kaffe
Gravid

Hvor meget kaffe må jeg drikke som gravid?

14. december 2022
af Redaktionen
Det er helt ok, at du nyder kaffe og andre koffeinholdige drikke som gravid - men kun i et vist omfang. Se her, hvor meget kaffe og koffein, du kan indtage som gravid.

Den opkvikkende morgenkaffe, den hyggelige eftermiddagskaffe eller den (måske lidt for sene) aftenkaffe kan virke hård og ærgerlig at undvære under graviditeten. Der findes masser af gamle skræmmehistorier om, hvordan for meget kaffe kan øge risikoen for spontan abort, misdannelser og andre komplikationer, men heldigvis er ingen af dem sande – hvis blot den gravide drikker sin kaffe med måde.

Gruer du for tanken om at undvære kaffe som gravid, kan du efter at have læst denne artikel roligt strege én bekymring af listen. Vi guider dig til, hvor meget kaffe, du kan drikke som gravid lige her.

Kaffe under graviditet

Danmark er en af verdens mest kaffedrikkende nationer, og mange af os drikker flere kopper om dagen. Er du blandt dem, der elsker kaffe, er der ingen grund til at droppe den helt, hvis du er gravid.

Ifølge Sundhed.dk drikker ca. en tredjedel gravide kvinder kaffe under graviditeten, og du kan med ro i maven hoppe med i den pulje. Hvis du vil drikke kaffe under graviditet, skal du blot være opmærksom på, hvor meget koffein, den gravide krop får.

Når man fraråder gravide at drikke større mængder kaffe, er det fordi kaffe indeholder koffein, som muligvis kan have negativ betydning for graviditeten og fosteret, hvis det indtages i for store mængder. Det er altså ikke selve kaffen, der kan være et problem men derimod den koffein, kaffen indeholder.

Er kaffe og koffein farligt for fosteret?

Ligesom alt andet, den gravide spiser og drikker, vil koffein, fra f.eks. kaffe, overføres fra mor til foster gennem moderkagen og påvirke fosteret. Så længe koffeinindtaget holdes under de anbefalede 300 mg, har det dog ingen negativ betydning at indtage koffein som gravid.

Mod slutningen af graviditeten bliver omsætningshastigheden for koffeinen tre gange så lang, som tidligere i graviditeten. Det betyder, at koffeinpåvirkningen på fosteret er betydelig højere. Det kan derfor anbefales, at man som gravid nedsætter sit forbrug af kaffe, især i slutningen af graviditeten.

Læs også: Terminsberegner: Hvor langt er jeg henne?

Videnskabelige undersøgelser har stadig ikke et entydigt svar på, om et højere indtag af koffein øger risikoen for abort eller dødfødsel. Nogle undersøgelser tyder på en let øget risiko for abort eller dødfødsel sammenlignet med gravide kvinder, der ikke drikker kaffe. Så længe du holer dig under 300 mg koffein, bør det dog ikke have betydning.

Kilde: Sundhed.dk

Hvor mange kopper kaffe om dagen for gravide?

Gravide anbefales at drikke maks. 3 kopper kaffe om dagen, svarende til 300 mg koffein. Holder du dig under denne grænse, har det ingen betydning for graviditeten.

Hvorvidt et større kaffeforbrug har negativ betydning for graviditeten, er usikkert. For at være på den sikre side anbefales det, at gravide ikke drikker mere end tre kopper kaffe eller et koffeinindtag, der svarer til 300 mg.

Får du også koffein fra andre drikke- eller fødevarer en kaffe, kan der dog være brug for at skrue ned for antallet af kopper kaffe. Se, hvad der ellers indeholder koffein og hvor store mængder herunder.

Læs også: Svangerskabsforgiftning: Det skal du vide

Hvor meget koffein er der i…

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? En normal kop kaffe indeholder ca. 100 mg. Koffein. Det er nok ikke noget, man har tænkt synderlig over inden graviditet, men det er meget nyttig viden, hvis du er gravid og derfor skal passe på koffeinindtaget.

Koffein findes derudover også i te, cola, kakao, chokolade og visse lægemidler. Hvis du spiser eller drikker noget af dette, især i større mængder, skal det, på samme niveau som kaffe, regnes med i koffeinindtaget under graviditeten.

Så meget koffein er der i kaffe

  • 1 kop filterkaffe = ca. 100 mg

  • 1 kop neskaffe = 75 mg

  • 1 kop pulverkaffe = 60 mg

  • 1 kop espresso = 40 mg

Så meget koffein er der i andre drikke- og fødevarer

  • 100 g mørk chokolade = 100 mg

  • 250 ml energidrik = 80 mg

  • 0,5 l cola = 75 mg

  • 1 dl te = 25 mg (meget stærk te kan ramme samme koffeinindhold som kaffe)

  • 1 dl kakao = 3-5 mg

  • 1 dl koffeinfri kaffe = 3-5 mg

Er der koffein i din creme?

Vidste du, at der kan være koffein i cremer? Hvis du bruger ”anti-cellulitis” eller lignende cremer mod appelsinhud, kan du indtage store mængder koffein gennem cremen. Denne type cremer indeholder som regel koffein, der optages gennem huden.

Hvad kan man drikke i stedet for kaffe?

Et godt alternativ til kaffe er som gravid at drikke koffeinfri kaffe. Koffeinfri kaffe er, trods navnet, ikke helt fri for koffein, men sammenlignet med almindelig kaffe, er koffeinindholdet minimalt.

Hvis du heller vil drikke noget helt andet end kaffe under graviditeten, er te et godt bud. Te indeholder stadig koffein, men væsentlig mindre end kaffe, hvilket betyder, at du kan drikke 7-8 kopper te om dagen som gravid. Dog ikke hvis det er en stærk te, da de kan indeholde lige så meget koffein som kaffe.

Læs også