Disse fisk må du spise, når du er gravid

18. april 2017
af Jerk W. Langer
foto: partnermedia
Fisk er sundt for os alle, men det gælder i særlig grad under graviditeten, hvor både barn og mor har glæde af de mange omega-3-fedtsyre.

Gode råd

Vælg både fede og magre

Som gravid anbefales du at spise 350 gram fisk om ugen. Spis forskellige slags, selvfølgelig gerne fede som laks, sild, ørred og makrel, men også de magre, blandt andet rødspætter, sej og torsk. Uheldigvis er fisk i varierende grad forurenet med kviksølv, dioxin og pcb. Stoffer, der i større doser kan være skadelige for fostrets udvikling.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

Opdrættede laks er sikrest

Store laks fra Østersøen indeholder særlig meget dioxin, så spis højst 125 gram Østersø-laks om måneden. Opdrættede laks får vi især fra Norge, og de er ikke forurenet med dioxin. Så selv om mange er principielle modstandere af opdrættede fisk, er de i denne situation et godt valg for den gravide.

Ingen rovfisk

Undgå helt at spise større rovfisk. Større rovfisk kan have høje indhold af kviksølv som kan skade det ufødte barn. Tidligere lød anbefalingen på at begrænse indtaget af rovfisk til maksimalt 100 g om ugen. Fra 2014 har Fødevarestyrelsen valgt at ændre anbefalingen. Dette skyldes, at nyere forskning viser, at ufødte børn kan være mere følsomme for kviksølv end først antaget. Nu anbefales du helt at undgå større rovfisk, som tunbøffer, haj og gedde. 

Vælg dåsetun med omhu

Dåsetun indeholder typisk kun lidt kviksølv, da den fremstilles af små tunfisk. Men dåsetun fra større rovfisk såsom hvid tun eller albacoretun tilfører mere kviksølv. Som gravid anbefales du at spise højst én almindelig dåse tun om ugen samt holde dig helt fra dåser med hvid tun eller albacoretun.