DIY: Hjemmelavet påskepynt med stofæg og forårsgrene
Stil

DIY påskepynt: 14 gode idéer til din påske

16. marts 2023
af Nadja Wehlitz og redaktionen
Foto: Pernille Enoch, Tia Borgsmidt
Påskepynt er meget mere end knaldgule kyllinger og pastelfarver. Her er vores bud på hjemmelavet påskepynt med masser af elementer fra naturen, der med garanti vil pynte hele påsken.

Påsken står for døren, og det er skønt at have lidt ekstra at kigge på i den hyggelige tid. Derfor har vi samlet de skønneste DIY-projekter, som du kan give dig i kast med op til og under påsken.

DIY påskepynt: 14 hjemmelavede påskedekorationer

Kast dig ud i hjemmelavede påskedekorationer, smukke stilleben eller dæk det helt perfekte påskebord. Nedenfor giver dig 14 forskellige bud på, hvordan du kan lave hjemmelavet påskepynt.

Lav små påskepakker

Pak små æsker ind i fint papir, og brug dem som alternativ til det klassiske påskeæg. Tag låget af æsken, og lim grundigt på både inder- og yderside på bund og top. Bak delene ind i papir, evt. to forskellige slags. Fyld påskeæg eller slik i æsken, og bind et bånd om og evt. en mindre papirblomst som pynt.

Små æsker i papir som alternative påskeæg

Bind din egen påskekrans

En helt simpel krans er smuk på væggen, i et vindue eller på bordet. Brug kraftig ståltråd, og sno enderne om hinanden for at holde sammen på kransen. Sæt derefter gæslingegrene på ståltrådskransen med blomstertråd. Lad eventuelt enderne stritte lidt, så kransen bliver mere levende. Pynt sammen med et simpelt projekt til påske: Et påskeæg i snor.

Simpel påskekrans af friske forårsgrene
Bambushylde fra Notre Dame

Pynt op med hjemmelavet blomsterdekoration

Sæt en lille løgvækst i et glas med kuppel, og fyld kanten omkring jorden ud med små vagtelæg, der giver din blomsterdekoration et ekstra pift af påske. Du kan selvfølgelig også bruge et glas uden kuppel.

Løgvækst og vagtelæg som hjemmelavet påskepynt
Glas med kuppel fra Illums Bolighus, gul vase fra Studio Arhoj.

Lav rosetter af papirrester

Lav små rosetter af mønstrede papirrester, og brug dem sammen med dine påskeæg i en skål eller hængende på en gren. Klip tre stykker papir 10 cm lange og 8 cm bredde. Fold alle tre stykker som en harmonika, og fold dem til sidst på midten, så du har tre små vifter. Lim vifterne sammen i kanterne, så de danner en roset. Lav en lille vifte af crepepapir, og saml midten med et lille stykke papir. Lim viften fast i midten af rosetten.

DIY papirrosetter af mønstrede papirrester

Sy hjemmelavet påskepynt

Har du stofrester liggende, er det genialt til hjemmelavet påskepynt i søde påskemotiver. Alt du skal bruge er en saks, stof, fyldevat samt nål og tråd – og så har du alt, du skal bruge til en hyggelig eftermiddag fyldt med fordybelse.

Hjemmesyet påskepynt med striber

DIY: Dekorér med et hjemmelavet væksthus

Brug en stor glasvase til at lave et lille væksthus. Fyld bunden med karse og et par hvide perlehyacinter. Læg en gren over glassets top, og lad et udpustet æg hænge ned fra grenen. Det er simpelt, men giver instinktivt en hyggelig stemning til hjemmet.

Hjemmelavet væksthus med planter og påskeæg
Glasvase fra Bloomon

Brodér en påskehilsen

Tegn eller skriv på kortets forside dit motiv. Prik huller langs stregerne med spidsen af en nål med ca. 2-3 mm i afstand. Tråd en nål med 3 tråde broderigarn, og brodér i hullerne langs motivet. Brug evt. forskellige farver af broderitråd. Hæft enden på kortets bagside, når du er færdig.

Broderet påskehilsen

Genbrug æggebakken i påskepynten

Genbrug din brugte æggebakke og lad frø forspire i den. Supplér evt. med et par perlehyacinter på løg sat i et par æggeskaller i bakken. Dét er både et miljøvenligt og smart DIY-projekt i påsken!

Planter i æggebakken pynter til påske

Mal grafiske påskeæg

Udpustede æg er en påskeklassiker. Tegn fine grafiske mønstre på dem, og hæng dem i flok på et par grene. Hvis du ikke er en kreativ sjæl, så frygt ej! Mønstrene må nemlig gerne være helt enkle og grafiske – det ser så fint ud, når der hænger flere ved siden af hinanden.

Hjemmelavede påskeæg malet i grafiske mønstre

Lav en sløjfe med ophæng

En sløjfe pynter så fint - ikke kun til påske. Klip et stykke crepepapir ca. 60 cm x 25 cm. Fold enderne ind mod midten fra begge sider, og saml på midten med et stykke crepepapir, der er ca. 4 cm x 8 cm. Lim stykket fast på bagsiden. Fold siderne ud, så de formes som en sløjfe. Klip to stykker papir til bånd 30 x 5 cm og et stykke 20 x 5 cm. Rynk den ene ende af papiret på begge stykker, og lim dem på sløjfens midte på bagsiden. Lim et stykke snor til ophæng fast på bagsiden, klip papirbåndene skrå i enderne, og hæng sløjfen op.

Hjemmelavet sløjfe af crepepapir

Pynt med påskeblomster i skåle

Løgplanter er lig med forår og er én af de nemmeste måder at bringe påskestemningen indenfor. Brug kopper og andre fine krukker til at plante dem i, så de kan pynte til de hyggelige påskefrokoster.

Løgplanter i hjemmelavet påskedekoration
Vaser og kop fra Stilleben, tekande fra Notre Dame.

Lav påskeæg med sløjfer

Tegn et æg, du kan bruge som skabelon, på et stykke papir. Klip stoffet dobbelt efter skabelonen. Sy æggene sammen i kanten med broderitråd i en anden farve end stoffet. Fyld ægget med vat, inden du er nået hele vejen rundt. Sy det færdigt i kanten. Lad et stykke af broderitråden være i toppen som ophæng. Lav små sløjfer i forskelligt bånd, og sy dem på æggene.

https://imgix.femina.dk/2023-03-29/hjemmelavede_paaskeaeg_i_stof_DIY_paaskepynt.jpg

Dæk påskebordet med DIY

Skriv navn på dine udpustede æg, og brug dem som bordkort. Skriv på dem med sprittusch, og sæt eventuelt en snor i dem, så dine gæster kan tage dem med hjem som påskepynt.

Dækket påskebord med æg som bordkort
Bestik og stofserviet fra Broste Copenhagen, tallerkener fra Stilleben, gryde fra Notre Dame, fjer og snor fra Panduro Hobby. 

Pynt op med karse og påskeoverraskelser

Lav små fuglereder af karse og placér chokoladeæg i dem. Det er en fin og nem måde at få ekstra hyggelig stemning på bordet til påskefrokosten.

Hjemmegroet karse i lille skål
Lille grå skål fra Notre Dame, hvid skål fra Stilleben.

Læs også