
Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel
11. december 2015Hvis du ikke har prøvet at føde før, er det naturligvis umuligt at vide, hvad du går ind til. Her kan du se, hvordan en fødsel typisk forløber - medmindre du selvfølgelig føder ved kejsersnit.
Udvidelsesfasen
Udvidelsesfasen starter, så snart du får veer. Det er nemlig dine veer, der får din livmoder til at trække sig sammen og livmodermunden til at åbne sig. Du skal åbne dig 10 cm, for at barnet kan komme ud. Åbningen kommer oppe i bunden af skeden, så du ikke selv kan se det.
I takt med, at du åbner dig, presses barnets hoved ned mod bækkenbunden. I starten er pauserne mellem veerne længere end selve veerne, men efterhånden bliver veerne og pauserne lige lange, og til sidst varer veerne godt 1 minut, mens pauserne varer 2 minutter.
Det er som regel i udvidelsesfasen, at fosterhinderne brister, så vandet begynder at sive ud. Når du har udvidet dig 10 cm, og barnet står med sit hoved i bækkenbunden, kan der komme en kort overgangsperiode, inden presseveerne tager fat.
Udvidelsesfasen er den mest krævende del af en fødsel, idet den typisk tager mange timer, og det kan også være hårdt rent mentalt, at du ikke ved, hvor lang tid, det vil tage. Der er også tid mellem veerne til, at tankerne og følelserne farer igennem dig, men det er samtidig vigtigt at få hvilet for at samle kræfter til resten af forløbet.
Pressefasen
I udvidelsesfasen gør veerne arbejdet, og du følger veerne med din vejrtrækning. I presseperioden skal du være aktiv på en anden måde. Du skal give efter for den trang, som presseveerne giver dig - nemlig at det føles som om, du skal af med afføring NU. Fornemmelsen kommer, fordi barnet står på bækkenbunden og presser ned mod endetarmen. Når først pressefasen går i gang, er der ikke lang vej tilbage, og stemningen bliver måske intens.
I pressefasen skal du finde den pressestilling, der passer dig bedst - om det så er liggende, siddende eller stående. Selvom det er anstrengende, kan det måske hjælpe barnet med at komme ned igennem bækkenet, hvis du står op, men måske har du ikke kræfter i benene til det, eller også passer en stående stilling bare ikke til dig. Prøv dig frem, og bed evt. jordemoderen om hjælp.
Presseperioden er et tæt samarbejde mellem dig og din jordemor, og hun vil fortælle dig, hvornår du skal presse til, og hvornår du skal holde igen. Når barnets hoved er født, vil jordemoderen hjælpe dig med at lirke resten af kroppen ud, og hun løfter forsigtigt i barnet. Måske har du endda overskud til at hjælpe til selv.
Efterbyrdsfasen
Når barnet er kommet ud, tjekker jordemoderen barnets generelle tilstand og vurderer, om det har behov for at blive suget for lidt slim og fostervand i næse og svælg. De fleste nyder at få lagt barnet op på maven med det samme, og nogle børn vil af egen kraft finde vej op til brystet for at die. Ellers må du hjælpe det på vej - få evt. hjælp fra jordemoderen.
Far, jordemor eller den, du nu har valgt til det, klipper navlestrengen over, og barnet vil herefter blive vejet, tørret, klædt på og få identitetsmærke om arm eller ben.
På et tidspunkt - kort efter barnets fødsel - vil din livmoder igen trække sig sammen for denne gang at få moderkagen til at løsne sig. Det føles som at føde en stor varm klump, og du behøver kun at presse let. Når den er kommet ud, undersøger jordemoderen den for at sikre sig, at der ingen rester er tilbage i livmoderen. Du vil herefter typisk få en sprøjte med Syntocinon i dit lår for at hjælpe din livmoder med at trække sig helt sammen og producere de efterveer, der hjælper med at mindske din blødning efter fødslen.
Hvis du er bristet eller er blevet klippet i mellemkødet under fødslen, vil jordemoderen sy dig med selvopløselig tråd - efter at hun har lagt en lokalbedøvelse. Du kan føle tyngde om ømhed omkring skeden og mellemkødet i nogle uger efter fødslen, og det kan tage nogle uger eller en måned at hele op igen afhængigt af bristningens grad.
Ro - og de sidste tjek
Efter fødslen kan du og din partner blive på fødestuen nogle timer for at få ro sammen. Her vil I typisk blive tilbudt lidt mad og drikke fra fødestedet, og jordemoderen vil kigge til jer og holde øje med bl.a. efterblødning, livmoderens størrelse, blodtrykket, amningen og barnet i det hele taget. Hvis du er blevet syet, vil du også blive bedt om at vente med at tage hjem, til du har tisset, så du kan være sikker på, at alt er ok.
I vil også få papirer fra jordemoderen med fødslens forløb, barnets data og CPR-nummer samt evt. pjecer om barnets første dage, og så kan I overflyttes til barselsafdelingen eller tage hjem - oftest afhængigt af, om du er førstegangsfødende eller flergangsfødende.
Kilde: Ulla Rode - Graviditet, fødsel og den nye familie
MAMA.dk anbefaler:
Få en optimal fødselsforberedelse med den populære bog 'Fantastisk Fødsel', der bl.a. indeholder konkrete fødselsteknikker, fakta om smertelindring, personlige fødselsfortællinger fra kendte og ukendte kvinder, gode råd om tiden før og efter fødslen samt tips til kost og træning. Og så finder du i bogen også QR-koder til voiceguides, så du nemt selv kan forberede dig på din fødsel.
Køb 'Fantastisk Fødsel' her >>
Læs også:
4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen
Epidural-blokade: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?
Afføring under fødslen: Dét skal du vide!
Fødsel: Du kan forebygge bristninger
Se også:
Video: Smertelindring under fødslen
Video: Hospitalsfødsel vs. hjemmefødsel
Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!
Med den populære 'AngelSounds' ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.
Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>
Forebyggelse og behandling af strækmærker!
Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige.
Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>
Artiklen indeholder affiliatelinks