Andebryst med gin-brombær-sauce
Aftensmad

Andebryst med gin-brombær-sauce

15. februar 2022Opdateret 3. april
af Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
Andebryst smukt serveret og med en diskret smag af gin. Det er en lørdagsand efter mit hoved.
3 personer

GIN-BROMBÆR-SAUCE

  • 20 g sukker
  • 2 tsk. knust allehånde
  • 1 tsk. knust sort peber
  • 2 timiankviste
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl gin
  • 20 brombær

ANDEBRYST

  • 4 andebryster
  • salt

TIL SERVERING

  • 2 granatæbler
  • 1 rødbede

TILBEHØR

  • ovnbagte kartofler

Andebryst med gin-brombær-sauce

  1. Gin-brombær-sauce: Smelt sukker på en pande sammen med allehånde, peber og timiankviste, og lad det blive lysebrunt. Hæld rødvin og gin på, og lad det koge op.
  2. Sæt en tændt tændstik til dampen, så du flamberer saucen, og alkoholen brænder af. Kog saucen ind, til den har konsistens som en tynd sirup. Vend hele brombær i, og afkøl.
  3. Andebryst: Snit fine ridser i fedtet med en skarp kniv, drys godt med salt, og smør en lille smule af gin-brombær-saucen på undersiden af hvert andebryst.
  4. Steg kødet på en pande med skindsiden nedad i ca. 2 minutter, til skindet er sprødt og lækkert. Skru ned for varmen, vend andebrysterne, og steg dem færdige på den anden side.
  5. Servering: Halvér granatæblerne, og frigør de spiselige kerner. Skræl rødbeden, og skær den i papirtynde skiver.
  6. Læg et andebryst på hver tallerken, og fordel 5 brombær omkring det. Drys med granatæblekerner, og læg rødbedeskiverne ved siden af. Dryp med sauce, og servér med ovnbagte kartofler.

Andebryst med sauce

Andebrystet er en yderst populær råvare i de kolde vintermåneder – og med god grund, for hvem elsker ikke den harmoniske blanding af mørt kød og sprødt skind at lune sig på, når vinden suser udenfor? Samtidig giver andebrystets fedtmarmorering en dybde til saucen, der er så godt som obligatorisk på middagsbordet, når menuen står på and.

I mange danske hjem serveres der hvert år and den 10. november, hvor mortensaften fejres til minde om biskoppen Martin af Tours. Han levede i Romerriget tilbage i 300-tallet, hvor han efter sigende skulle have gemt sig bag en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop. Oprindeligt spiste man derfor gæs mortensaften, men fordi det i gamle dage var en temmelig eksklusiv spise, blev den erstattet af anden.

Få flere opskrifter med andebryst her

Læs også