brunkager
Desserter

Brunkager

Ingen jul uden brunkager, og de her brunkager er ren old-school, som brunkager skal være. Basta!. Få opskriften på de lækre hjemmelavede brunkager her

Antal personer: 100

DET SKAL DU BRUGE

250 g smør
125 g brun farin
250 g sirup
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt ingefær
1 spsk. stødt kardemomme
1 spsk. stødt kanel
50 g smuttede mandler, finthakkede
1 tsk. fintrevet økologisk appelsinskal
1½ tsk. potaske
1 spsk. lunet vand
½ kg mel

 

For de fleste af os er det ikke rigtig jul, før brunkagerne er bagt. Opskriften her er på brunkager som vi husker dem fra vores barndom - ren old-school

 

PRØV OGSÅ: Konfekt hører, ligesom brunkager, julen til. Få opskriften på julens lækreste her

 

Opskrift - sådan laver du brunkager

1. Kom smør, farin og sirup i en gryde, og smelt det over middel varme. Lad det forsigtigt komme op til kogepunktet, og tag gryden af varmen. Rør nellike, ingefær, karde-momme, kanel, mandler og appelsinskal i sukkermassen.

2. Opløs potasken i lidt lunet vand, og rør det i sukkermassen. Tilsæt mel, og rør, til dejen er blank. Lad den køle lidt af, og rul den i tykke pølser. Pak dem i plastfolie, og frys dem til næste dag (eller i et par uger, hvis du er i god tid).

3. Tag dejen direkte fra fryseren, og skær den i tynde skiver. Bag brunkager på bageplade med bagepapir ved 200° i 5-7 minutter. Lad brunkagerne køle af på bagepladen.

 

Jødekager er også en af julens klassiske småkager - få opskriften her

Klejner er ligesom brunkager julens helt store hit - og helst hjemmelavede. Herunder finder du opskriften på julens bedste klejner

Klejner (mange, skønne og fedtede)
 
INGREDIENSER
150 g blødt smør
150 g sukker
3 æg
2 tsk. citronsaft
1 tsk. hjortetaksalt
2 spsk. piskefløde
500 g hvedemel
1 nip fint salt
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. fintrevet økocitronskal
1 l smagsneutral olie til kogning (eller helt traditionelt: Svinefedt eller palmin)
 
Opskrift - sådan laver du klejner
1. Pisk smør og sukker luftigt. Tilsæt æggene, ét ad gangen. Opløs hjortetaksaltet i lidt citronsaft, og rør citron og fløde i sammen med æggemassen. Bland mel, salt og kardemomme, og sigt blandingen i æggemassen. Ælt det hele sammen, og sæt dejen koldt i et par timer.
2. Rul dejen ud i 3-4 mm’s tykkelse. Skær dejen ud i 3 x 4 cm store romber. Skær et lille snit i midten af hver rombe, og vrid klejnen ved at stikke den ene ende igennem hullet. Kog klejnerne i varm olie, til de er gyldne.
3. Lad klejnerne dryppe af på køkkenrulle. Servér dem gerne lune.
 
Læs mere om: