højtiden, findes i kristendommen. Lammet er nemlig et symbol på Jesus, der i Det Nye Testamente kaldes for “Guds lam”. Eftersom det netop er i påsken, at Jesus ofrer sig selv for at redde menneskeheden, er det i nyere tid blevet en tradition at sætte lam på menuen til påskefrokosten.

Læs også