Susanne Gustafsson
Drikke

Hvad skal vi drikke til sommermaden?

Skal vi vælge rød, hvid, rosé eller ligefrem bobler til vores sommermad? Vi danskere kan ikke få nok grillmad, vi elsker at sidde ude og spise, næsten uanset vejret, og vi elsker at få et glas vin til, men det ikke helt ligegyldigt, hvilke dråber, vi vælger

BOBLER TIL (NÆSTEN) ALT
Det siger sig selv, at vi ikke skal labbe tunge, dyre bourgogner eller baroloer i os i bagende eftermiddagssol. Vi skal nemlig over i en meget lettere genre og vende os mod bobler, rosé og hvidvin. Sommelier Lau ChristianThorn fra restaurant Umami, der excellerer i det japanske køkken, anbefaler gerne champagne til det meste mad, undtagen kød.  Skal det være rigtig festligt og luksus-agtigt, så prøv en rosé Bollinger. Den smager fantastisk, men mindre kan naturligvis gøre det, som fx en Cremant eller ligefrem en god Cava, som ofte er på fornuftige tilbud i supermarkedet, og du kan sagtens drikke mousserende vine til alle former for lette sommerretter med fisk, skalddyr og fjerkræ og naturligvis små lækre tapas.

Tag forskud på sommeren og nyd en skøn og forfriskende omgang bobler med jordbær

DEN UDSKÆLDTE ROSÉ
Rosé er IKKE en blanding af rød og hvid, men en helt egen vintype, som desværre har været ret ugleset i mange år i Danmark. Heldigvis har de skønne vine fået en renæssance og fås i alle prisklasser og i både søde og tørre udgaver i nuancer fra den sarte løgskal til kraftige, mørke rosa toner. I den rigtig gode ende ligger fx den provencalske Bandol, som efter min mening er kraftig nok til at drikke også til lette kødretter. Er du (som jeg var i mange år) stadig let hånlig over for rosé, så må du glemme dine migræner efter store indtag af Mateus og prøve nogle af de mange skønne roséer, der absolut ikke behøver komme fra Provence. Fx en italiensk, en australsk – eller en sprød Sancerre Rosé, hvis det gerne må koste lidt.

HVIDVIN OG OST
De sødlige tyske hvidvine, som fx Riesling er fantastiske til ost – glem alt om rødvin og ost – det er 70’er-agtigt og crasher i virkeligheden smagsmæssigt. Har du først smagt, hvordan den sødlige hvidvin og den fede ost fremhæver hinanden, er du solgt og vender næppe tilbage til det gamle koncept.

HVAD MED BØFFEN?
Vil du (eller din mand) absolut ha’ rødvin til grillbøffen, så vælg nogle af de lettere rødvine fra fx Beaujolais. Der er masser af fylde og smag i de store beaujolaisvine som Morgon, Brouilly og Fleurie, men de har stadig mere friskhed end så mange andre – og så er de rigtig dejlige, når de lige har været 1 timestid i køleskabet.  En god kraftig chardonnay fra Californien er et godt bud på en kraftig hvidvin, der sagtens kan klare kød, men den må til gengæld ikke være for kold.

Til god vin hører en god bøf. Få opskriften på en grillet bøf med persille-mandel-smør her

HVAD MED PAPVINEN?
Du skal ikke være bange for papvin, for der er rigtig mange dejlige vine i papkartoner. Både hvide, rosé og rødvine, og det er da bare så nemt at transportere!! Oplagt til havefesten. Og smart altid at ha’ en god rosé eller hvidvin i køleskabet.

SOMMERVINTIP:
Tag hvidvinen ud af køleskabet 1 time før brug, og sæt rødvinen ind, så får begge dele den optimale temperatur.

Læs mere om: