https://dk-femina-backend.imgix.net/media/68ca228a54f946c9962adb83ad73d852.jpg
Gravid

Lav IQ kan blive konsekvensen af at slanke sig under graviditeten

26. januar 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Hvis du er gravid og ikke får næring nok, kan det få konsekvenser for barnet.

Er du gravid, kan en slankekur måske resultere i en lavere IQ og adfærdsvanskeligheder hos barnet.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse, som for nylig blev publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Forsøgene blev udført på Primatforsøgscentret i San Antonio af bl.a. Dr Thomas McDonald og Dr Peter Nathanielsz fra Health Science Centre på University of Texas.

Selvom forsøgene blev udført på aber, så mener forskerne, at det er sandsynligt, at man vil få de samme resultater, hvis man udførte dem med gravide kvinder.

I forsøget fik den ene gruppe lov til at spise så meget de ville, mens den anden gruppe fik 30 % mindre, hvilket, forskerne vurderer, svarer til en moderat slankekur. Det resulterede i, at cellerne i fostrene ikke delte sig så meget, som de burde og forstyrrede den måde, hjernecellerne forbandt sig i det ufødte barn.

Gravide skal undgå slankekure
Herhjemme fraråder man allerede kvinder at gå på slankekur, når de er gravide. Det fortæller Ellen Aagaard Nøhr, der er jordemoder og lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, hvor hun forsker i overvægt og graviditet.

- Generelt har man frarådet gravide at gå på slankekur, fordi et lavt kalorieindtag kan resultere i ketose (fedtforbrænding, red.), og det kan potentielt være farligt for barnet, siger hun.

Kun kostomlægning tilrådes
Hvis kvinden er meget overvægtig kan hun imidlertid godt i samarbejde med fx lægen eller jordemoder lægge sin kost om, så hun ikke vil tage på under graviditeten eller tabe sig, uden at det vurderes som farligt.

- Hvis man er meget overvægtig og lægger kosten om fra en usund kost med meget fedt og sukker til en sund kost, hvor man spiser sig mæt i fibre og grøntsager samt begynder at motionere, så kan man godt holde vægten eller tabe sig lidt under en graviditet. Der har ikke været noget tegn på, at de børn, der er blevet født, har taget skade af det, siger Ellen Aagaard Nøhr.

Nok næring
I forhold til abeforsøget vurderer Ellen Aagaard Nøhr, at der må være tale om aber, der ikke i forvejen har været overvægtige, men som med kuren er blevet underernæret. Det understreger hun, at man altid advarer imod herhjemme.

- Vi understreger altid, at kvinden skal spise sig mæt. Aberne i forsøget har sikkert ikke været overvægtige og tidligere spist for meget, og det vil sige, at de er endt i et underskud af næring. Skåret ind til benet, så ved man ikke, hvad konsekvenserne er for mennesker, hvis de går på slankekur under en graviditet. Men man vurderer, at hvis de spiser sig mætte, så kvinden og barnet får tilført den mængde næring, der er brug for, så har det ikke skadelige konsekvenser for barnet. Dette er dog et område, hvor vi klart har brug for mere viden. Derfor holder vi også ekstra øje med gravide kvinder, der ikke tager på - uanset årsagen, siger Ellen Aagaard Nøhr.

Læs også:
Spis sundt under graviditeten
Vitaminer under graviditeten
Ammestuesnak eller rigtigt nok

Læs også