Er der flere fødsler ved fuldmåne?
Gravid

Er der virkelig flere fødsler ved fuldmåne?

6. juni 2016
af Elisabeth Lofthus / Mammanett.no
Du har sikkert hørt, at flere kvinder føder ved fuldmåne end på andre tidpunkter i månecyklussen. Men er det fakta – eller bare en myte? Få svaret her!

Der findes flere eksempler i biologien på, at månefasen påvirker naturen.

At den også skulle påvirke tidspunktet for fødsler, er sikkert også noget, du har hørt før.

Fordele og ulemper ved at føde i vand

Men om det er ren ammestuesnak, eller om det rent faktisk passer – det er en anden sag!

Forskning: Månen påvirker vores menstruationscyklus

En månefase varer 29 1/2 døgn.

Det er snublende nær gennemsnittet for en almindelig menstruationscyklus (28 dage), som ifølge undersøgelser også påvirkes af månecyklussen – så påfaldende mange kvinder menstruerer ved fuldmåne.

Og hvis månen påvirker vores menstruationscyklus, skulle man så ikke også tro, at den dermed også påvirker tidspunktet for fødsler?

I så fald ville der blive en naturlig ophobning af fødsler, som på et givet tidspunkt hver måned gav et øget pres på fødeafdelingernes kapacitet?

Epidural-blokade: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Mammanett.no har spurgt Bjørn Backe, der er en norsk professor i fødselsmedicin og gynækologi, om det virkelig kan passe, at der er en sammenhæng mellem fuldmåne og antallet af fødsler.

Ingen sammenhæng mellem fuldmåne og fødsler

Han henviser til et større studie fra 1988 (’Månefasens innflytelse på fødsler’), der publiceret i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Kan man blive gravid, når man har menstruation?

Her undersøgte man et helt års materiale fra Kvinneklinikken på Regionssykehuset i Trondheim og så på, hvorvidt der var nogen sammenhæng mellem fødselstal, graviditetens varighed og månefasen.

Sådan får du gang i fødslen

Og dette studie slog fast, at der ikke fandtes nogen sammenhæng:

- Forskning har vist, at det ikke er sandsynligt, at månefasen påvirker fødselstallet. Der er ikke flere, som føder omkring tidspunktet for fuldmåne. Så desværre, det er nok helt andre og mere prosaiske ting, som påvirker, hvornår kvinder føder. F.eks. er der nok mange, som planlægger deres graviditeter, så de føder på særlige tidspunker, fortæller Bjørn Backe.

Denne artikel er tidligere publiceret på Mammanett.no, Fuldmåne og fødsel?

Læs også